Rygeovn til fisk – bedst i test

Røget laks, røget makrel og røget ål – hvis ikke din mund allerede løber i vand, så er du enten havnet på den forkerte side eller også skal du virkelig til at smage røget fisk!

Med en rygeovn, også kaldet røgovn, kan du lave helt vildt velsmagende fisk på fisketuren eller hjemme i haven.

Det er nemmere end du tror og så koster det faktisk ikke ret meget at komme i gang.

I denne guide får du mine bedste tips til at lave en perfekt røget ørred eller makrel i en rygeovn.

Jeg har udvalgt et par gode modeller til alle behov.

Indholdsfortegnelse

ANNONCE

Top 3 rygeovne til fisk

Abu Röken

Klassikeren af rygeovne er ABU røgovnen. Denne svenske rygeovn, der hedder ABU Röken på svensk, er en model mange friluftsmennesker har stødt på.

ABU røgovn er en rygeovn til varmrøgning og kun det. Den har plads til en ørred, et par makreller, en lille torsk eller en håndfuld sild – på en gang.

fra 438,00 kr.
Totten

Super rygeovn fra Foodfreaks. Totten er en rygeovn der kan bruges til både koldrøgning og varmrøgning.

Der er masser af plads i denne rygeovn, uanset om du ryger fisk eller kød. 

God pris fra populær forhandler.

fra 1.999,00 kr.
Orange County

Denne elektriske rygeovn kan det hele og da den er elektrisk er den nem at have med at gøre. Hæld smuld på og sæt den i stikket. Du kan vælge mellem høj varme eller middel varme.

Ovnen har fire lag, så du kan få plads til hele fangsten og lidt til.

Kitchen One der forhandler rygeovnen har i øvrigt flere andre elektriske rygeovne, især nogle spændende små modeller. Du kan se dem på linket nedenunder.

fra 1.949 kr

Lille rygeovn

ABU røgovn

Klassikeren af rygeovne er ABU røgovnen. Denne svenske rygeovn, der hedder ABU Röken på svensk, er en model mange friluftsmennesker har stødt på. Jeg fik den anbefalet af min svenske ven der driver bloggen Fitfact.se og i tillæg er ivrig fisker. Den dur lige godt til danske fisk, skal jeg hilse og sige.

ABU røgovn er en rygeovn til varmrøgning og kun det. Den har plads til en ørred, et par makreller, en lille torsk eller en håndfuld sild – på en gang.

Jeg husker den fra mine besøg i Norge, hvor vi tilberedte friskt fanget ørred i fjorden på den. Det smagte sindssygt godt og siden dengang har jeg været vild med røget fisk.

ABU rygeovnen er stadig mit første valg til dig der bare gerne vil igang med at (varm)røge din fangst. Lidt træsmuld, lidt sprit og ABU så er du i gang.

Det der især taler for den er dens kompakte størrelse og kvaliteten. De andre er kopier. ABU Röken ved du hvad er og en fin lille rygeovn, der kan holde dig med selskab på mange fiske- og vandreture fremover.

ABU fås i to størrelser, en lille model, den originale, der er perfekt til vandreturen og en større model, som du kan have stående derhjemme eller tage med i bilen.

ABU rygeovnen fungerer også kasserolle til at dampe fisk og som en almindelig ovn, perfekt til at bage brød og boller over bålet.

I videon nedenunder kan du se en fin anmeldelse (på norsk):

 

Kasper Røghat

 

En lidt større model end ABU, der stadig er transportabel og nem at tage med på fisketuren.

Kasper Røghat er en dansk model, der er rigtig populær herhjemme, fordi den har en størrelse, der passer godt til de fisk man nu hiver op i danske farvand og en størrelse der passer godt til bilen, som mange af os jo bruger på fisketuren.

Det er en klassisk røgovn til varmrøgning og som let har plads til en friskfanget ørred, også hvis den er lidt større. I videoen nedenunder, kan du se den i brug med hvad der ligner en pæn størrelse regnbueørred på et par kilo.

Rygeovn til koldrøgning og varmrøgning

Hvor varmrøgning er en ret simpel process, som mere minder om at trykkoge eller dampe fisken, er koldrøgning en mere avanceret teknik, hvor fisken ikke bliver varmebehandlet og derfor skal saltes, tørres og ryges i længere tid.

Når man koldrøger skal temperaturen holdes under 27 grader, gerne endnu lavere, så det er ikke en teknik der egner sig til en varm sommerdag, men til efterår, forår og vinter, er det en glimrende aktivitet.

Disse rygeovne leverer det samme resultat, men der er forskel på hvor meget hjælp du får til opgaven! De dyreste modeller har automatisk temperaturkontrol og kan tilføre smuld efter behov, mens de billigste modeller, sådan set bare er en metalkasse(!).

Totten rygeovn

Foodfreaks er en dansk webshop der har rigtig godt styr på røgning og rygeovne og derfor har jeg udvalgt et par stykker derfra. Første model et “Totten”, der er en mindre rygeovn til koldrøgning og varmrøgning.

Den har termometer, så du let kan holde den på den rigtige temperatur, hvilket jo er særlig vigtigt hvis du koldrøger.

Den er ca. 1 meter høj og er derfor god hvis du skal have plads til lange fisk, som nu for eksempel ål og store ørred/laks eller bare en god håndfuld makrel. Der er plads til det og selvfølgelig også andre typer kød.

Rygeovnen fungerer fint til både varm- og koldrøgning. Hvis du vil koldrøge kan du med fordel købe en røgspiral til, hvor du hælder dit smuld i. Spiralen sørger for at det tager længere tid for gløderne at kommer igennem smuldet. Derved holdes temperaturen konstant og du slipper også for at skulle udskifte smuldet så ofte.

https://www.youtube.com/watch?v=tRYOrDLLHZk

Rygeovn til el

En elektrisk rygeovn er et rigtig godt valg til dig, der kan lide den røgede smag, men ikke har lyst til at fedte rundt med smuld og sprit. Den elektriske rygeovn kan nemlig nemt sørge for det hele, i hvert fald hvis du vil have varmrøget ved høj eller middel varme.

Orange County Smokers Rygeovn

Denne elektriske rygeovn kan det hele og da den er elektrisk er den nem at have med at gøre. Hæld smuld på og sæt den i stikket. Du kan vælge mellem høj varme eller middel varme.

Ovnen har fire lag, så du kan få plads til hele fangsten og lidt til.

Kitchen One der forhandler rygeovnen har i øvrigt flere andre elektriske rygeovne, især nogle spændende små modeller. Du kan se dem på linket nedenunder.

Mere om koldrøgning


Koldrøgning er den type laks du finder i supermarkedet for eksempel. En fordel ved denne røgemetoder er at du kan skære fisken ud i tynde skiver, modsat varmrøgning, hvor fisken vil falde fra hinanden.

Koldrøgning kan du finde mange gode opskrifter på online, men kort fortalt foregår det ved at du først salter din fisk, enten tørsaltning, hvor du gnubber salt og brun sukker i fisken og lader den stå, eller lægger den i en saltlage.

Formålet med begge er at trække væsken ud af fisken, så bakterier dør og fisken kan holde sig længere. Koldrøgning er en af de ældste måder at opbevare og tilbevare fisk og mad på, som vi kender. Der er ikke nogen forskel på hvordan vi gør det i dag og hvordan de gjorde det i stenalderen for 10.000 år siden, måske kun udstyret!

Når fisken er saltet og tørret skal den ryges, hvilket gøres i en rygeovn, men modsat med varmrøgning skal der ikke tændes bål under. Du sætter ild direkte til smuldet og det er kun denne røg, ikke varmen, der tilbereder fisken. Processen tager op til 12 timer eller mere.

En rygeovn til koldrøgning kan derfor faktisk være meget simpel og opfindsomheden er da også stor af hjemmelavede røgovne. Du kan se et par af dem nedenunder.

 

Byg selv røgovn

Det er egentlig meget nemt at bygge sin egen røgovn til koldrøgning. Det er faktisk så simpelt at du kan lave det af en papkasse, ja en papkasse. Det skyldes jo at koldrøgning jo bare er røg, fra træsmuld, og intet andet. Nå ja, og så må temperaturen ikke være for høj, men det løser jo sig selv i vores kolde efterår og forårsmåneder.

Spørgsmålet er om du virkelig skal bygge en røgovn, for de koster ikke ret meget. En lille røgovn kan vel nemt fås for 500-1000kr og så er der alt med. Med mindre du vitterligt har tænkt dig at lave en af en papkasse, så sparer man nok ikke så meget på at gøre det selv.

Nåvel, hvis det er dit projekt er det jo dit projekt. Her er et par links til inspiration:

Papkasse røgovn fra Instructrables.com

Nej, jeg lavede ikke sjov, du kan godt lave en røgovn af et par papkasser, perfekt når du lige er flyttet og har lyst til at ryge makrel i fællesgården. Læs hvordan du gør her:

https://www.instructables.com/How-to-Make-a-Cardboard-Smoker

Røgovn fra Goerdetdelv.dk

Hjemmesiden Goerdetselv.dk har altid et bud på hvordan man gør det selv, men ofte er artiklerne meget gamle. Sådan også denne, der har en 20 år bag sig og handler om hvordan man laver en røgovn af delene fra en skorsten. Smart hvis du har en skorsten liggende, ellers ikke så smart. Læs den her:

https://goerdetselv.dk/haven/udekoekken/den-bedste-roegeovn

Koldrøgning med olietønde

Mik Andersen, der har en udmærket blog om fiskeri, har fået en ide til en røgovn af en olietønde og det virker til at være lykkedes ret godt. Se den her:

http://mikandersen.dk/index.php/madlavning/koldrogning

Kagedåse rygeovn

Hvis du er taget på vandretur med et sæt kager i kagedåse, men så hapser et par små ørred op af et vandløb, så er denne metode fra TV2 måske ikke så dum:

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/dagens-sommertip-byg-din-egen-rygeovn-af-en-kagedaase-til-fisketuren

Læs mere om tilbereding af fisk

Outdoorland.dk – test af bålgryder

Læs mere om hvordan du finder den rigtige bålgryde til fisketuren.

Sundaftensmad.dk – spis mere fisk.

Skriv en kommentar