Fiskehjul Test – bedste spinnehjul til kysten 2024

Fiskehjul skal der til en fiskestang, men hvilket? Det ser jeg på i denne artikel. Jeg har selv været ude og investere i et nyt fiskehjul og var ret meget på bar bund til at begynde med. 

Det er jo – hvis vi skal være ærlige – et ret nørdet og teknisk produkt, et fiskehjul og noget af det dyreste indenfor fiskegrej. Og det er jo ikke lige meget om det skal bruges til havfiskeri, til kysten, geddefiskeri i søen eller i put and take.

Der er et overvældende udbud af fiskehjul og de ser alle sammen fantastiske og lokkende ud.

Der er sket meget med design de sidste par år. Godt, for det betyder du kan få et lækkert hjul til små penge.

Jeg mener at de bedste fiskehjul til kysten er:

Top 3 spinnehjul til kysten

Shimano Nasci

Bedst til prisen

 • «Bedste balanse mellom budget og topmodellfølelse» – Tek.no

Topmodel til budgetpris! Testvinderen i “mest for pengene”. Shimano er vel verdens bedste til fiskehjul

fra 899,00 kr.

Daiwa Ballistic

Bedst i Test

 • 6 stjerner hos Klikk.no
 • «Meget værdi for pengene» – NJFF

Et virkelig god og alsidigt fiskehjul i samme prisklasse som Abu Garcia Revo og Shimano Stella. Serien fås i størrelse 1000 til 4000, så her kan du få et fiskehjul til det hele.

fra 1.949,00 kr.

Daiwa Ninja

Beste budget

 • Japansk kvalitet til fornuftig pris

Et fint allround fiskehjul i japansk kvalitet med 4 kuglelejer og 5:1 indspoling. Et glimrende hjul til prisen. 

fra 518,00 kr.

Spinnehjul – Bedst i Test

Daiwa Ballistic

 • 6 ud af 6 stjerner på Klikk.no
 • «Meget valuta for pengene» – Norges Jeger&Fiskeforbund
Forhandler Pris Læs mere
1.949,00 kr. Læs Mere
1.949,00 kr. Læs Mere

Daiwa er et kendt og populært brand i Danmark og vi anbefaler da også deres Daiwa Ninja hjul som vores “bedste budgetvalg”.

Men også i den høje ende kan Daiwa være med. Her ser vi på deres Daiwa Ballistic hjul, som du må slippe næsten 3000kr for i butikken.

Så får du også et fremragende hjul, der klarer sig godt i test, hvor det blandt andet får terningkast 6 hos Klikk.no.

Op til 12 kuglelejer og en udveksling på mellem 5,1 og 6,2 gør dette til et alsidigt og let hjul at bruge uanset fiskeri.

«… Tester veldig bra på alle punkter! …»

Konklusion

Et rigtig godt alsidigt fiskehjul i samme prisklasse som Abu Garcia Revo og Shimano Stella. Serien fås i størrelse 1000 til 4000, så her kan du få et hjul til både fjellfiske og havfiske.

Shimano Stradic

 • Terningkast 6 hos Klikk.no
 • Bedst til ørredfiskeri
Forhandler Pris Læs mere
1.399,00 kr. Læs Mere
1.499,00 kr. Læs Mere

Stradic er et af Shimanos flagskib serie. Her er tale om et hjul til kysten og de store fisk, som tåler saltvand fint og har Shimanos fremragende teknik og design i alle facetter.

Det er et hjul der klarer sig flot i test med terningkast 6 hos Klikk.no

«… Med pluss for lav vekt får denne en klar 6, fordi den ellers scorer veldig bra på alle punkter …»

Stradic fås i flere versioner, den klassiske model er Shimano Stradic FK HG. Hjulet er malet i ren sølv, et tegn på at dette hjul er lavet af næsten udelukkende metal. Her er tale om et hjul der kan holde til alt og som kan yde top performance under alle forhold. HG står for Hagane, der er en japansk teknik til at fremstille de kendte samurai sværd. 

Den inspiration ser man tydeligt i Stradic FK HG, der simpelthen udstråler japansk elegance og kvalitet. FK HG har 6 kuglelejer og en udveksling på 6:1, begge dele bidrager til at køre fantastisk på indspoling. Hjulet har forbremse som standard. 

Her er tale om en klassiker til kysten efter havørred, men også et hjul der uden problemer kan bruges til de store gedder i søen.

«.. Selv bruker jeg en Shimano Stradic 2500 med 6:1-utveksling på allround-stang …»

Jan Erik Hansen – Tursiden.net

En anden populær Stradic model er CI4+ FB. Her får du også Hagane teknologien på et lettere hjul. Om du foretrækker den klassiske lidt mere solide FK HG eller den nyere lidt lettere CI4+ er nok en smagssag. Efter hvad jeg har kunnet finde af anmeldelser på nettet, så er begge fremragende hjul. Nogen foretrækker det lidt mere solide design i FK HG og andre foretrækker letvægts designet på CI4+. FK HG til det tunge brug og CI4+ til kast hele dagen med lettere endegrej.

Shimano Stella

 • Verdens bedste spinnehjul?
Forhandler Pris Læs mere
4.999,00 kr. Læs Mere
5.699,00 kr. Læs Mere
6.199,00 kr. Læs Mere

Når kun det bedste er godt nok og du vil eje et fiskehjul med historie og vide du har det bedste af det bedste. Stella er Shimanos mest ikoniske hjul, et af verdens mest kendte og efterstræbte, et fiskehjul de fleste kun drømmer om. For det er et dyrt hjul, der koster adskillige tusinde kroner.

Stella er mere end bare ingeniørkunst på højeste niveau. Stella har sjæl og historie. Det er hjulet du må have til din samling, bare fordi du kan.

Fang-en-Fisk.dk beskriver det bedst:

“..Det første du vil bemærke når du står med et Stella i hånden, er den overdrevne luksus hjulet på alle måder udstråler. Alt lige fra det smukke design, til den silkebløde gang, der ikke kan sammenlignes med noget man har prøvet for, hvis du ikke har fisket med et Stella før. Shimano Stella FJ er den ultimative oplevelse.…”

Fang-en-fisk.dk

Stella har 13 kuglelejer og et overflødighedshorn af den bedste teknologi fra Japan. Her er ikke sparet på noget og du får et hjul der holder i mange år fremover.

Konklusion

En klassiker fra det japanske brand. Dette er det sikre valg for deg som vil på jagt efter de store ørred og laks.

Abu Garcia Revo

 • Testvinder hos Jakt & Fiske
 • Top 3 på Tek.no
 • 5,5 ud af 6 på Klikk.no
Forhandler Pris Læs mere
1.999,00 kr. Læs Mere
2.499,00 kr. Læs Mere

“Alt du trenger til at fiske” er beskrivelsen af Abu Garcia Revo, som er vores “best i test” af haspelsneller. 

Her får du et fiskehjul fra den svenske producenten, som vil hjælpe dig med at hive mange sjøørret op af havet og hvad du ellers fisker efter.

Letvægtsmaterialer, høj lineudveksling og 8 kuglelejer gør at dette fiskehjul er en fryd at fiske med, uanset hvilken størrelse fisk du har på krogen og hvor længe du har fisket.

Testvinder i Norske test

Jeg har valgt Abu Garcia Revo som testvinder over andre gode konkurrenter som Shimano Stradic, fordi Revo modellen klarer sig så godt i norske test.

Den er blandt andet testvinder hos Jakt&Fiske, et magasin der udgives af Norges Jeger og Fiskeforbund.

Du kan læse mere om hvorfor den er bedst i test på sportfisker Asgeir Alvestads blog. Asgeir er en af Norges dygtigste lystfiskere og anbefaler også Abu Garcia Revo.

Abu Garcia Revo er det fiskehjul i testen som vi har fundet flest positive anmeldelser af, blandt andet i test hos Tek.no, som har hjulet som Top 3 og skriver:

«… Abu Garcias dyreste modell i utvalget sniker seg inn som en av de beste. Den er en av testens letteste sneller, og har en fin aluminiumsspole. Den er godt balansert, og sveiven er god å holde i …»

Også Klikk.no har testet fiskehjulet og giver det terningekast 5,5.

«… Spennende og lett snelle med veldig gode bruksegenskaper …»

Konklusion

Dette hjul fra Abu Garcia er til dig der vil have det bedste og er villig til at betale for det. Med en pris på næsten 3000kr er det heller ikke for alle. Hvis du er på udkig efter et godt hjul til prisen anbefaler vi i stedet Daiwa Legalis eller Shimano Nasci.

Bedste billige spinnehjul

Daiwa Ninja

 • Bedste billige spinnehjul

Jeg vil gerne slå et slag for Daiwa Ninja som er et rigtig fint all-round fiskehjul til en fornuftig penge. Jeg har det selv.

Det er et lækkert hjul med 4 kuglelejer og 5:1 gearing med fin indspoling. Det er et glimrende hjul til prisen. 

«… Et forhold med holdbarhet og letthet i en snelle med en ytelse som gir uslåelig verdi for pengene …»

Abu Cardinal

 • Billig klassiker
 • All-round
Forhandler Pris Læs mere
238,00 kr. Læs Mere

På fiskestangen jeg arvede fra min morfar sad der et Abu Cardinal spinnehjul. Hvis jeg i dag skulle købe et billigt fiskehjul i fornuftig kvalitet, så kunne det nok også være et Cardinal.

Svenske Abu var engang et af verdens førende indenfor fiskeudstyr, men økonomiske problemer meldte sig og det hæderkronede selskab faldt af på den. Men efter at blive købt op af amerikanske Pure Fishing har brandet løftet sig og er nu igen helt i top.

Abu har vores “bedst i test” fiskehjul, nemlig Abu Revo, og derfor anbefaler jeg også gerne dette klassiske Abu Cardinal hjul, som jeg fandt til kun 259kr på tilbud. Det får du ikke billigere og bedre.

Bedst til prisen 

Shimano Nasci

 • Topmodel til budgetpris
 • Bedst til prisen
Forhandler Pris Læs mere
1.399,00 kr. Læs Mere

Topmodel på budget, kalder Tek.no dette hjul, som da også er testvinder i deres test. 

Tek.no vurderer endda at hjulet er meget tæt på at være testvinder og at der næsten ingen forskel er i kvalitet og ydelse mellem denne model til omkring 1000kr og så testvindere som Shimano Ultegra, der koster mere end det dobbelte.


Den eneste forskel vurderes at være design og udseende.

«… Kanskje den beste balansen mellom budsjett og toppmodellfølelse i utvalget …»

Hjulet kan fås i en række forskellige størrelser, fra de mindste på 1000 til de største på 5000.

Daiwa Legalis

 • Meget for pengene
Forhandler Pris Læs mere
738,00 kr. Læs Mere
749,00 kr. Læs Mere
749,00 kr. Læs Mere

Japanske Daiwa har lavet fiskehjul siden 1950erne, men det er især de sidste 10 år at de er blevet rigtig populære. Hvis du spørger om anbefaling til fiskehjul vil du få anbefalet rigtig mange Daiwa hjul i dag. Det er noget nyt, men helt fortjent, for Daiwa laver nogle rigtig fine fiskehjul.

Daiwa Legalis er et hjul, hvor man virkelig får meget for pengene. Det er et lækkert hjul der kører som smurt. Legalis har 4 kuglelejer med en 6:1 gearing og en spole i aluminium. Hjulet har en rigtig god forbremse, som reagerer hurtigt og effektivt.

Mitchell MX5-30FD

 • Britisk kvalitet
Forhandler Pris Læs mere
538,00 kr. Læs Mere

Har du mod på et lidt mindre kendt brand, så se bare mod britiske Mitchell, der faktisk opfandt haspelsnellen tilbage i 1948.

På trods af den gloværdige fortid kender få nordmænd dette brand og det er måske ærgeligt, hvis du ser på hvad dette hjul får af gode anmeldelser.

Hjulet er i hvert fald kåret som bedst i test hos Norges Jeger og Fiskeriforbund.

«.. For bruk er den førsteklasses. Veldig lett og sensitiv, noe som gjør kontakten under praktisk fiske utmerket …»

Designet er lidt anonymt, men fiskegenskaberne får meget ros. Hjulet fås i størrelse 2000 til 4000.

Shimano Sedona FI

 • Mest for pengene – Tek.no
Forhandler Pris Læs mere
738,00 kr. Læs Mere
Fisk på Krogen 799,00 kr. Læs Mere

Shimano har mange testvinnere i vores og andres test. Shimano Stradic og Stella er det kendte klassikere og så er Shimano Nasci, vores “best for prisen”.

Men også Shimano Sedona er et godt hjul, som hos Tek.no kåres som det fiskehjul i test som er “decideret mest for pengene”.

«Desidert mest for pengene» 

Prismæssigt er vi lidt dyrere her med en pris ofte omkring 1000kr, så helt billigt er det ikke, men du får dog rigtig meget for pengene.

Det du får her er et alsidigt hjul i Shimano kvalitet som kan fås i rigtig mange størrelser, fra kun 500 til det ultralette fiskeri og helt op til 8000 til det tunge fiskeri. 

Uanset hvad du skal fiske og hvor så er der altså et Shimano Sedona hjul til dig.

Sådan vælger du spinnehjul og fastspolehjul

Hvad er et spinnehjul?

Et spinnehjul er den mest almindelige type fiskehjul, og kaldes også fastspolehjul, der kan bruges fra land til kystfiske, i åer og i søen, uanset hvor du fisker.

Med et fastspolehjul bruger man en bøjle til at få linen ind på spolen. Det gør at den er let at fiske og ikke mindst at kaste med. Linen går af hjulet uden at hjulet bevæger sig. Dette er modsat et multiplikatorhjul, hvor selve hjulet bevæger sig.

Fiskehjulet sidder under fiskestangen, modsat et multiplikatorhjul, som sidder ovenpå fiskestangen.

Fastspolehjul kan bruges til at fiske næsten alle typer fisk, fra de største til de mindste. Når man bruger multiplikatorhjul til havfiskeri er det typisk fordi de kan have mere og tykkere line på og man derfor lettere når ned på bunden. 

Men et fastspolehjul kan sagtens klare tunge fisk også, den er bare ikke så velegnet til f.eks. trollingfiskeri eller havfiskeri på dybt vand.

Vælg rigtig størrelse på dit fiskehjul

Størrelsen på dit fiskehjul er noget af de vigtigste når du køber nyt. Oftest skriver man størrelse i 1000, altså 2000, 2500, 3000 og så videre. En tommelfingerregel når du skal vælge størrelse er at vælge efter hvad hjulet skal bruges til:

 • 1000 UL fiskeri
 • 2000 ferskvandsfiske med spinnere og jigs
 • 3000 ørretfiske, kystfiskeri efter havørred
 • 4000 laksefiskeri, geddefiskeri
 • 5000 karpefiskeri, tungt medefiskeri, let surfcasting
 • over 5000 havfiskeri, pirkefiskeri, surfcasting

Som du kan se er der stor forskel på hvilken type fiskeri hjul i forskellig størrelse er velegnet til.

Derfor må du tænke over hvad hjulet skal bruges til. Skal det kun bruges til sjøfiske fra land eller vil du også tage det med i skogen eller på fjeldet?

En størrelse på 2500 vil der være velegnet til begge. Derfor anbefaler jeg dig også denne størrelse hvis du er nybegynder og gerne vil have et hjul der kan bruges til lidt forskellig.

Udveksling og gearing

Gearing er hvor mange gange bøjlen roterer om spolen, når du drejer håndtaget en gang. Det er altså ligesom gear på en cykel eller andre steder, men på et fiskehjul har du kun et gear, så det må du beslutte før du køber.

Gearing eller udveksling betegnes med fx 4:1, hvor det betyder at bøjlen roterer 4 gange for 1 rotation på håndtaget. Et hjul med 4:1 gearing anses for at være langsomt, 5:1 er normalen og 6:1 er hurtig. 5:1 gearing er velegnet til det meste fiskeri.

Antal kuglelejer i et fiskehjul

Jeg havde en ide om, og det tror jeg mange lystfiskere har, at mængden af kuglelejer bestemmer hvor godt et fiskehjul er. Men det er altså ikke rigtig. For bevis for det modsatte kan du få et ”kina-hjul med masser af kuglelejer til småpenge. Det er der nok ikke nogen der tror på betyder at det så er et klassehjul, vel?

Men indenfor samme kvalitetsmærke er antallet af kuglelejer en ret god indikator på kvalitet. Kuglelejerne får gear og andre dele i hjulet til at køre bedre og mere glidende. Hvis du sammenligner to hjul af sammenlignelig kvalitet i gode mærker, som fx Shimano og Daiwa, så er antal af kuglelejer et fint sammenligningsgrundlag. Men hvis det er et hjul du ikke kender fra en side som Wish eller Ebay, så er der grund til at være skeptisk.

De fleste anbefaler som en tommelfingerregel at du går efter et hjul med mindst 5 kuglelejer.

Fiskehjul med forbremse eller bagbremse?

Bremsen på fiskehjulet er super vigtig. 

Den bruger du nemlig når du får en fisk på krogen og med mindre du kun fanger små fisk, så er udløb hvor bremsen hviner altså en stor del af fighten. Bremsen bestemmer hvor hårdt du skal trække for at få line af spolen. 

Du kan få hjul med bremse foran og bagtil og hvad du vælger er lidt en smagssag. Jeg foretrækker at have det bag på hjulet da det er lettere at komme til synes jeg. 

Men der er også fordele ved en bremse på toppen af hjulet. Ikke mindst kan bremsen være større da den sidder direkte på spolen. Nogle synes også at en bremse på toppen af hjulet er mere fintfølende end hvis den sidder på bunden.

Læs denne guide på andre sprog:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top