Havhjul Test – bedste i 2024 med gear, elektrisk m.m.

Havhjul skal der til en havstang, men hvilket? Det ser jeg på i denne artikel.

Det er jo et ret dyrt hjul, sådan et havhjul, med priser der går fra 500 til 5000kr og endda højere, hvis du skal have hjulet til tunfiske eller et elektrisk et af slagsen.

Der er et overvældende udbud af havhjul og de ser alle sammen fantastiske og lokkende ud.

Jeg mener at de bedste havfiskehjul er:

Top 3 havhjul

Daiwa Strikeforce

Bedste budget

 • Havhjul med linefører

Japansk kvalitet til få penge. Alsidigt havhjul, der dur til det meste lette havfiskeri.

fra (Produktet er udgået) kr.

Daiwa Saltiga  

Bedst i Test

 • Havhjul med gear
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske

Et fremragende havhjul med gear til alt fra helleflynder til torsk. Testvinder hos Jakt&Fiske.

fra 3.499,00 kr.

​​Penn Fathom

Bedst til Prisen

 • Havhjul med gear
 • Anbefalet af Asgeir Alvestad

Meget for pengene. Havhjul med gear. Du finder ikke et bedre hjul til prisen.

fra 1.399,00 kr.

Havfiskehjul med gear – Bedst i Test

​​Penn Fathom

 • Bedst til Prisen
 • Anbefalet af Asgeir Alvestad
Forhandler Pris Læs mere
1.399,00 kr. Læs Mere

Bedst til Prisen! Dette er havhjulet der løber af med sejren, ikke mindst fordi du får latterligt meget for pengene her. 

Her får du nemlig et alsidigt og robust hjul med 2-gear i kendt amerikansk kvalitet fra Penn til under 2000kr. 

Ja, det er ikke helt billigt med et havhjul med gear, men sammenlignet med nogle af de dyreste i testen som fx Daiwa Saltiga (4000kr) og Shimano Beastmaster (2000kr), så virker det her altså som et reelt røverkøb.

Af fiskehjul skal du lede længe efter et bedre hjul for pengene end Penn Fathom. Ja, du finder bedre, men ikke til den pris..

Fiskehjulet anbefales blandt andet af den kendte norske sportsfisker, Asgeir Alvestad, der har brugt den til fiske efter stort set alt i det lange land og endda i Malaysia. Du kan læse hele hans anmeldelse på linket nedenunder:

Hjulet har mildt sagt været virkelig god, og jeg har kun positive ting at sige om det. De fleste mener, at denne Penn 2-gear udgave, som fås i mange størrelser, er lige så god som 2-gears hjul, der sælges til næsten det dobbelte af prisen.

Asgeir bemærker også at det er et let hjul, noget der ellers kan være en udfordring når man har med hjul med gear at gøre (de vejer godt til).

Daiwa Saltiga  

 • Bedst i Test
 • Bedst til helleflynder
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
Forhandler Pris Læs mere
3.499,00 kr. Læs Mere

Bedst i Test! Daiwa Saltiga er et af de hjul der typisk nævnes når kongen af havfiskehjul skal kåres. Det japanske brand gør det bare godt til saltvand og Daiwa Saltiga er deres topmodel her.

Det er et hardcore havfiskehjul med 2-gear, der står knivskarpt i børstet alumininum og blå detaljer, et hjul der er skabt til lange dage på havet og fjorden. Tandhjul er i rustfrit stål, så dette hjul burde holde længe, hvis du passer ordentligt på det.

Disse hjul er en oppdateret og forbedret version av allerede eksisterende Saltiga LD noget som bør indikere at vi her snakker om en hjulserie af meget høj kvalitet

Daiwa har taget erfaringer fra hele verden med sig i designet af dette hjul, fra Sydafrika til Norge og resultatet er altså Saltiga. Mange lystfiskere verden over har fanget trofæ-fisken på et Saltiga.

Magasinet Jakt&Fiske som udgives af Norges Jeger- og Fiskeforbund giver hjulet 6 ud af 6 mulige i test med titlen “kveitens mareridt”, så hvis turen går til Norge efter helleflynder, så bør du måske overveje dette hjul:

Af fiskehjul skal du lede længe efter et bedre hjul for pengene end Penn Fathom. Ja, du finder bedre, men ikke til den pris..

Med en pris på omkring 4000kr er det selvfølgelig en udskrivning der skal til, men det er dog en hel del billigere end andre i topklassen som Penn International. Synes du alligevel at prisen er i overkanten, kan du tage et kig på Shimano Speedmaster nedenunder, der kan fås på tilbud til omkring 2000kr. 

Penn International

 • Bedst til tunfiskeri og big game
Forhandler Pris Læs mere

Bedst til tun! Et havfiskehjul til de største fisk i havet, tun og makrelstørje, hvor kun det bedste er godt nok, hvis du skal have nogen chance for at trække monsteret ombord. 

Robust og slidestærk fiskehjul, der kan stå imod alt hvad havets giganter smider efter dig. Så skal du bare have en havfiskestang der matcher! 

Hjulet har 2 gear med udveksling på 4.1 og 1.4 henholdsvis. Det har lever drag bremse og en linekapacitet på op til over 1000 meter.

Shimano Speedmaster LD

 • Bedste design
 • Mest alsidig
Forhandler Pris Læs mere
2.199,00 kr. Læs Mere

Speedmaster serien hos Shimano er en rigtig klassiker, både hjul og stænger. Dette fiskehjul er et af de flotteste i testen synes jeg, med sit enkle design i sølv og aluminium, men det er jo en smagssag.

Således også dette Shimano Speedmaster LD, hvor endelsen – LD – står for bremsesystemet Lever Drag, hvor du kan justere modstanden nemt og meget præcist med en bremse lige ved siden af håndtaget. 

Det er derfor også et hjul til de større fisk i havet, men også til almindeligt fiskeri, hvor dets alsidighed kommer til sin ret. Det kan endda bruges til kastefiskeri.

Et kompakt og lækkert hjul fra legenden Shimano.

Havfiskehjul – Bedst til prisen

Abu Garcia Ambassadeur 7000i 

 • Klassisk model
Forhandler Pris Læs mere
899,00 kr. Læs Mere
1.299,00 kr. Læs Mere

En alsidig klassiker der dur til det meste. Fås i en klassisk model, en trollingmodel med linetæller, en model til laksefiskeri og sikkert nogle jeg har glemt. 

Dette er et sikkert, og fornuftig prissat, valg til dig der vil have et alsidigt havhjul du kan bruge til lidt af hvert.

Den legendariske Ambassadeur serie har i udseende været uændret i snart en menneskesalder og hvorfor ændre på noget der bare virker? 

Det første Ambassadeur hjul kom på markedet første gang i 1952 og dengang var det revolutionerende. Der er kommet mange konkurrenter til den siden dengang, men originalen holder stadig.

Penn Warfare 

 • Alsidigt havfiskehjul
Forhandler Pris Læs mere
788,00 kr. Læs Mere

Et godt og alsidigt havfiskehjul der dur til det meste og som ikke koster en bondegård. Dette er et godt bud på et hjul til dig der vil ud og fiske i havet og som vil have noget kvalitet, men som ikke har behov for topmodellen.

Står du og skal igang med torskefiskeriet? så får du her et rigtigt fint, stærkt multihjul til prisen.

Kraftig stjernebremse og Penns super bygge kvalitet, giver dig her et prisbilligt hjul du kan stole på. Uanset hvor i landet du stævner ud efter drømmetorsken, så kunne dette nemt være hjulet der skulle sidde på din stang.

Penn er kendt for deres robuste og alsidige havhjul, der er udviklet til den amerikanske tradition for at hive store basser af havet, alt fra kæmpe groupers til tunfisk, men det dur selvfølgelig også til nordiske forhold.

Billig havfiskehjul – Bedst i Test

Daiwa Strikeforce

 • Bedst af de billige
Forhandler Pris Læs mere

Det billigste af Daiwas multihjul er Strikeforce serien, der fås til en pris på omkring 400kr. Meget billigt synes jeg og bestemt en anbefaling værd, selvom jeg ikke personligt har prøvet dette hjul. 

Jeg har dog et andet billigt Daiwa hjul, nemlig Daiwa Ninja, som jeg gerne anbefaler som mit foretrukne bud på et billig spinnehjul. Daiwa er bare kvalitet og især når det kommer til havfiskehjul.

Okuma Classic

 • Billigt og godt
Forhandler Pris Læs mere
488,00 kr. Læs Mere

Okuma er en af de mærker der dukker op igen og igen når snakken falder på kvalitet til absolut budgetpris. Derfor har jeg også udvalgt dette Okuma Classic multihjul, som mit bud på et billigt havfiskehjul. 

Det kan fås til en pris på omkring 400kr, hvilket jeg synes er meget billigt.

Havfiskehjul med tæller / Trollinghjul – Bedst i Test

Daiwa Accudepth  

 • Bedst i Test
 • Bedst til trollingfiskeri
Forhandler Pris Læs mere
799,00 kr. Læs Mere

Daiwa Accudepth er et fantastisk hjul til trollingfiskeri, og det er ikke uden grund, at det er blevet kåret som Bedst i Test i sin kategori. Dette hjul er ekstremt præcist.

Accudepth har en tæller, der giver dig mulighed for at holde styr på, hvor meget line du har ude, så du kan sikre dig, at din agn er på det rigtige niveau. Hjulet har også et justerbart bremsesystem, som giver dig mulighed for at trække de største fisk op uden problemer.

Dette er et solidt hjul med en holdbar konstruktion i aluminium, der vil holde i mange år, hvis det bliver vedligeholdt ordentligt. Det er ikke det billigste hjul på markedet, men det er absolut værd at investere i, hvis du er seriøs omkring dit trollingfiskeri.

Daiwa Saltist

 • Godt til trollingfiskeri
Forhandler Pris Læs mere
1.499,00 kr. Læs Mere
1.899,00 kr. Læs Mere

Daiwa Saltist er et andet imponerende hjul fra Daiwa, der er designet til at tackle de største fisk i havet. Dette hjul er utrolig slidstærkt og robust, og kan nemt modstå de hårdeste udfordringer fra havet.

Saltist er også utrolig let at betjene, med en glat og pålidelig træk, der giver dig mulighed for at kontrollere selv de største fisk. Det har også en høj linekapacitet, så du ikke behøver at bekymre dig om at løbe tør for line, når du fisker efter de store fisk.

Dette hjul har et enkelt og stilfuldt design i sort og sølv, og er lavet med kvalitetskomponenter, der sikrer, at det vil vare i mange år. 

Saltist kan kombineres med trollingstangen af samme navn.

Sølvkroken 30 LC LW

 • Alsidigt trollinghjul

Sølvkroken 30 LC LW er det sidste af de anbefalede hjul til trollingfiskeri og er et godt alternativ til de mere populære mærker som Daiwa og Shimano. Dette hjul har en linekapacitet på over 300 meter og har en god trækstyrke, så det kan tage sig af selv de største fisk i havet.

Det har også en letvægtskonstruktion i aluminium, hvilket gør det nemt at håndtere og betjene. Hjulet har en jævn og pålidelig træk, der giver dig mulighed for at styre fiskene, når de trækker i modstand.

Selvom Sølvkroken ikke er så kendt som nogle af de større mærker, er dette hjul et godt valg til alle, der ønsker at fiske efter de store fisk på en budgetvenlig måde. Det er også et godt valg til dem, der er nye i sporten og ønsker et pålideligt og nemt at bruge hjul.

Eletrisk havfiskehjul

Daiwa Tanacom 

 • Bedste elektriske havhjul
Forhandler Pris Læs mere
4.899,00 kr. Læs Mere

Måske det mest kendte elektriske havfiskehjul, som har fået en hel del begejstrede anbefalinger med på nettet.

Det er et reelt værktøj, der er velegnet til flere forskellige typer fiskere, hvad enten du vil have hjælp til at fiske på dybder på over 500 meter eller at du har brug for hjælp til at få fisken op eller du fisker som erhvervsfisker. Der er hjælp til det hele her.

De kan tåle alt, har brutal løftekraft og varer i årevis. Hjulets næsten uforgængelige linefører, pinligt præcise tælleudstyr og klassiske gearkasse, kombineret med en brutalt stærk og kompakt elmotor, gør Tanacom 500 S til en yderst spændende “lille” sag.

Tanacom får terningkast 4.5 hos Jakt&Fiske, der udgives af Norges Jeger- og Fiskeforbund. Her bemærker de blandt andet at man her har at gøre med et brugervenligt fiskehjul, hvor de mindste modeller også fungerer fint som manuelle fiskehjul.

Tanacom er dog også kraftigt nok til at det bestemt godt kan hive fisken op fra dybet også eller i hvert fald hjælpe godt til. Selvom mange opfatter de elektriske fiskehjul som noget der mest skal hjælpe med at hive linen op for fx at tjekke agn, så kan de bestemt også bruges til indspoling af fisk.

Tanacom 750 er et fremragende hjul til dig, der ønsker at fiske mere effektivt i dybet. Hjulet er egnet til både professionelle fiskere, fritidsfiskere og ikke mindst fiskere, der af forskellige sundhedsmæssige årsager ikke kan bruge manuelle hjul.

Med en pris på 8000kr er det selvfølgelig også noget du får lov at betale for, men helt vanvittigt er det trods alt ikke for et stykke kompliceret elektronik. Det er da heller ikke den dyreste i klassen, hvor Shimano Dendou-Maru koster et par tusindlapper mere.

Typer af havfiskehjul

Et havfiskehjul er betegnelsen for fiskehjul der bruges til at fiske i havet og i fjorden fra båd, til pirkefiskeri og trollingfiskeri. 

Pirkefiskeri og trollingfiskeri adskiller sig fra spinningfiskeri, ved at man ikke kaster med agn, wobbler eller blink, men bare sænker det ned i vandet. 

Havfiskehjul til pirkefiskeri

Pirkefiskeri foregår typisk med en pink, et slags langt blink, hvor der kan være forskelllige slags ophæng og agn i brug også. Man sænker pirken ned til bunden og bevæger den så op og ned i vandsøjlen. Det er typisk fisk i torskefamilien man fisker efter på denne måde, torsk, sej og lange.

En anden type havfiskeri kan være fiskeri med forfang efter fladfisk af forskellig slags, hvor man her ofte bruger forskellig slags agn, som sild eller orm. I den helt tunge ende af denne type er fiskeriet efter kveite på op til flere hundrede meter. Det stiller store krav til udstyr og et hjul der kan have nok line og kraft.

Derfor bruger man også typisk multiplikatorhjul til havfiskeri, selv om der findes enkelte spinninghjul, der også kan bruges til let havfiskeri.

I denne artikel har vi dog kun set at egentlig havfiskehjul, altså dem til pirkefiskeri og trollingfiskeri.

Elektrisk havfiskehjul

Hvis du fisker på dybt vand, flere hundrede meter, kan det være en overvejelse værd at investere i et elektrisk havfiskehjul. 

Det er nemlig hårdt arbejde at kværne flere hundrede meters line op for at tjekke om agnet stadig sidder på. Det arbejde slipper du for med et elektrisk havfiskehjul, hvor en motor kan lave det hårde og kedelige arbejde for dig.

Når fisken så hugger kan du selvfølgelig slå motoren fra og fighte fisken, så der er altså ikke tale om at snyde sig til rekordfangsten her, bare at slippe for at syre helt til i arme og hænder på havet.

Trollinghjul til trollingfiskeri

Trollingfiskeri går ud på at sejle over større afstande i en båd, mens man har line ude bag sig i forskellige dybder. På denne måde kan man affiske hele vandsøjlen og flytte sig rundt på søen, fjorden eller havet efter hvor fisken er. Trolling er blandt andet populært til fiskeri efter laks, men også tun og makrelstørje, som man nu kan fange her i Norden igen.

Trollinghjul er mindre havhjul der også har en linefører og ikke mindst en tæller, der måler præcis hvor meget line der er ude i vandet. Det er vigtigt for det skal bruges til at kunne udregne præcis hvilke dybde agnet er i, noget der er hele forskellen på at fiske og at faktisk fange noget. Et trollinghjul kan typisk også bruges til let havfiskei, op til 10kg for eksempel.

Funktioner til havfiskehjul

Havfiskehjul er bygget op omkring en spole og et håndtag, meget enkelt, men derudover er der flere funktioner som kan være gode at kende til.

Havfiskehjul med Linefører

En linefører er en dims der kører fra side til side på spolen og sørger for at linen lægger sig jævnt i stedet for at klumpe sig sammen. Det er en smart funktion at have, så man undgår kludder. Det er især trollinghjul og mindre havhjul, der har denne funktion. Større havhjul har normalt ikke denne funktion, da de kræfter de store havhjul udsættes for, simpelthen ville ødelægge den.

Fiskehjul, der har “Levelwind” eller forkortelsen LW i navnet, er fiskehjul med linefører. 

Havfiskehjul med Linetæller

Linetæller er som ovenover beskrevet en helt afgørende del af trollingfiskeriet, hvor man behov for at vide præcis hvor meget line man har ude, så man kan beregne dybden på sit fiskeri.

I fiskehjul hedder modellerne med linetæller typisk noget med LC. Der er ret almindeligt at man kan få flere af modellerne med og uden linetæller, så hvis du finder et hjul du kan lide, så kan det være en god ide at tjekke om du kan få det med linetæller.

Havfiskehjul med gear

Når du skal have monsteret op fra havets dyb kan det være rart med gear, der fungerer fuldstændig som på en bil eller cykel, altså ved at gøre en rotation lettere.

Alle fiskehjul har en udveksling, der opgøres fx 5:1. Det betyder at hver gang du laver en rotation på håndtaget, så går der 5 rotationer på hjulet. Med et fiskehjul med gear vil man kunne skifte ned i udveksling, for eksempel til 3:1. Det betyder at den samme rotation på hjulet nu vil lægge mere kraft på fisken. Det er altså når du med tunge og stærke fisk at 2-gear fiskehjulet kommer til sin ret. 

Ulempen ved disse fiskehjul med gear er at de er tungere end almindelig hjul, så det er altid en afvejning i forhold til om du har brug for det, hvad de fleste nok ikke har.

Højre eller venstrehåndet

Når du kæmper med havets store fisk skal du bruge alle dine kræfter og derfor er det selvfølgelig vigtigt at du kan bruge den hånd du er stærkest med.

Hvor man på en almindelig spinnehjul normalt spoler ind med venstre hånd og holder på stangen med højre hånd, så er det lige modsat med et havhjul, hvor man holder stangen med venstrehånd og spoler ind med højre hånd.

Hvis man altså er højrehåndet! 

Er du venstrehåndet skal du selvfølgelig have et havfiskehjul der har håndtaget til venstre, så se efter om du kan få en model der tilbyder dette. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top