Havfiskestang Test – Bedste Pirkestang i 2023

Fang torsken i dybet og hiv den op med en havfiskestang!

Vi har fundet og testet de bedste pirkestænger fra de bedste mærker som Penn, Abu Garcia og Shimano.

Køb fiskestang uden hjul eller få alt du behøver med et fiskesæt. Med et havfiskesæt er du klar til kamp på ingen tid.

Jeg synes de bedste er:

Husk også at tjekke tilbud på havfiskesæt fra Fluer.dk, Lystfisk.dk og Fiskegrej.dk

Bedste havfiskestang

Der er virkelig mange gode havfiskestænger på markedet i dag, men jeg har fundet et par stykker, som klarer sig bedst i test og får flest anbefalinger fra eksperterne.

Penn Regiment II

  • Anbefalet af Napp og Nyt
  • Anbefalet af Fiske365.no
Forhandler Totalpris Læs mere
799,00 DKK Læs Mere
799,00 DKK Læs Mere
1.199,00 DKK Læs Mere

Penn er et mærke, du ofte vil støde på, når det handler om havfiskeri, og den første havfiskestang i testen er da også fra det amerikanske mærke Penn Regiment II, som er en alsidig havstang til bådfiskeri.

Den kan bruges uanset om du fisker torsk, fladfisk eller tager stangen med på ferie til varmere himmelstrøg.

Denne er for fiskeren, som ønsker en alsidig fiskestang. Denne havfiskestang kan du fint bruge til både pilking og agnfiskeri.

Fiskestangen er lavet af let karbon, så du ikke bliver træt midt i kampen mod udyret i havet.

Stangen findes i flere modeller: 12-30 lbs, 15-40 lbs og 20-60 lbs. Jeg anbefaler 15-40lbs.

Med en pris omkring de 1000 kr så er det ikke den billigste, men heller ikke den dyreste, så her får du kvalitet som funker til det meste.

Bedste rejse havfiskestang

Shimano STC Boat

  • Terningkast 6 hos Norges Jeger og Fiskerforbund

Forhandler Totalpris Læs mere
1.499,00 DKK Læs Mere

Rejsestang fra japanske Shimano som er kendt for at være en af verdens bedste produsenter af fiskeudstyr.

Jeg har mest erfaring med spinnestængerne fra Shimano, men denne rejsestang i 4-dele får fine anmeldelser og fås i styrke 20-30 lbs og 30-50lbs. Så dette er en stang som kan tages med på tur til Lofoten efter store fisk som torsk og kveite. 

Solid stang med gode komponenter og bra karboninnhold (XT60). God følsomhet i hele stanga. Bra lengde på skaftet. Passer til tungt havfiske som kveite og til lange på store dyp. Den lettere modellen burde passe fint som allround havfiskestang. Pluss for avtagbar buttcap og tube.

Stangen er lavet i karbon, som gør den let som ingenting, men også placerer den pris-mæssigt i den højere ende.

Fiskestangen går godt i spænd med en Shimano multihjul.

Penn Overseas XT Boat

  • Terningkast 6 hos Norges Jeger og Fiskerforbund
Forhandler Totalpris Læs mere
949,00 DKK Læs Mere

Disse rejsestænger fra Penn er super til dig, som gerne rejser efter fiskesteder og derfor skal kunne pakke stangen i kuffert og bil.

Denne model er 5-delt og tager derfor næsten ingen plads i kufferten.

Penn Overseas XT Boat fås i lettere og tungere stænger.

De lettere stænger er supreme allround fiskestænger med en aktion på 12-30 lbs, som passer til det meste fiskeri, fra det lette makrelfiskeri til de større torsk.

De tunge modeller er beregnet til havets største fisk, kæmpe helleflyndre og torsk, eller hvis du tager stangen med til troperne.

Penn Overseas XT Boat anbefales af Norsk Fiskeri og Jagt Forbund, som giver den terningkast 6/6 i test:

Solid stang med gode komponenter og bra karboninnhold (XT60). God følsomhet i hele stanga. Bra lengde på skaftet. Passer til tungt havfiske som kveite og til lange på store dyp. Den lettere modellen burde passe fint som allround havfiskestang. Pluss for avtagbar buttcap og tube.

Bedste billige havfiskestang

En havfiskestang behøver ikke koste flere tusind kroner. Der findes mange gode alternativer i lavprisudvalget, men jeg vil alligevel anbefale dig ikke at købe en tilfældig stang i Bilka. Modsat andre fiskestænger skal en havstang tåle tunge pilker og tunge fisk, så risikoen for at den knækker er større. Hold dig derfor hellere til kendte brands som Abu og Fladen, som jeg har fundet et par eksempler på lige herunder.

Abu Garcia Seven Boat

  • Solid havfiskestang fra Abu

Forhandler Totalpris Læs mere
949,00 DKK Læs Mere

Det svenske mærke Abu Garcia vil altid have en plads i mit hjerte, da morfar plejede at fiske med en Abu fiskestang. Den fik jeg lov at låne og øve mig med i fjorden på Vestlandet.

For mig er Abu derfor historie, kvalitet og tradition.

I dag ejes Abu af den amerikanske kæde Pure Fishing som også ejer Berkeley og fokuserer nu mere på billigere fiskestænger.

Denne havfiskestang er da også helt billig med en pris på bare 300 kr. Så bliver det ikke meget billigere og med Abu ved du, at det er garanti for kvalitet.

Fiskestangen her er en 15-30 lbs stang, som er velegnet til det meste fiskeri, også til større fisk.

Penn Warfare Boat

  • Billig havfiskestang fra Penn

Forhandler Totalpris Læs mere
599,00 DKK Læs Mere

Med en pris på over 500 DKK er den ikke ligefrem i den billigste kategori, men vi tager den med her alligevel, da den for en Penn fiskestang at være er fornuftig prissat.

Penn er vel nok måske verdens bedste fiskestang til havfiskeri, og denne model er en næsten uknuslig stang i grafit, som er designet til stor torsk og helleflynder.

Den har et kryds i bunden til havfiskebælte, så du kan lægge al kraft i at løfte monsteret til overfladen.

Bedste havfiskestang til spinnehjul

Med en havfiskestang med spinnehjul er du klar til sjov og kystfiskeri efter torsk, fladfisk, makrel og alt det andet, som ellers er i vandet den dag.

Disse kastestænger er beregnet til lettere blink og madding, som du kan kaste lige ind i fiskestimen. Det er meget effektivt på grundere vand, men går også fint på det lidt dybere vand.

 Shimano Forcemaster AX Boat

  • Favorit fra Shimano

Forhandler Totalpris Læs mere
599,00 DKK Læs Mere

Det går ikke at lave en test af fiskestænger uden at Shimano er med!

Det japanske mærke er især en gigant, når det kommer til fiskehjul, hvor de formentlig laver verdens bedste fiskehjul, men også fiskestænger og havfiskestænger formår de at være med i toppen.

Her har jeg fundet en billig havfiskestang til bare 300 kr. Jeg synes, det er et fund for prisen at kunne få en Shimano-stang så billigt.

Modellen hedder Forcemaster AX og du får den med en kastevægt på 50-150 gram, perfekt til makrel og sommertorsk.

Bedste havfiskesæt

Med et havfiskesæt er du klar til kamp på ingen tid. Jeg synes, det er en god idé at købe et sæt i stedet for at mikse og matche. Når du køber et sæt, så ved du, at en ekspert allerede har tænkt over, hvilket hjul der passer til hvilken stang. Godt til dig, som er nybegynder.

Penn Havfiskesæt Allround

  • Havfiskesæt med alt du behøver

Fiskesæt fra amerikanske Penn, som nok er verdens bedste firma, når det handler om havfiskeudstyr. Her får du stang og hjul, så du er klar til kamp mod havets kæmper. Og det hele til en rimelig pris.

Stangen er Penn Regiment II, som jeg anbefaler som “bedst i test”, og hjulet er Penn Squall Level Wind, som er et nyere hjul. Det tackler både pilking og tunge jig.

Stangen er i vægtklassen 15 – 40 lbs, så her kan du fiske efter det meste – fra sommertorsk til helleflynder.

Værd at vide om at købe havfiskestang og pirkestang

I dette afsnit får du hjælp til at vælge den rigtige havfiskestang. Vi har rådført os med eksperter fra Norge og Danmark for at høre, hvilke stænger de anbefaler.

Hvad er en havfiskestang?

En havfiskestang kaldes også bådfiskestang og er en kort og solid fiskestang beregnet til fiskeri fra båd i havet, deraf navnet. De kaldes også ofte pirkestænger fordi man bruger dem til at “pirke” med.

Du fisker med blink og pilk efter torsk, sej, helleflynder, makrel og andre fisk, og typisk kaster du ikke, men sænker blink og madding ned i dybet og rykker så for at lokke fisken til at bide.

Der er meget stor forskel på hvilket udstyr, du behøver, afhængigt af om du fisker på lavt vand eller i en dyb fjord på flere hundrede meter. Fisker du efter makrel, torsk eller kæmpe helleflynder?

Udstyret skal passe til det, du jagter.

Hvad fisker du efter?

Alt godt er i havet og fjordene. Nogle af de mest populære fisk at fiske efter i Norge er:

  • Torsk
  • Sej
  • Helleflynder
  • Makrel
  • Lange

Men der findes også flere spændende arter, du kan støde på i dit fiskeri. De seneste år er det nu muligt at fange makrelstør, et fiskeri som stiller store krav til fiskestang og hjul.

Længde på fiskestangen

En havfiskestang er normalt kort, 5 til 8 fod, selvom de findes længere eller kortere.

En fiskestang på 6,5-7 fod er et godt valg for de fleste.

“..Den ideelle længde er 1.9-2.1 meter – cirka 6,5 – 7 fod..”

Jens Ploug Hansen – Havfiskerens Håndbog

Skal du fiske fra jolle eller småbåd er kort stang et godt valg, mens på større turbåde kan du med fordel vælge længere stang, så du kommer godt væk fra siden af båden.

En længere stang gør det også lettere at fiske med madding, da man kan få maddingen til at bevæge sig mere.

Omvendt er en kortere stang bedre til at trække fisken op fra dybet. Du kan lægge mere kraft på trækket, og det kan faktisk gøre en stor forskel. Ifølge Fiskogfri.dk kan du få op til 50 % mere kraft med en 6-fods stang sammenlignet med en 8-fods stang.

En havfiskestang bør have en styrke fra 12-80 pund og en længde på ca. 7 fod. Den generelle havfiskestang er en stang med 15 – 40 punds aktion. Og ca 7 fod lang. En let havfiskestang bør have en aktion på 6 – 20 pund og være mindst 7 fod lang.

Oslo Havfiskeklubb

Aktion og klassificering

Når vi taler om hjulstænger og andre fiskestænger, bruger vi normalt en klassificering efter kastevægten. Har du en fiskestang med en kastevægt på 5-20 gram, er det anbefalede vægt for dine blink.

Ikke sådan med havstænger. Her lister vi dem op efter hvilken line de er bygget til. Det er en lidt gammeldags måde at regne det på, og som ikke siger så meget om, hvad de tåler af gedde og fisk.

“..Til “normalt” havfiskeri .. vil en stang mellem 15-50 pund være passende…”

BHF.no – Bergen Havfiske Forening

Havstænger er normalt tilgængelige i 4 kategorier:

  • 6-12 lbs – fiskestænger til let fiskeri nær kysten med madding eller blink op til 150 gram. Dette er ofte kastestænger med hjul. Sommertorsk, makrel og flyndre.
  • 12-20 lbs – fiskestang til fiskeri efter torsk i fjorden på lavere vand, for eksempel med pilk og shads, men hvor du kan nå fiskedybder på 100-200 meter og noget tungere madding op til 300 gram.
  • 20-30 lbs – kraftigere fiskestænger til torsk, små helleflyndre og andet tungere fiskeri. Dette kan tænkes på som en allroundklasse af fiskestænger, som kan bruges både på grundere og dybere vand.
  • 30-60 lbs – fiskestang til de store torsk, lange og helleflyndre. Til det dybe vand.
  • 60-130 lbs – fiskestang til de største fisk, haj, tun og rokker.

En stang på 20-30 pund vil være lidt stivere end en 12-20 punds, men begge er meget solide, når det kommer til at trække fisk ind. Fordelen ved en 20-30 punds stang i forhold til en 12-20 er, at du kan fiske meget hårdere og tungere med denne.

Hooked.no

Skal du bare vælge en stang efter den fisk, du håber at fange? Ja, men det er ikke så enkelt. Du bør også vælge stang efter hvilken type krog og madding, du vil fiske med. Er det maddingfiskeri, hvor du har brug for god fornemmelse for maddingen? Er det fiskeri med en tung pilk på 600 gram?

Pointen er alligevel, at det ikke nødvendigvis er størrelsen på den fisk, du håber at fange, som bør afgøre, hvilken stang du skal vælge. Du bør i stedet vælge stang i forhold til vægten på pilk eller lod, eller en kombination af forventet fisk og brug af vægt på lod/pilk.

Asgeir Alvestad

En tommelfingerregel kan være, at jo dybere du skal fiske, jo stærkere skal stangen være, mens man på grundere vand kan klare sig med meget lettere udstyr.

Der er en sammenhæng her. Udstyr til at fiske dybt er også mere effektivt, når du skal hale op. Og med tanke på fiskeri med ophæng, dvs. mulighed for flere fisk på samme tid af lidt størrelse, så vil du slide dig selv op med et lille hjul. Med kraftigt udstyr er det også nemmere at fiske med tunge lodder, som hurtigt får ophænget ned til bunden. Stort er godt i denne sammenhæng.

Asgeir Alvestad

Du kan bruge denne tabel som udgangspunkt. Den er udviklet af sportsfisker Asgeir Alvestad:

Lbs – Vægt af pilk

  • 12-30 lbs = 120-300 gram
  • 15-40 lbs = 150-400 gram
  • 20-60 lbs = 200-600 gram

Materiale

De fleste havfiskestænger er lavet af blandede materialer, såkaldt komposit, som giver dem en god kombination af styrke og følsomhed.

Der findes også kulfiberstænger, som er lette og stærke, hvilket gør dem meget sjove at kæmpe med fisken på. Her er der dog større risiko for, at de går i stykker. Og det er ærgerligt, når de samtidig er dyrere.

“..Prisen på stængerne stiger i takt med kulstofindholdet. Det er sjovt at trække fisk ind på lette og følsomme stænger, men med højt kulstofindhold øges også faren for stangbrud. Korrekt og forsigtig håndtering er derfor vigtig. Er du af den uøvede type, kan det betale sig at købe de billigere kompositstænger…”

Norges Jeger og Fiske Forbund

Havfiskestang eller spinnestang?

Når vi taler om havfiskestænger, taler vi normalt om korte, robuste fiskestænger til multihjul.

Her holder du fiskestangen modsat af, hvad du ville gøre på en almindelig spinnestang, altså med fiskehjulet opad. Dette gør du for at du så kan spole linen direkte på multihjulet og ikke med en bøjle, som på et spinnehjul.

Et spinnehjul med bøjle giver ekstra belastning på snøret, og det er ikke klogt, hvis vi får et ordentligt ryk af en fisk på krogen.

Derfor er de fleste havfiskestænger med multihjul.

Der findes dog også havfiskestænger med spinnehjul. De er robuste og stærke og har den fordel, at de både kan bruges til pilk, men også til kortere (og længere) kast. Det er smart, hvis du fisker makrel eller anden fisk i det øverste vand. Her kan du ramme stimen perfekt, uden at båden behøver at følge efter. De egner sig til sommertorsk, makrel og fladfisk.

Disse havfiskestænger til spinnehjul er normalt ikke egnede til tungt fiskeri efter f.eks. helleflynder og store torsk.

Skriv en kommentar