Lommekikkert – Bedst i Test 2024 (lille kikkert)

Uanset om du er en ivrig fuglekigger, jæger eller bare er vild med at være ude i naturen, er en god kikkert det hele værd.

Lommekikkerter er små, kompakte og praktiske kikkerter, som er ideelle til en række aktiviteter, såsom fuglekiggeri, gåture i naturen, jagt og meget mere.

I denne artikel vil vi se på de bedste muligheder på markedet, baseret på grundige tests og anmeldelser.

Vi synes, de bedste lommekikkerter er:

Top 3 lommekikkert

Zeiss Victory Pocket 8×25

Bedst i test – Mest for pengene

 • Terningkast 6 med Jeger.no
fra 5.690,00 DKK

Swarovski CL Pocket B 8×25

Bedst i test – kikkert

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Anbefalet af Utemagasinet.se
fra 6.600,00 DKK

Silva Pocket 10×25

Bedst i test – Budget

 • Billig lommekikkert
fra 412,00 DKK

Lommekikkert – Bedst i test

Zeiss Victory Pocket 8×25

 • Bedst i test – Jagt
 • Terningkast 6 med Jeger.no
 • Anbefalet af Kikkertland.dk
Forhandler Pris Læs mere
5.690,00 kr. Læs Mere

Zeiss Victory Pocket 8×25 er en rigtig god lommekikkert, der skiller sig ud fra konkurrenterne, både til jagt og fuglekiggeri.

Den har et synsfelt på 130 meter ved 1000 meter og en lystransmission angivet til 91%.

Ifølge bladet Jeger er den så god, at den dækker alle behov undtagen skumringsjagt. Med et terningkast 6 fra Jeger er det tydeligt, at denne kikkert er en favorit blandt eksperterne.

“Zeiss Victory Pocket 8×25 er i en liga for sig sammenlignet med de andre kikkerter, vi har testet. Vi vil gå så langt som at sige, at hvis du har Victory Pocket, er du dækket til alt undtagen skumringsjagt.”

Der er faktisk ikke meget negativt at sige om denne kikkert. Der er kun plus sider. Derfor har vi kåret den til den bedste i testen til jagt, og om du vælger denne eller Nikon Monarch M7 til fuglekigning må derfor også afhænge af dit budget.

Kikkertland.dk anbefaler også Zeiss Victory Pocket 8×25 som en super kikkert til fuglekiggeri. De bemærker, at både Zeiss Conquest HD og Zeiss Victory er revolutionerende og formidable som fuglekiggere.

«Går du efter den ultimativ bedste kikkert til fugle, så tag et kig på den revolutionerende Zeiss Conquest HD eller Zeiss Victory, der er formidabel som fuglekikkert»

Samlet set er Zeiss Victory Pocket 8×25 en imponerende kikkert, der får topkarakterer og anbefalinger fra både Jeger og Kikkertland.dk. Den er ideel til fuglekikking, jagt og generel brug, men er måske ikke det bedste valg til tusmørkejagt.

Swarovski CL Pocket B 8×25

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Anbefalet af Utemagasinet.se
Forhandler Pris Læs mere
6.600,00 kr. Læs Mere

Swarovski er legendariske, når det kommer til kikkerter. For mange er en Swarovski synonym med topkvalitet og holdbarhed. Prisen er også derefter, som på denne lille 8×25 lommekikkert, som er vores testvinder og som jeg anbefaler efter at have tjekket tests fra Jeger.no, Jakt&Fiske og Utemagasinet.se.

“Efter min mening er der ingen, der laver bedre kikkerter end Swarovski. Det gælder uanset om vi taler om kikkert eller monokulær kikkert”

Overlegen optik i lille størrelse – til jagt, fuglekiggeri og vandreture

Selvom Swarovski CL Pocket B 8×25 er en lille lommekikkert med 8x forstørrelse og en linsestørrelse på 25 mm, får du her optik i topklasse – som kan konkurrere med større kikkerter.

Kikkerten har et synsfelt på 119 meter og en lystransmission på 88%.

Den høje kvalitet gør ifølge Jeger, at man føler, at man kigger gennem en større kikkert, på trods af at kikkerten kun vejer 345 g:

“Billedet er så klart og behageligt, at man ikke skulle tro, det var muligt i en lommekikkert. Den er lysstærk sammenlignet med andre kompakte kikkerter, selv når det er ved at blive skumring”

Med en vægt på 345 g er det en let og kompakt kikkert, men ikke testens letteste. Den vejer for eksempel 50 gram mere end testvinderen Zeiss Victory Pocket og cirka 20 gram mere end Kite Colibri, som vi også anbefaler.

De 50 gram er måske godt brugt, da kikkerten ifølge Jeger.no har den klassiske Swarovski-kvalitet i konstruktion og materialer.

Terningkast 6 hos Jeger og Terningkast 5 hos Jakt&Fiske

Magasinet Jeger og magasinet Jakt&Fiske har begge givet disse lommekikkerter rigtig gode karakterer i deres omfattende test af kikkerter.

Jeger giver topkarakter, terningkast 6, og skriver blandt andet på plussiden, at den er knivskarp, har ‘topkontrast’ og ‘enestående kantskarphed’. Det eneste negative er, at den har en lille fokusring.

Jakt&Fiske, som udgives af Norges Jagt- og Fiskerforbund, giver terningkast 5 i deres test af lommekikkert, hvor Swarovski kun overgås af Leica Ultravid.

“Kikkert med god ydeevne. Billedet er knivskarpt helt ud til kanterne, med blot en antydning af forvrængning i den yderste periferi. Fokushjulet er i det letteste lag og er nedsænket i bagkanten af ​​toppladen, så pegefingeren har lidt bevægelse. Dioptrijusteringen er godt beskyttet foran på undersiden af ​​pladen. Aluminiums øjestykkerne sidder som støbt og er behagelige at bruge. Kikkerten er smal med rørene kombineret, men er blandt testens tungeste”

Leica Ultravid 8×20

 • Terningkast 5 og Testvinder hos Jakt&Fiske
 • Top 3 i test hos Kikkertspecialisten.no

Testvinderen Leica Ultravid imponerer både i brug og når den er i lommen. Det er en fornøjelse at bruge! Den er den mindste af alle kikkerterne med sine 20 mm linser og passer perfekt i en lille brystlomme.

Dette er en af testens letteste lommekikkerter, der kun vejer 240 gram. Den er 50 gram lettere end Zeiss Terra ED.

“Testvinderen Leica Ultravid er helt suveræn både i brug og i lommen..En fornøjelse at bruge! Det er den mindste af alle kikkerterne med sine 20 mm linser, og passer i en lille brystlomme. Fokushjulet sidder bagerst på toppladen og er let at betjene med den rette mængde modstand. Indlejret i denne er dioptrijusteringen, som aktiveres ved at trykke på en lille knap under toppladen. Billedskarpheden er i top i hele billedet, og kun med en lille forvrængning til allersidst. Det er testens dyreste og bedste kikkerter. Testvinder!”

Leica Ultravid 8×20 er en lommekikkert af høj kvalitet, der har fået topkarakterer i test. Den har fremragende billedskarphed, er nem at bruge og kompakt nok til at passe i en lille lomme. Med sine gode egenskaber og anerkendelse fra både NJFF og Kikkertspecialisten.no er Leica Ultravid 8×20 et glimrende valg for dem, der ønsker en let og praktisk kikkert af høj kvalitet.

Nikon Monarch M7+ 8×30

 • Bedst til fuglekiggeri
 • Terningkast 5 hos Jeger.no

Vores valg som bedst i test til fuglekiggeri. Det japanske firma Nikon laver rigtig gode mellem- og high-end kikkerter, og er et af de mest populære valg til fuglekikkeri. Ja, måske faktisk den mest populære.

“Nikon er bedst kendt for deres kikkerter til fuglekigger miljøet”

De fleste fuglekikkerter er i størrelsen 10×42, men Nikon Monarch M7+ 8×30 er også en glimrende kikkert til dette formål. Monarch-modellen er ikke helt så lille og let som nogle af de andre lommekikkerter, på 475 gram er den faktisk næsten for tung til at blive betragtet som en lommekikkert, men vi har alligevel taget den med.

”Optisk er der gode ting, størrelse og pris taget i betragtning. Monarch M7+ har god kontrast og naturtro farver. Opløsningen er ikke helt på niveau med de bedste på markedet, men topmodeller fra eksempelvis Leica og Swarovski koster mange gange så meget”

Nikon Monarch M7+ 8×30 har en tæt nærgrænse på kun 2 meter, hvilket gør den særdeles velegnet til at spotte fugle i buskene.

Bedst til fuglekiggeri, men også god til jagt eller vandreture

Jeg anbefaler Nikon Monarch M7+ til fuglekikkert, men denne kikkert fungerer også godt som jagt- eller trekkingkikkert.

Kikkerten har et synsfelt på 145 meter i en afstand af 1000 meter, hvilket gør den velegnet til både ture i skoven og jagtture.

At disse kikkerter er større end almindelige lommekikkerter, men meget lettere end almindelige kikkerter, gør dem faktisk meget velegnede til jagt.

“Vi taler om en vægt næsten ned til lommekikkertklassen, men stadig med alle fordelene ved en større udgangspupil, som en 30 mm kikkert giver sammenlignet med 20 eller 25 mm: Øjenplacering er nemmere, og billedet er mere behageligt . Og ikke mindst for os jægere: Det fungerer bedre i skumringen. Og ja, selv en 8×30 giver dig markant mere information i svagt lys end blot øjnene alene.. En stor kikkert er generelt bedre end en lille kikkert. Men med Monarch M7+ mister du så lidt i optisk ydeevne, at selv kræsne jægere kan overveje at gå ned fra 42 mm til dette praktiske 30 mm objektiv.”

Zeiss Terra ED 8×25

 • Terningkast 4 og ‘Bedste køb’ hos Jakt&Fiske
 • Terningkast 5 hos Jeger.no

Zeiss har to kikkerter øverst på testlisten: testvinderen Zeiss Victory, som for alvor slår konkurrencen ud af parken, men også koster knap 8.000 kr., og så denne, Zeiss Terra ED 8×25, som “kun” koster omkring 3.000 kr. Det er derfor i mellemsegmentet.

“Kikkert med mange gode funktioner. Den har god billedskarphed i hele billedet og dybe øjenstykker med høj modstand. Fokusskruen er placeret bagerst på toppladen og giver god kontrol med passende modstand. Dioptrijusteringen foran er let synlig. Kikkerten har knudrede greb for bedre friktion..Zeiss Terra ED er derfor det bedste køb”

Magasinet Jeger er også tilfreds med Zeiss Terra, hvor den får terningkast 5.

“En god kikkert der giver meget for pengene..Den kan ikke erstatte en større kikkert på samme måde som sin storebror Victory Pocket, men giver et lyst og relativt behageligt billede med god kontrast og opløsning”

Zeiss Terra ED 8×25 vandt “bedste køb” i testen hos Jakt&Fiske, som drives af Norges Jagt- og Fiskeforbund. Her fik den et terningkast med 4, hvilket i denne test er rigtig godt, da testvinderen kun fik et terningkast med 5.

En rigtig fin allrounder, som kan bruges til ture på fjeldet, til fuglekigning og jagt.

Billig lommekikkert – bedst i test

Silva Pocket 8×21

 • Billig lommekikkert
Forhandler Pris Læs mere
412,00 kr. Læs Mere
549,00 kr. Læs Mere
628,00 kr. Læs Mere

Silva Pocket 8×21 er en kompakt og praktisk lommekikkert til rejser, ture og fritidsbrug. Denne kikkert har en forstørrelse på 8x og en objektivdiameter på 21 mm.

Kikkerten er let og kompakt, med en vægt på kun 180 gram og et foldbart design, som gør den nem at have med på ture.

Silva Pocket 8×21 er en god løsning til dem, der ønsker en enkel og overkommelig kikkert til udendørs aktiviteter såsom fuglekiggeri, sportsbegivenheder eller sightseeing.

“Silva Pocket-kikkerten er en kompakt, pålidelig ledsager med lav vægt, der altid er der, når du har brug for dem. Vi satser på, at der har været tidspunkter, hvor du ønskede, at du havde medbragt en kikkert i båden, bilen eller kahytten. Med den super kompakte Silva Pocket har du en ven, som du altid kan tage med dig. Perfekt som ekstra kikkert i din rygsæk eller bukselommer”

Focus Optics Outdoor 8×25

 • Billig lommekikkert

Focus Optics Outdoor 8×25 er en robust og kraftig lommekikkert med en forstørrelse på 8x og en linsediameter på 25mm.

Kikkerten er bygget til at modstå hårde forhold, med et vandtæt og stødsikkert design.

Den vejer omkring 320 gram, hvilket gør den lidt tungere end testens letteste lommekikkert, men det kompenserer den ekstra robusthed noget for.

Focus Optics Outdoor 8×25 er perfekt til dem, der har brug for en solid og pålidelig kikkert til vandreture eller naturobservationer.

Bushnell Powerview 8×21

 • Billig lommekikkert

Bushnell Powerview 8×21 er en alsidig lommekikkert, der er velegnet til både hverdagsbrug og udendørsaktiviteter. Kikkerten har 8x forstørrelse og en linsediameter på 21 mm.

Kikkerten vejer kun 195 gram og har et foldbart design, som gør den nem at have med på tur eller opbevare i lommen.

Bushnell Powerview 8×21 er velegnet til dem, der ønsker en let og kompakt kikkert til forskellige formål, såsom fuglekiggeri, sportsbegivenheder, rejser eller generel observation.

Hvad er lommekikkert?

Lommekikkerter er kompakte og bærbare kikkerter, ideel til korttidsobservationer og nem transport. Selvom de ikke er beregnet til krævende visuelle opgaver, har de fleste lommekikkerter i testen god nok optik til deres tilsigtede formål. I denne sammenhæng bliver lommevenlighed vigtig.

Værd at vide om køb af lommekikkert

Det betyder antallet af kikkerten – forstørrelse og linsediameter

Kikkerter er f.eks. betegnet 8×25. Det betyder, at forstørrelsen er 8x, og tallet 25 angiver diameteren på det forreste objektiv – altså 25 mm.

Man tror måske, at jo højere forstørrelse, jo bedre er kikkerten – men det er ikke tilfældet. Faktisk bør du se på de anvendte materialer, prismerne og belægningen på kikkerten. Det er optikken, der afgør, hvor god kikkerten er. Forstørrelsen skal dog passe til det kikkerten skal bruges til.

For de fleste observationer vil 8x eller 10x forstørrelse være tilstrækkelig. Op til denne forstørrelse kan kikkerten holdes stille uden stativ – uden at billedet rystes. Med højere forstørrelse (over 12x) vil det være bedre at sætte kikkerten på et stativ.

Hvad skal du bruge lommekikkerten til?

Kikkerter og rejsekikkerter

Kikkerter til vandreture og rejser kaldes ofte minikikkerter eller lommekikkerter. Det sædvanlige valg af størrelse for rejsekikkerter er 8×25 og 10×25. Vi anbefaler et mindre objektiv (20-30 mm), da disse er lettere og fylder mindre, når du skal på sightseeing, safari, vandretur eller noget helt andet. Rejsekikkerten er ideel til at pakke i din kuffert, da den vejer minimalt og fylder lidt.

“8x forstørrelse er nok til en kikkert. Køber du god kvalitet, vil du se mere i en 8x kikkert end i en billigt fremstillet 12x. Dette skyldes, at du får flere detaljer (især i svagt lys), linjerne er mere lige, og farverne mere korrekte”

Fuglekiggeri

Søger du en kikkert til natur og fuglekiggeri, er 8x eller 10x forstørrelse velegnet. Kun hvis du har en meget stabil hånd, er en 12x forstørrelse det bedste valg. Jo højere forstørrelsen er, jo mere stille skal din hånd være. Derfor kan håndkikkerter med for stor forstørrelse give slørede og rystende billeder, hvilket ikke giver en god fugleoplevelse.

“Fuglekiggere er ofte optaget af nærgrænsen, når de skal bestemme arten af ​​småfugle i krattet”

Det er også en god idé at vælge en model, der passer til de varierende lysforhold, som naturen byder på. Det kan derfor være en fordel at vælge lysstærke kikkerter, så du altid får et lyst og klart billede.

Det er naturligvis også vigtigt, at kikkerten er vandtæt og dugfri og nem at have med. Det er de fleste kikkerter heldigvis, og alle kikkerter kommer med etui og rem, så du kan tage den med på ture.

Jagtkikkert

Kendetegnet ved jagtkikkerter er, at de er specialfremstillet til formålet. En god kikkert til jagt giver dig klare og detaljerede billeder af dyrene uanset lysforholdene. Det betyder, at jagtkikkerten skal være velegnet til daggry og skumringstid, hvor dyrene kan være svære at få øje på. Derudover skal jagtkikkerten kunne tages med i al slags vejr.

De mest almindelige størrelser til jagtkikkerter er 8×42 og 10×42. Der er dog flere forstørrelser og objektivstørrelser, der kan være egnede til at opnå den højeste lystransmission.

Når det kommer til lommekikkert og jagt, er det vigtigt at huske, at lommekikkert måske ikke er det bedste valg til alle jagtsituationer, især hvis du har brug for en højtydende kikkert under dårlige lysforhold. Lommekikkert kan stadig være nyttig til kortere ture, eller som et ekstra værktøj udover en større og kraftigere kikkert.

Størrelse og vægt – nem at bruge

Vægten af en lommekikkert er også en vigtig faktor at overveje. En letvægtskikkert er lettere at bære og kan reducere belastningen på nakke og skuldre, når den bæres rundt om halsen. Husk dog, at en kikkert, der er for let, kan være mindre stabil og sværere at holde fast.

Når du vælger lommekikkert, bør du overveje både størrelse og vægt for at finde den, der passer bedst til dine behov og applikationer. Tjek altid produktspecifikationerne for at få en forståelse af kikkertens dimensioner og vægt før køb.

Pris – hvor meget koster lommekikkerten?

Når det kommer til prisen, kan der være stor variation mellem forskellige lommekikkerter. Men husk, at du ofte får, hvad du betaler for. Billige modeller kan give dig dårligere billedkvalitet og er måske ikke så holdbare som dyrere muligheder.

“Vi tror på, at man næsten lige så godt kan se uden kikkert som med dem, når det kommer til de billigste modeller! Hvis du vil nyde kikkerten over tid, skal du nok lægge mindst 1.000 kroner ind i købet.”

Vi mener, at du næsten lige så godt kan se uden kikkert som med dem, når det kommer til de billigste modeller! Hvis du vil nyde kikkerten over tid, skal du nok lægge mindst 1.000 kr i købet.

Prisklasser for lommekikkerter kan variere fra nogle få hundrede kroner til flere tusinde kroner. Når du skal købe lommekikkert, er det vigtigt at overveje, hvad du vil bruge den til, og hvilken kvalitet du ønsker. Det kan være klogt at investere lidt flere penge i en kvalitetskikkert, da det vil give dig en bedre oplevelse og øge chancen for, at kikkerten holder længere.

En god kikkert kan holde mange år. Der er stadig kikkerter fra mærker som Swarovski, der er 10, 20, 30, endda 50 år gamle og bedre end billige moderne kikkerter.

Optik

Optikkens klarhed er selvfølgelig vigtig. Nogle kikkerter giver knivskarpe billeder i hele synsfeltet, mens andre er slørede ud mod kanterne. Farvegengivelse og dybdeskarphed er også ingredienser i denne ligning, men her giver øjets individuelle karakteristika stor fejlmargin. Forvrængninger i kikkertrørene vil kunne mærkes som hovedpine eller søsyge efter nogen tids brug. Alt dette er svært at måle uden avancerede optiske instrumenter, men kan opfanges ved direkte sammenligning under lige betingelser.

Læs denne guide på andre sprog:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top