
Torsk
- Sæson: Efterår, Vinter og Forår
- Grej: Blink eller Jig
- Spises: Stegt, Kogt, Bagt
Torsken er både en glimrende sportsfisk og en glimrende spisefisk. Den er sjov at fange fordi den vokser til anseelige størrelser og så bider og kæmper den hårdt og kontant. Det er en god spisefisk fordi den går godt med næsten alt og så smager den ikke ret meget af fisk – og det er jo noget der er et plus for mange. Steg den som fillet, bag i ovnen (min favorit) eller kog den i koteletter, torsk kan spises næsten som du har lyst til. Der er også godt med fisk på en torsk i kiloklassen, så en enkelt aftens fangst kan sagtens give aftensmad til flere dage.
Torsken er en rigtig bundfisk der jager sit bytte på bunden, især er den vild med krabber, men den er en glubsk og opportunistisk jæger der stort set spiser alt den kan gabe over. Denne store sult gør da også at den bider godt til på et blink eller jig der kommer dens vej. Det kræver ikke så meget overtalelse at få torsken på krogen og det kan vi som lystfiskere jo glæde os over.
Den har det bedst i koldt vand og er derfor især en gæst i havnene når vandtemperaturen falder i efteråret. Herefter bliver fiskeriet bare bedre og bedre indtil det topper i December og Januar, hvor kutterne tager på fiskeri for at hive “målere” – torsk over 10kg – op på dækket. Så store bliver de dog ikke i havnene men de vokser bestemt til flere kilo. I foråret, indtil slut April er der også godt med torsk. Om sommeren bliver der langt imellem torsken til gengæld. Det fiskespot der bare et par uger tidligere gav masser af torsk kan være helt dødt når torsken er svømmet ud på dybt vand. Og så er de altså væk resten af sommeren, hvor du så i stedet kan gå på jagt efter hornfisk (som kommer lige som torsken forsvinder), makrel og fladfisk.
Du fanger torsk med blink eller jig. Begge dele virker, men jig er det nemmeste og har mindre risiko for bundbid.
Torskefiskeri med blink
Et torskeblink vejer 30-60gram typisk og kan være i forskellige farver og udformning. Det betyder ikke det helt store siger min erfaring mig, men det er helt sikkert værd at have et par forskellige blink at kunne skifte imellem: forskellige farver, et blankt, et lidt mørkere, så du kan skifte efter hvor meget sol der er. Blankere blink til overskyet vejr, mørkere blink til klart vejr. Prøv dig frem med et par forskellige blink.
Når du har kastet ud skal du lade blinket gå helt til bunds og når du fisker skal du holde dig lige over bunden, hele vejen ind. Det betyder langsom indspoling med nogle ryk i stangen en gang imellem for at dit blink til at hoppe og danse lidt – for at imitere en skadet fisk. Det der taler imod at bruge blink er at du kan få bundbid, især hvis du fisker et sted med meget grøde og ålegræs. Her kan det være rigtig svært at fiske. Hvis du får bundbid ofte er det tid til at finde jiggen frem.
Torskefiskeri med jig

To torsk på to kast, begge taget på jig.
Eksperternes foretrukne grej til torskefiskeri er jiggen. Jigfiskeri efter torsk er super effektivt både fra kysten og fra båd. I havnen har jigs den fordel at de kan fiskes langsomt henover bunden, også hvor der er ålegræs og sten. Jiggen har kun en krog, modsat en trekog på de fleste blik, og derfor får du færre bundbid. Jiggen opfører sig også anderledes end et blink i vandet. Et blink er lavet til at bevæge sig når du spoler ind, det vugger i vandet, men en jig er ligeså effektiv når du lader det synke mod bunden. Så der er flere gode grunde til at bruge jig i stedet for blink efter torsk, men jeg har på fornemmelsen mange synes det er lidt svært at komme i gang med. Derfor, lad os se på hvordan vi fisker torsk med jig.
Hvad er en “jig”?
En gummidims sat på en krog med et hoved der fungerer som vægt. Gummiagn kaldes også mere generelt for “softbait”. Måske har du prøvet at fiske efter gedder eller aborre med jig. Det er fuldstændig samme metode vi bruger efter torsk, bare oftest med lidt større kroge og jigs for torsken er en glubsk fætter.
Jig eller Shad
Hvis du har været en tur forbi grej-butikken har du sikkert opdaget at der er mange forskellige jigs og at nogen af de her jigs hedder “shad”. Det er stadig begge to jigs eller softbait, men de ser lidt forskellig ud. For at gøre forvirringen total findes der også Curlytails. De er alle tre fine til torsk og forskellen er et spørgsmål om smag. Se billede her nedenunder af forskellige shads.

Forskellige shads og jighoved
Shad har en længere gummikrop og en kortere hale end den traditionelle jig. Det skjuler krogen bedre og det er vigtigt for vi fisker med rimelig store kroge og jighoveder efter torsk. Hvis du satte en almindelige jig på en så stor krog ville den stikke meget ud.
Jig vægt og hoveder
Jiggen består af to dele, den bløde gummidel og så et jighoved i metal. Jeg bruger mellem 20 og 40 gram jighoveder når jeg fisker i havnen. For det meste vil 25gram være helt fint, men lidt mere eller mindre vægt kan være på sin plads efter forholdene. Jeg synes måske generelt at jig fiskeri ikke bør kræve så lange kast, da jiggen opfører sig bedre når du har den lidt tættere på og kan få den til at danse. Så køb nogle jighoveder der er omkring de der 20-30gram, så er du godt i gang.
Du sætter gummidelen på, lidt som var det en regnorm eller en børsteorm. Så meget som mulig af krogen skal være skjult og jiggen skal sidde helt tæt op mod hovedet.
Sådan fisker du med jig efter torsk
Jiggen adskiller sig fra blinket ved at den ikke “svømmer” når du spoler ind så det er op til dig at få jiggen til at bevæge sig lokkende. Det gør du ved små ryk i stangspidsen der får jiggen til at hoppe hen ad bunden.
Lav hyppige spin stop så jiggen når bunden igen og begynd så forfra med ryk og indspolning. Med en jig kan du i højere grad fiske som stod du på en båd med en pirk. Altså du kan fiske det samme sted på bunden mere end du kan med et blink. Jiggen er især god når du skal fiske et sted hvor der er ålegræs eller andre vandplanter og hvor dit blink sidder fast. Det gør det ikke med jiggen. Prøv dig frem, det kræver lidt træning, men når du først har lært at fiske med jig er det klart det bedste efter min mening. Du kan fiske helt nede på bunden og i langsomt tempo. Når du nærmer dig kanten af kajen eller molen skal du ikke sætte farten op. Det er nemlig ofte her at torsken står og ofte bider de på vejen op fra bunden.
Når du får bid
Modsat andre fisk du fanger i havnen, makrel, fladfisk osv, så kan en torsk altså blive stor og tung – rigtig stor. Du kan derfor ikke bare regne med at hive den et par meter op af en mole. Jeg har hevet fisk på 2 – 2.5 kg op i linen (ikke i stangen), men jeg føler mig ikke sikker når jeg gør dette. Indtil videre er de kommet op men hvis de bliver større end det, ville jeg ikke turde. Derfor, køb et fangstnet hvis du skal fiske et sted hvor du ikke kan komme til fisken.
Det er også en god ide at lige tjekke omgivelserne ud, måske er der er et sted hvor du sikkert kan lande torsken med hænderne. Men et fangstnet er nu engang det bedste.
Opbevaring og Spise
Jeg renser altid torsk når jeg får dem. Lige med det samme. Jeg anbefaler at du som minimum skærer halsen over på dem så blodet kan løbe ud og det ikke sætter sig i køddet. Men det er altså at foretrække at rense med det samme for torsk i Øresund kan have torskeorm der kan give dårlig mave. Ormen dør når du steger eller koger fisken, men den ser ikke ret appetitlig ud i kødet. Jeg har endnu ikke set orm når bare jeg renser med det samme for ormen lever i tarmene og søger så ud når fisken dør. Lad dig ikke afskrække af det, stegning eller kogning klarer det problem, men hvorfor ikke bare rense fisken når den nu er kommet op?
En torsk renser du ret let. Skær hovedet af og skær så halsen op til gatten. Træk indvoldene ud og fjern svømmeblæren. Når du kommer hjem kan du enten vælge at filletere fisken eller skære den i koteletter. Jeg foretrækker selv at filettere da det er ret let med en filetkniv. Her er en fin Youtube video der viser hvordan du gør:
Tilberedning er smag og behag. Jeg steger simpelthen bare torskefiletterne på panden. Det smager aldeles glimrende og hold dig ikke tilbage med krydderierne og sovsen for torsk har en ret mild smag. Du kan også lave fiskefrikadeller af torsken, det er noget alle kan lide, også børn. Server med remoulade. Lækkert!
Hej 🙂 tak for brugbar info og gode råd! Må jeg spørge hvor store de jiggs du bruger er, når du bruger hoveder på 20-30 gram (til torsk fra mole)? De jighoveder, du har postet et billede af ved siden af shads, er på 7 og 10 g?
VH Katrine
Hej Katrine!
Jeg bruger nogle ret store shads. De er vel 8-10cm i længde. Sådan nogen som dem her.