Stormkøkken Test – bedste multifuel og gasbrænder til Trangia m.m.

Uanset om du er en ivrig friluftsentusiast eller bare godt kan lide en god vandretur i naturen, er et godt stormkøkken eller multibrænder et vigtigt redskab at have med på tur.

Med et effektivt og pålideligt stormkøkken kan du tilberede velsmagende måltider, koge vand og holde dig varm, uanset hvor dit eventyr fører dig hen.

I denne artikel vil vi vise dig de bedste muligheder på markedet, udvalgt på baggrund af grundige tests og anmeldelser.

Vi synes de bedste stormkøkkener er:

Turkøkken

Multibrænder og gasbrænder

Stormkøkken – Bedst i test

Trangia 25-4 UL

 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • Bedst i test – Mest for pengene
 • 2 min 18 sek kogetid
Forhandler Pris Læs mere
939,00 kr. Læs Mere

Svensk kvalitet. Trangia er det klassiske stormkøkken, som du finder i mange rygsække, og som er elsket af friluftsentusiaster verden over. Trangia er blevet fremstillet i Sverige siden 1925 og gør det fortsat.

Dette er stormkøkkenet til dig, der ønsker noget enkelt og pålideligt, der holder i mange år.

Udover en brænder (gas eller sprit) får du 2 elkedler, en stegepande og en kaffekande, alt i ultralet aluminium.

Sættet vejer 1075 g + 180 g, så det er ikke testens letteste sæt, men her får du også alt det udstyr, du skal bruge. Lettere alternativer som Primus Primetech sætter har for eksempel ikke en stegepande.

Terningkast 5 hos Dagbladet

Trangia fik terningkast 5 i den norske avis Dagbladets store test, hvor kogetiden med gas kun var 2 minutter og 18 sekunder, hvilket er ret godt.

Tilberedningstid med vind var dog over 10 minutter, så dette er muligvis ikke stormkøkkenet til barske forhold.

Dagbladet anbefaler, at du køber modellen med gasbrænder:

«Trangia fungerer mest effektivt med gassbrenner. Gassbrenner må kjøpes i tillegg til stormkjøkkenet med rødsprit. Gassbrenneren passer til både 25-UL og 27-UL, men ikke til minikjøkkenet. Til høyre på bildet ser du multifuelbrenneren som passer til stormkjøkkenet.»

Primus Primetech sæt

 • Bedst i test – Stormkøkken
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
 • 2 min 10 sek kogetid
Forhandler Pris Læs mere
1.599,00 kr. Læs Mere

Primus Primetech er vores bedst i test med terningkast 6 hos Dagbladet og en overlegen hurtig tilberedningstid, hvor det imponerer med at kunne lave mad næsten lige så hurtigt i vind som uden. Det er unikt for denne type stormkøkken.

Et kompakt stormkjøkken med gassbrenner som fungerer veldig bra, lett å bruke, tåler vind. Har ikke stekepanne. Et stormkjøkken som tåler «storm»

Med en vægt på blot 727 gram er Primetech Komfursæt et let og kompakt stormkøkken, som alligevel har alt det udstyr, du skal bruge til turen, inklusiv brænder og 2 kedler. Der medfølger dog ikke stegepande.

Kogetiden er imponerende, med 2 minutter og 10 sekunder i Dagbladets test uden vind. Dette er et af de stormkøkkener på markedet med hurtigst kogetid, og endnu mere imponerende er, hvor godt Primus præsterer under blæsende forhold. Her øges tilberedningstiden kun med 30 sekunder i vind (2 minutter og 40 sekunder i alt).

Det er et klart plus, når man skal lave mad i udfordrende vejrforhold, hvor det blæser, og noget der er meget usædvanligt for et stormkøkken af denne type, som typisk ikke klarer sig ret godt i vind. Til sammenligning brugte Trangia mere end 10 minutter i Dagbladets test på at koge vand i vinden.

Primetech sættet har en indbygget tænder til hurtig tænding.

Eagle Stormy

 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • 2 min 17 sek kogetid

Ikke på lager

Eagle Stormy stormkøkkenet er et solidt og pålideligt valg til dig, der ønsker en alsidig løsning til udendørs madlavning til en fornuftig pris. Med sin kombination af gasbrænder og mulighed for at bruge sprit som brændstof, kan du tilpasse Stormy til forskellige forhold og præferencer. En stegepande, gryde og gryde medfølger. Dagbladet gav dette stormkøkken en 5’er i sin test:

Et ok stormkøkken. Her får du helt klart mest for pengene. På billedet vises også brænderen til rødsprit

Vægten på 995 gram plus 180 gram gør dette til et mellemtungt stormkøkken, men det opvejes noget af den indbyggede vindbeskyttelse og robuste konstruktion. Men altså ikke stormkøkkenet hvis du vil vandre let.

I Dagbladets test viste det sig, at Eagle Stormy havde en kogetid på 2 minutter og 17 sekunder med gasbrænderen, og 7 minutter og 20 sekunder med sprit. Disse tider er i det øverste niveau i forhold til konkurrenterne.

Eagle Stormy har ikke indbygget tænder.

Når det kommer til blæsende forhold, er Stormy godt udstyret med sin indbyggede vindbeskyttelse, men i Dagbladets test tog det dog mere end ti minutter at koge vand i vinden.

Multibrænder – Bedst i test

Optimus Polaris Optifuel

 • Bedst i test – Alsidig
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
 • Testvinder hos Jakt&Fiske
 • 2 min 10 sek kogetid
Forhandler Pris Læs mere
1.899,00 kr. Læs Mere

Denne multibrænder fra Optimus er klart “bedst i test” i kategorien for multifuel brændere.

Med Terningkast 6 hos Dagbladet og kåret som testvinder i magasinet Jakt&Fiske er dette en meget populær brænder.

Meget effektiv brenner. Støtte for gassboks opp/ned. Genialt. Får topp score da du ikke trenger å bytte dyse om du skal bytte fra gass til parafin – og omvendt.

Optimus Polaris Optifuel tager alle typer brændstof: benzin, gas, petroleum, diesel og jetbrændstof, og det koger hurtigt vand selv under blæsende forhold.

I Dagbladets test kogte den vand på 2 minutter og 10 sekunder under normale forhold og på kun 2 minutter og 55 sekunder under blæsende forhold.

Det er virkelig fremragende resultater, selvom de fleste multibrændere i testen faktisk er endnu hurtigere.

Ikke desto mindre er dette testens bedste valg, ikke mindst fordi denne brænder er robust og alsidig.

Dagbladet understreger, at man ikke behøver at skifte dysen, når man vil udskifte gas med f.eks. petroleum. Det er ellers normalt, at du skal det.

Brugervenlig, robust og kompakt brænder til både flydende brændstof og gas uden skift af dyser! Funktionelle, foldbare støtteben til brændstofflaske og gasbog op/ned. Står stabilt og giver god kedelstøtte. Plus for afspærringsventilen på pumpen, og præcist justeringspendul direkte på brænderen. Centreret, kraftig varme, der nemt kan finjusteres. Effektiv elkedel. Sikker at betjene og nem at vedligeholde. Ergonomisk foldning. Fin dysemagnet. Larmer en del, men lige så godt en rigtig god brænder med et stort arbejdsområde

MSR WhisperLite Universal

 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Terningkast 5 hos Hunter
 • 2 min 10 sek kogetid
Forhandler Pris Læs mere
1.359,00 kr. Læs Mere

Der mangler ikke gode multibrændere på markedet og hvis ikke du vælger Primus eller Optimus, så kan MSR måske friste dig.

Denne brænder kommer anbefalet af Dagbladet, Jakt&Fiske og magasinet Jeger, som alle giver den terningkast 5 i testen.

Meget effektiv brænder. Understøttelse af gasbog op/ned. Dysen skal skiftes, hvis du skal skifte brændstoftype, og det er en besværlig proces. Standard gevind

Brænderen tager benzin, petroleum og gas som brændstof, men du skal skifte dyse, når du skifter en type brændstof ud med en anden.

MSR WhisperLite er en af ​​de hurtigste i kogetidstesten og koger kaffen på kun 1 minut og 38 sekunder. Under blæsende forhold vil det være lidt længere, men støt hurtigt med 2 minutter og 20 sekunder. Lydløs og effektiv brænder til både flydende brændstof og gas (udskiftning af dyse). Nem at betjene, enkel, solid og pålidelig. Giver god varmefordeling til madlavningen og brænder med en jævn og fin flamme. Ingen upresis effektregulering kun på brændstofflaske – med forsinket reaktion på brænderen. Brændstofslangen er noget kort og stiv. Dejligt med rensefunktion ved at ryste brænderen på skift (nål i dyse rystes op og ned). Effektiv snesmelter og testens hurtigste kedel med lavt forbrug i vores målinger.

Magasinet Jeger skriver, at denne brænder er bedst når den kører på gas:

Men når du bruger gas, er det Whisperlite, der leverer det bedste. Den har lidt bedre finjustering end Optimus, når du bruger gas som brændstof

Primus Omnifuel

 • Bedst i test – Tilberedningstid
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Testvinder hos Klikk.no
Forhandler Pris Læs mere
1.647,00 kr. Læs Mere

Vi kårede Primus som testens bedste i kategorien stormkøkken, og vi var tæt på at kåre Primus igen her, men Primus Omnifuel må ligesom MSR WhisperLite nøjes med at blive kåret som den bedste i testen på kogetid.

Vælger du at købe Primus Omnifuel, bliver du næppe heller skuffet, da dette også er en fantastisk multibrænder, der tager alle typer brændstof: benzin, diesel, petroleum, gas og jetbrændstof. Du skal, i modsætning til Optimus Polaris Optifuel, skifte mundstykke, når du skifter brændstof, og dette, og kun dette, betyder, at Dagbladet ikke kan give en 6’er i sin test:

Meget effektiv brænder. Hurtigste kogetid, men havde ikke vindskærm i pakken. Misser topscore, fordi du skal skifte dyse, hvis du skal skifte fra petroleum til gas – og omvendt. Dyser og værktøj til udskiftning medfølger

Med en lav vægt på kun 350 g er dette en brænder, som du kan tage med dig på lange ekspeditioner, hvor hvert gram tæller.

Med en kogetid på kun 1 minut og 25 sekunder er dette den hurtigste brænder til at lave kaffe i testen blandt alle 25 brændere i testen.

Men det, der virkelig skiller sig ud her, er, hvor hurtigt den er når det blæser, hvor den koger vand på 1 minut og 28 sekunder. Fuldstændig uhørt faktisk! Der medfølger dog ingen vindskærm.

Meget robust, alsidig og pålidelig brænder til flydende brændstof og gas (dyseskift). Dejligt med hul i kedelstøtten til fastgørelse af den dyse, der ikke er i brug. Plus for afspærrings-/reguleringsventil på pumpe, samt præcis effektregulering på brænderen. On/off side på flaske, der effektivt brænder rent hele systemet og udligner tryk. Står fast, giver god støtte til store kedler. Koncentreret flamme. Larmer noget. Sikker at betjene og nem at vedligeholde. Effektiv elkedel og snesmelter. Stor, solid og praktisk opbevaringstaske. Stensolid allrounder og et solidt stykke turudstyr

Jetboil Flash

 • Terningkast 6 hos Dagbladet – Bedst i Test
 • 1 min 40 sek kogetid
Forhandler Pris Læs mere
1.349,00 kr. Læs Mere

Den sidste anbefalede brænder er Jetboil Flash, en højeffektiv gasbrænder med kedel, der får terningkast 6 hos Dagbladet, og som skiller sig ud med sine hurtige kogetid og praktiske funktioner.

Jetboil har stadig alt du har brug, og du kan koge alt, hvad du skal bruge, i kedlen, som tager en liter

Med en imponerende kogetid på kun 1 minut 40 sekunder under normale forhold, og 1 minut 53 sekunder i blæsevejr, er Jetboil Flash en af de hurtigste gasbrændere på markedet. Den vejer 400 g, hvilket gør den til en let og bærbar brænder.

Jetboil Flash er specielt designet til gas som brændstof, og den indbyggede kedel gør det nemt at opvarme vand eller tilberede et måltid hurtigt og effektivt. Den indbyggede tænder gør det nemt at tænde brænderen, og den integrerede vindbeskyttelse sikrer, at flammen forbliver stabil og stærk, selv under blæsende forhold.

Dagbladet roser Jetboil Flash for dens høje ydeevne og brugervenlighed, og anbefaler den som et glimrende valg til friluftsentusiaster, der ønsker en let og effektiv gasbrænder med kedel.

Testresultater – Tabel

NavnTypeTestresultaterBrændselVægtKogetidKogetid med vandTænderVindbeskyttelse
360 Degrees: Furno stove and potsetGasbrænder med turkøkkenTerningkast 4 hos DagbladetGas358 g2 min 20 sekNejNej
BiltemaStormkøkken med gasbrænderTerningkast 3 hos DagbladetRødsprit900 gram12 minMer enn ti minNejJa, indbygget
Eagle FMS 105BrænderTerningkast 5 hos DagbladetGas220 g2 min 14 sekJaNej
Eagle StormyStormkøkken med gasbrænderTerningkast 5 hos DagbladetGas og Rødsprit995 g + 180 g2 min 17 sek / 7 min og 20 sekMer enn ti minNejJa, indbygget
Edelrid KIRO TIGasbrænderTerningkast 6 hos DagbladetGas69 g1 minNejNej
Jetboil FlashGasbrænder med kedelTerningkast 6 hos DagbladetGas400 g1 min 40 sek1 min 53 sekJa, indbyggetJa, indbygget
JetBoil Minimo CarbonGasbrænder med kedelTerningkast 6 hos DagbladetGas415 g1 min 44 sekJa, indbyggetJa, indbygget
Koyoba turkjøkkenStormkøkken med multibrænderTerningkast 4 hos DagbladetRødspritIkke oppgitt10 minMer enn ti minNejJa, indbygget
Kovea Booster +1 MultifuelMultibrænderTerningkast 5 hos Jakt&Fiske (“Beste kjøp”)Bensin og Gas428 gNejJa
MSR DragonflyMultibrænderTerningkast 5 hos Jakt&Fiske (“Best til matlaging”)Bensin, Diesel og Parafin400 gNejJa
MSR Windburner Combo 2,5 liter Suce potGasbrænder ned turkøkkenTerningkast 6 hos DagbladetGas780 g4 min 4 sekNejJa, indbygget
MSR Windburner PersonalGasbrænder med kedelTerningkast 5 hos DagbladetGas432 g2 min 40 sekNejJa, indbygget
MSR WisperLite UniversalMultibrænderTerningkast 5 hos Dagbladet, Terningkast 5 hos Jakt&Fiske, Terningkast 5 hos Klikk.no, Terningkast 5 hos JegerBensin, Parafin og Gas326/549 g1 min 38 sek2 min 20 sekNejJa
Optimus NovaMultibrænderTerningkast 4 hos Jakt&Fiske, Terningkast 5 hos Klikk.noBensin, Parafin og Diesel465 gNejJa
Optimus Polaris OptifuelMultibrænderTerningkast 6 hos Dagbladet, Testvinner hos Jakt&Fiske, Anbefalt af JegerBensin, Gass, Parafin, Diesel og Flybensin475 g2 min 10 sek2 min 55 sekNejJa
Primus Essential Trail KitGasbrænder med turkøkkenTerningkast 4 hos DagbladetGas382 gram3 min 25 sek3 min 25 sekNejNej
Primus Firestick StoveGasbrænderTerningkast 5 hos DagbladetGas98 g1 min 55 sek2 min 35 sekNejJa, indbygget
Primus Lite +Gasbrænder med kedelTerningkast 4 hos DagbladetGas390 g2 min 25 sekJa, indbyggetJa, indbygget
Primus OmnifuelMultibrænderTerningkast 5 hos Dagbladet, Terningkast 5 hos Jakt&Fiske, Testvinner hos Klikk.noBensin, Diesel, Parafin, Gas og Flybrændstof350 g1 min 25 sek1 min 28 sekNejNej
Primus Primetech Stove SetStormkøkken med gasbrænderTerningkast 6 hos DagbladetGas727 g2 min 10 sek2 min 40 sekJaJa, indbygget
Solo Stove TitanStormkøkken med træbrænderTræ og Biomasse505 g + 375 g4 min 30 sek
Soto StormbreakerMultibrænderTerningkast 6 hos Dagbladet, Terningkast 5 hos Jakt&FiskeBensin, Byfri bensin og Gas448 g1 min 59 sekNejNej
Trangia 25-4 ULStormkøkken med multibrænderTerningkast 5 hos DagbladetGas og Rødsprit1075 g + 180 g2 min 18 sek / 12 minMer end ti minNejJa, indbygget

Værd at vide om køb af stormkøkkener

Hvad er et stormkøkken?

Et stormkøkken er simpelthen en brænder og udstyr til udendørs madlavning. Det er designet til at være nemt at bruge og bære, så du kan lave aftensmad eller lave kaffe, uanset hvor du er.

Hvad er forskellen på stormkøkken, brænder og primus?

Stormkøkken er et komplet sæt til at lave mad udenfor, som ofte inkluderer kedel, stegepande og brænder. Det er normalt meget kompakt og praktisk at tage med sig på turen. Klassikeren er Trangia.

Et klassisk stormkøkken egner sig godt til dem, der måske skal lave mad til flere, eller som skal på lejr et par dage og lade pulsen dale. Et stormkøkken er tungere i vægt, så det er en luksus, du skal prioritere at have med dig

Gassbrenner og Multibrenner er fritstående brændere, der kan tilsluttes forskellige typer brændstof, for eksempel gas eller benzin. De er nemme at bruge, men du skal huske at medbringe din egen kedel og stegepande. Nogle brændere såsom Jetboil sælges med en kedel.

Gassbrenner og Multibrenner er løse brændere, der kan tilsluttes forskellige typer brændstof, for eksempel gas eller benzin. De er nemme at bruge, men du skal huske at medbringe din egen elkedel og stegepande. Nogle brændere såsom Jetboil sælges med en kedel.

Primus er egentlig bare et mærkenavn, men mange bruger det også som en fællesbetegnelse for alle typer komfurer og komfurer.

Hvilket stormkøkken er bedst?

Det afhænger af, hvad du har brug for, og hvor meget du er villig til at investere. I testen har vi vurderet 20+ stormkøkkener og her kommer Primus, Optimus, Trangia, Eagle og MRS bedst ud. Du kan læse mere om de enkelte brændere og stormkøkkener ovenfor. De adskiller sig i design, pris og anbefalet brug, så du skal nok finde et der passer til dig.

Hvordan fyrer man op i et stormkøkken?

Først skal du fylde brænderen med den rigtige type brændstof. Bruger du gas, skal du tilslutte dåsen og bruger du rødsprit, fylder du brænderen op med sprit. Tænd derefter brænderen og stil gryden eller stegepanden ovenpå. Tilpas flammen efter behov og husk at følge brugsanvisningen til netop dit stormkøkken. Er der meget vind, kan du opsætte en vindskærm.

Brændstof til stormkøkkener

Stormkøkken med gasbrænder bruger gasdåser som brændsel. De er lette, kompakte og nemme at bruke. 

Gasbrændere er måske de mest kendte og mest brugte brændere til stormkøkkener. Perfekt til dem, der ønsker en enkel og effektiv løsning, når de er på tur.

Gasbrændere bruger normalt propan eller butan, og de kommer i små, praktiske dåser.

Med et gasblus kan du hurtigt og nemt fyre op i dit stormkøkken, og få rigtig god og stabil varme. Med gas er det også nemt at skrue op og ned for varmen, så du kan lave flere slags mad.

En ulempe ved gasbrændere er, at de kan blive lidt kedelige i kulden. Når temperaturen kryber ned mod minusgrader, kan gasbrænderen miste noget af sin gnist. Dette sker, fordi nogle gasser som butan bliver flydende ved kun -0,5 grader. Så skal du udskifte gasboksen med særlig vintergas eller bruge en multibrænder.

Som regel anbefaler vi spejdere at bruge gas. Man kan sagtens regulere varmen, det giver meget varme og soder kun lidt. Sammenlignet med rødsprit, som mange brugte før, er gas bedre på alle måder.

Stormkøkkener med multi brændere kan bruge forskellige typer brændstof, såsom benzin, petroleum eller diesel. Det gør dem mere fleksible og mere velegnede til vinterbrug, hvor almindelig gas med butan typisk giver op, når temperaturen kommer under frysepunktet.

Med en multifuel-brænder kan du derfor tænde op med både benzin, petroleum, diesel og gas.

Ulempen ved multifuel brændere er, at de kan være en smule mere komplicerede at bruge end en gasbrænder. Typisk skal du skifte mundstykke, når du skifter brændstof, så der er mere udstyr at have ved hånden.

De kræver også lidt mere vedligeholdelse, og det kan tage lidt tid at vænne sig til at fyre op i de forskellige typer brændstof.

Multibrændstofbrænderne er ikke desto mindre det foretrukne valg for erfarne vandrere.

Skal du have en helårsløsning, er det bedre at vælge en multibrændstofbrænder, hvor du kan bruge forskellige typer brændstof, gas om sommeren og fx petroleum eller raffineret benzin, når det er koldt

Stormkøkken med rødsprit bruger derfor rødsprit som brændsel. Dette er enkelt, hyggeligt og sikkert, men giver ikke så høj varmeeffekt som gas eller multibrændsel.

Rødsprit, også kendt som denatureret alkohol, er det klassiske alternativ til dig, der vil fyre op under dit stormkøkken.

Rødspritbrændere er både lette og nemme at bruge, og de giver en rolig og jævn varme, der er perfekt til de lidt mere skrøbelige retter. Rødsprit er også et miljøvenligt alternativ, da det brænder uden at afgive en masse sod og røg.

En ulempe ved rødspritbrændere er, at de er langsommere end gas- og multi brændere. Det betyder, at det kan tage lidt længere tid at varme mad og vand op, så tålmodighed er en dyd, når man bruger sprit. Du kan regne med 2-3 gange mere tid til at koge vand med sprit end med gas.

Men det er måske det værd, for stemningen med et rødsprit brændende stormkøkken er bare hyggelig.

Brænderen fyldes med rødsprit som antændes, lægges i vindskærmen og kedlen sættes over. Der er dog meget lav effekt på brænderen, hvilket kan betyde, at madlavning, eller kogende vand for den sags skyld, kan tage forholdsvis lang tid

Tilbehør til stormkøkkener

Stegepande

En stegepande er et must for alle friluftsentusiaster. Med en stegepande kan du stege alt fra pølser og fisk til lækre, gyldne pandekager.

De fleste stormkøkkener kommer med en separat stegepande, men der findes også universalgryder, der passer til flere typer brændere. En god stegepande har som regel en belægning, der forhindrer maden i at klistre, og et foldbart håndtag, der sparer plads i posen.

Vaffeljern

Hvem kan ikke lide vafler? Et vaffeljern er et genialt tilbehør til stormkøkkenet, og giver dig mulighed for at lave lækre, sprøde vafler midt i skoven eller på fjeldet. Vaffeljern til stormkøkkener er som regel i to dele, der sættes sammen og sættes på blusset. De er lette og kompakte, og fylder ikke meget i tasken. Husk at smøre jernet godt med smør eller margarine, så vaflerne ikke klistrer.

Alternativer til stormkøkkener

Selvom stormkøkkenet er en vigtig del af udelivet, er der også nogle gode alternativer til at lave mad udendørs. Et sådant alternativ er ildgryden.

Bålfad

Et bålfad er ikke så bærbart som et stormkøkken, men det er skønt at have med i sommerhuset eller at bruge på korte ture i skoven.

Bålfadet er en stor, rund pande, som du hænger over bål. Her kan du grille, stege, koge og bage efter hjertens lyst. Bålfadet giver dig god kontrol over varmen, og den røgede smag, som maden får, er simpelthen magisk.

Bålfad kommer i forskellige størrelser og materialer, og nogle har endda en grillrist til at grille mad direkte over flammerne. Husk at følge lokale bålregler og vær forsigtig med gnister og åben ild.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top