Rygeovn til fisk (og kød) – bedst i test 2024

Røget laks, røget makrel og røget ål – hvis ikke din mund allerede løber i vand, så er du enten havnet på den forkerte side eller også skal du virkelig til at smage røget fisk!

Med en rygeovn, også kaldet røgovn, kan du lave helt vildt velsmagende fisk på fisketuren eller hjemme i haven.

Det er nemmere end du tror og så koster det faktisk ikke ret meget at komme i gang.

I denne guide får du mine bedste tips til at lave en perfekt røget ørred eller makrel i en rygeovn.

Jeg har udvalgt et par gode modeller til alle behov.

Rygeovn til fiske- og vandreturen – Bedst i Test

ABU Röken rygeovn

 • Bedst i Test
 • 2 størrelser
ABU Röken røykovn
Forhandler Pris Læs mere
399,00 kr. Læs Mere
Fisk på Krogen 499,00 kr. Læs Mere

Klassikeren af rygeovne er ABU røgovnen. Denne svenske rygeovn, der hedder ABU Röken på svensk, er en model mange friluftsmennesker har stødt på. Jeg fik den anbefalet af min svenske ven der driver bloggen Fitfact.se og i tillæg er ivrig fisker. Den dur lige godt til danske fisk, skal jeg hilse og sige.

ABU røgovn er en rygeovn til varmrøgning og kun det. Den har plads til en ørred, et par makreller, en lille torsk eller en håndfuld sild – på en gang.

Jeg husker den fra mine besøg i Norge, hvor vi tilberedte friskt fanget ørred i fjorden på den. Det smagte sindssygt godt og siden dengang har jeg været vild med røget fisk.

ABU rygeovnen er stadig mit første valg til dig der bare gerne vil igang med at (varm)røge din fangst. Lidt træsmuld, lidt sprit og ABU så er du i gang.

Det der især taler for den er dens kompakte størrelse og kvaliteten. De andre er kopier. ABU Röken ved du hvad er og en fin lille rygeovn, der kan holde dig med selskab på mange fiske- og vandreture fremover.

ABU fås i to størrelser, en lille model, den originale, der er perfekt til vandreturen og en større model, som du kan have stående derhjemme eller tage med i bilen.

ABU rygeovnen fungerer også kasserolle til at dampe fisk og som en almindelig ovn, perfekt til at bage brød og boller over bålet.

I videon nedenunder kan du se en fin anmeldelse (på norsk):

Husk også at der kund findes en Abu-røken i to varianter og en masse kopier som normalt ikke holder så længe efter en tids brug. Abu røken-spånerne er også helt i særklasse. Den er produceret i Sverige og har været uforandret i mange generationer

Med ABU Röken ved du hvad du får – en fin lille røgovn som kan holde dig med selskab på mange fiske- og vandreture fremover.

ABU finnes i to størrelser, en lille model (30 x 18 x 9 cm), den originale, som er perfekt til vandreturen, og en større model (44 x 37 x 11 cm) som du kan gemme derhjemme eller tage med i bilen.

ABU-rygeovnen fungerer også som en kasserolle til at dampe fisk, og som en normal ovn, perfekt for til at bage brød og boller over bålet.

I videoen nedenunder kan du se en fin beskrivelse (på norsk) fra sportsfisker Asgeir Alvestad:

Kasper Røghat

 • God til fisketur og derhjemme
Forhandler Pris Læs mere
397,00 kr. Læs Mere

En lidt større model end ABU, der stadig er transportabel og nem at tage med på fisketuren.

Kasper Røghat er en dansk model, der er rigtig populær herhjemme, fordi den har en størrelse, der passer godt til de fisk man nu hiver op i danske farvand og en størrelse der passer godt til bilen, som mange af os jo bruger på fisketuren.

Det er en klassisk røgovn til varmrøgning og som let har plads til en friskfanget ørred, også hvis den er lidt større. I videoen nedenunder, kan du se den i brug med hvad der ligner en pæn størrelse regnbueørred på et par kilo.

Kinetic røykovn

 • Billig rygeovn
Kinetic røykovn

Selv om det er en kopi av ABU, er denne lidt billigere. Da jeg udførte testen, var den på tilbud til ca. 200kr, som er ca. hundre kroner billigere end den mindste model fra ABU.

I øvrigt virker Kinetic Smoker til at være en god lille rygeovn (42 x 26 x 12 cm), noget som kan være perfekt til nybegyndere som vil prøve at ryge fisk og kød. Den er lavet i rustfrit stål, noget som burde gøre den let at holde ren, og det burde forbedre levetiden.

Med to brændere burde man få jævn varme og god røgudvikling. Den kompakte størrelse ser ut til at gøre den enkel at opbevare og tage med sig.

Rygeovn til varmrøgning – Bedst i Test

Muurikka PRO

 • Elektrisk rygeovn
 • Temperaturkontrol
Muurikka PRO
Forhandler Pris Læs mere
1.690,00 kr. Læs Mere
 • Varmrøgning
 • Temperaturkontrol: Ja
 • 58 x 28 cm

Muurikka Pro er en elektrisk røgovn i stål med en effekt på 1200 watt. Den har en diameter på 25 cm og bredde på 50 cm.

Røgovnen har justerbar termostat sådan at temperaturen kan reguleres trinløst fra 75-230°C. Der medfølger integreret termometer til at holde overblik over temperaturen.

Ifølge produktbeskrivelsen skal ovnen være enkel at bruke til både røgning med træpellets og almindelig grill. Den leveres med grillsten, stegeplade og metalrist der tåler opvask.

Røgovnen har praktisk håndtag på risten for let udtagning af maden. Ledningslængden er 2 meter.

Muurikka Pro sælges som en alsidig røgovn som passer til rygning af fisk, kød og grøntsager.

Orange County Smokers

 • Elektrisk rygeovn
 • Temperaturkontrol
 • Stor rygeovn
 • 4.8/5 bedømmelse på Bageren og Kokken
Forhandler Pris Læs mere
1.999,00 kr. Læs Mere
 • Varmrøgning
 • Temperaturkontrol: Ja
 • 60 x 44,5 x 29 cm

En elektrisk røykovn er et utmerket valg for deg som setter pris på den røkte smaken, men som ikke ønsker å tukle med kull og sprit. Den elektriske røykovnen kan enkelt håndtere hele prosessen, dersom du ønsker å varmrøyke ved høy eller middels temperatur.

Orange County Smokers Elrøyk 4 Lag er en populær elektrisk røykovn i rustfritt stål.

Den anbefales av forhandleren “Bakeren og Kokken” og er en av de mest populære elektriske røykovnene i Norge.

Orange County får gode anmeldelser fra kunderne hos Bakeren og Kokken, der den får 4.8 / 5 stjerner i bedømmelse basert på 13 anmeldelser.

Enkelt røgekabinet med mulighed for at styre temperaturen, uden mulighed for at fylde flis på uden at åbne skabsdøren. Kroge, riste og pande medfølger, i tillæg til skål til flis. Hurtigt leveret til døren, fungerer som forventet. Top dollar tommel op!

Den har en højde på 60 cm, dybde på 29 cm og bredde på 44,5 cm.

Røgeovnen har fire røgeriste i forskellige højder, som giver mulighed for røgning på flere niveauer samtidig. Derudover kan mad hænges fra loftet på indersiden. Døren lukkes magnetisk for at holde på varmen.

På bagsiden sidder der en justerbar luftventil til temperaturkontrol. Effekten er 1600 watt. Overfladen til røgning er 40 x 22,5 cm. Der følger en termostat med til at holde den rette temperatur.

Mustang

 • Elektrisk rygeovn
 • Temperaturkontrol
Mustang
Forhandler Pris Læs mere
859,00 kr. Læs Mere

 • Varmrøgning
 • Temperaturkontrol: Ja
 • 45 x 41,5 x 25,5 cm

Dette er en elektrisk røgovn i rustfrit stål fra Mustang. Den har en effekt på 1100 watt og er udstyret med termostat for enkel temperaturkontrol.

Røgovnen kommer med røgeriste i størrelsen 41,5 x 24 cm. Der følger også med bakke til røgflis og dryppebakke til opsamling af væske.

På fronten sidder der et termometer og en justerbar ventil. Røgovnen skal være sikker at bruge og opfylder beskyttelsesklasse IPX4.

Ifølge produktbeskrivelsen passer røgovnen til røgning af kød, fisk, grøntsager, ost og andet.

Rygeovn til koldrøgning – Bedst i Test

Totten røgeovn

 • Røgskab
 • 57 x 48 x 126 cm
Forhandler Pris Læs mere
1.999,00 kr. Læs Mere
 • Koldrøgning
 • Temperaturkontrol: Nej
 • 57 x 48 x 126 cm

Foodfreaks er en dansk webshop der har rigtig godt styr på røgning og rygeovne og derfor har jeg udvalgt et par stykker derfra. Første model et “Totten”, der er en mindre rygeovn til koldrøgning og varmrøgning.

Den har termometer, så du let kan holde den på den rigtige temperatur, hvilket jo er særlig vigtigt hvis du koldrøger.

Den er ca. 1 meter høj og er derfor god hvis du skal have plads til lange fisk, som nu for eksempel ål og store ørred/laks eller bare en god håndfuld makrel. Der er plads til det og selvfølgelig også andre typer kød.

Rygeovnen fungerer fint til både varm- og koldrøgning. Hvis du vil koldrøge kan du med fordel købe en røgspiral til, hvor du hælder dit smuld i. Spiralen sørger for at det tager længere tid for gløderne at kommer igennem smuldet. Derved holdes temperaturen konstant og du slipper også for at skulle udskifte smuldet så ofte.

Mustang Cold Smoking Cabinet

 • Røgskab
 • 57 x 48 x 126 cm
Mustang Cold Smoking Cabinet

Set hos Mustang-grill.com

 • Koldrøgning
 • Temperaturkontrol: Nej
 • 57 x 48 x 126 cm

Skab til koldrøgning fra Mustang, enkelt og billigt. Dette er et fint røgskab for dig som vil begynde på koldrøgning og det har en fin størrelse til både fisk og kød.

Skabet er lavet i stål og har en højde på 126 cm, bredde 57 cm og dybde 48 cm.

Inde i skabet er der plads til fire grillriste i rustfrit stål med målene 52 x 44 cm. Skabet har kroge til ophængning af mad og ventiler til at slippe lugt ud.

Ifølge produktbeskrivelsen anbefales det at bruge skabet sammen med en separat koldrøggenerator, som ikke er inkluderet.

Skabet sælges som et praktisk hjælpemiddel til koldrøgning derhjemme. Med nok plads og rustfri riste skulle det egne sig til røgning af større mængder kød, fisk eller grøntsager.

Hvad er forskellen på varmrøgning og koldrøgning?

Varmrøgning

Varmrøgning er en meget brugt og let tilgængelig metode til at tilberede mad, især fisk. Denne teknik involverer røgning af mad ved en temperatur mellem 40 og 90 grader over en relativt kort tidsperiode.

Varmrøgning kan udføres i forskellige typer udstyr, fra små, kendte røgekasser til almindelige griller og større røgovne. For de mindste røgekasser, som kan fås for et par hundrede kroner, skal man bare tænde et spritbrænder og strø røgflis i bunden af kassen under maden. Det er alt, hvad der skal til for at servere varmrøget makrel eller ørred derhjemme på terrassen.

Selvom processen med varmrøgning kan være enkel, er det vigtigt at huske på, at teknikken, temperaturen og tiden vil variere afhængigt af, hvad der røges. For eksempel vil røgning af fisk kræve en anden tilgang end røgning af kød eller grøntsager. Men uanset hvad der røges, giver varmrøgning en unik, dybdegående smag, der kan forvandle enhver måltid.

Koldrøgning

Mens varmrøgning er en relativt enkel proces, der i høj grad kan sammenlignes med dampkogning af fisken, er koldrøgning en mere avanceret teknik, hvor fisken ikke varmebehandles, og derfor skal saltes, tørres og røges over længere tid.

Koldrøget laks, som man finder i butikkerne, er et typisk eksempel på denne røgemetode. En fordel ved koldrøgning er, at man kan skære fisken i tynde skiver, i modsætning til varmrøget fisk, der har tendens til at smuldre.

Man finder mange gode opskrifter på koldrøgning på nettet, men kort sagt indebærer det, at man først salter fisken, enten ved tørsaltning, hvor man gnider fisken ind i salt og brun farin og lader den stå, eller ved at lægge den i saltlage.

Begge metoder har til formål at trække væsken ud af fisken, så bakterier dør, og fisken holder sig længere. Koldrøgning er en af de ældste måder at konservere og tilberede fisk og mad på, som vi kender til. Der er ingen forskel på, hvordan vi gør det i dag, og hvordan det blev gjort i stenalderen for 10.000 år siden, bortset fra udstyret!

Når fisken er saltet og tørret, skal den røges. Dette gøres i en røgovn, men i modsætning til varmrøgning tændes der ikke bål under. Man tænder direkte på røgflisen, og det er kun denne røg, ikke varmen, der tilbereder fisken. Processen kan tage op til 12 timer eller mere.

En røgovn til koldrøgning kan faktisk være ganske enkel, og der mangler ikke kreativitet, når det kommer til hjemmelavede røgovne. Man kan se et par stykker nedenfor.

Når man koldrøger, skal temperaturen holdes under 27 grader, helst endnu lavere, så det er ikke en teknik, der passer til en varm sommerdag, men til efterår, forår og vinter er det en glimrende aktivitet.

Disse røgovne giver det samme resultat, men der er forskel på, hvor meget hjælp man får med opgaven! De dyreste modeller har automatisk temperaturkontrol og kan tilføre røgflis efter behov, mens de billigste modeller strengt taget blot er en metalboks(!).

Alternativer til rygeovn

Grill

Det er fuldt muligt at røge mad på en standardgrill. Du kan enkelt lægge røgflis eller røgbriketter på gløderne eller kullet. For dem med gasgrill, kan du pakke røgflisen ind i aluminiumsfolie. Der er også nogle, der lægger røgflisen i en boks eller aluminiumsfolie selv på en kulgrill, alt efter hvor intens en røgsmag man foretrækker. Røgflis fås i forskellige smage. Skal du grille over længere tid, for eksempel mere end 30 minutter, kan det være en god idé først at fugte flisen. Husk at jo større flisstykker, jo længere varer røgudviklingen.

Røgpistol

Hvis du har travlt, eller måske ikke har adgang til grill eller røgovn, kan du også tilføre røgsmag med røgaroma. Røgaroma sælges på flaske og er i praksis kondenseret røg. Røgen er her ledt ud, filtreret og afkølet. Resultatet er et røgdestillat, som kan bruges til smagsgivning i glasurer og marinader. Fordelen ved denne metode er, at kræftfremkaldende stoffer reduceres, ved at de filtreres fra.

Røgeskab

Hvis du vil koldrøge eller varmrøge, findes der forskellige røgeskabe, -kasser og kombinerede griller lavet til dette formål. En kuglegrill gør jobbet godt, og er du lidt håndesnild, kan du endda selv bygge din egen røgindretning. Nogle bruger også en almindelig gryde på komfuret til at røge i. Ved varmrøgning udsætter du maden for røg i kortere tid, men ved højere temperatur. En lille røgekasse er et enkelt sted at starte og tager mindst plads. Røgkasser kan fyres med sprit i brænderne under, men kan også sættes direkte på gløderne i grillen. De fås i flere forskellige størrelser.

Byg selv røgovn

Det er egentlig meget nemt at bygge sin egen røgovn til koldrøgning. Det er faktisk så simpelt at du kan lave det af en papkasse, ja en papkasse. Det skyldes jo at koldrøgning jo bare er røg, fra træsmuld, og intet andet. Nå ja, og så må temperaturen ikke være for høj, men det løser jo sig selv i vores kolde efterår og forårsmåneder.

Spørgsmålet er om du virkelig skal bygge en røgovn, for de koster ikke ret meget. En lille røgovn kan vel nemt fås for 500-1000kr og så er der alt med. Med mindre du vitterligt har tænkt dig at lave en af en papkasse, så sparer man nok ikke så meget på at gøre det selv.

Nåvel, hvis det er dit projekt er det jo dit projekt. Her er et par links til inspiration:

Papkasse røgovn fra Instructrables.com

Nej, jeg lavede ikke sjov, du kan godt lave en røgovn af et par papkasser, perfekt når du lige er flyttet og har lyst til at ryge makrel i fællesgården. Læs hvordan du gør her:

https://www.instructables.com/How-to-Make-a-Cardboard-Smoker

Røgovn fra Goerdetdelv.dk

Hjemmesiden Goerdetselv.dk har altid et bud på hvordan man gør det selv, men ofte er artiklerne meget gamle. Sådan også denne, der har en 20 år bag sig og handler om hvordan man laver en røgovn af delene fra en skorsten. Smart hvis du har en skorsten liggende, ellers ikke så smart. Læs den her:

https://goerdetselv.dk/haven/udekoekken/den-bedste-roegeovn

Koldrøgning med olietønde

Mik Andersen, der har en udmærket blog om fiskeri, har fået en ide til en røgovn af en olietønde og det virker til at være lykkedes ret godt. Se den her:

http://mikandersen.dk/index.php/madlavning/koldrogning

Kagedåse rygeovn

Hvis du er taget på vandretur med et sæt kager i kagedåse, men så hapser et par små ørred op af et vandløb, så er denne metode fra TV2 måske ikke så dum:

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/dagens-sommertip-byg-din-egen-rygeovn-af-en-kagedaase-til-fisketuren

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top