Flåd fiskeri – sådan fisker du med prop og flåd

Fiskeri med flåd, også kaldet prop, er en effektiv og sjov måde at fiske på. Med flåd og prop kan du fange alt fra skaller og karper til makrel og ørred.

Et flåd er en flydende, og nogen gange synkende, dup, der er fastgjort til fiskelinen for at holde agnen i en vis dybde i vandet. Her er nogle tips til, hvordan du kommer i gang med flåd fiskeri:

Hvad skal du bruge for at fiske med flåd?

Almindelige typer flåd og propper

  • Korkflåd: Et klassisk flydende flåd lavet af kork eller andet let flydende material. Billig og let, perfekt til begyndere.
  • Bobleflåd: Fås i mange farver og kan fyldes med vand til længere kast. Velegnet til fiskeri med orm, powerbait eller flue.
  • Bombarda flåd: Flydende, synkende eller intermediate til lange kast med flue. Populært valg til ørred.
  • Makrelflåd: Et lidt større flåd i plastik som bruges som glideflåd, hvor man ved at sætte linestop på linen kan fiske på dybder af 2-5 meter.
  • Penneflåd: Følsomme og lette flåd til medefiskeri. Registrerer selv de mindste hug uden at skræmme sky fisk som karper væk.

Fiskeri med flåd og regnorm

Fiskeri med flåd og orm er den mest klassiske måde at fiske med flåd på. Denne teknik har holdt sig uændret i hundredevis af år. Ved at bruge orm som madding kan du fange rovfisk som aborre, ørret og ål i både ferskvand og saltvand.

Når du fisker med flåd og orm er valg af den rigtige krogstørrelse afgørende for at undgå bomkast. En almindelig fejl er at bruge for store kroge i forhold til den fisk, du er ude efter.

Når du fisker med levende orm som madding behøver du normalt ikke være så aktiv med flådet. Ormen bevæger sig naturligt og tiltrækker fisk. Men hvis du ikke får bid, kan det være klogt at bevæge flådet lidt ved at hive ind, vente lidt og hive ind igen med mellemrum.

Er du ude efter ørred i put and take og andre stder, er det ekstra vigtigt at fiske aktivt. Har vandet naturlig strøm eller bevægelse, behøver du derimod ikke gøre så meget selv. Lad i stedet strømmen lokke fisken til.

Med levende madding er det vigtigste at lade ormen opføre sig naturligt. Men lidt bevægelse kan trigge nysgerrige rovfisk på dage med lidt aktivitet. Prøv dig frem med forskellig flådeføring til du finder det, der virker bedst.

Der findes flere typer flåd, som egner sig til fiskeri med orm, blandt andet korkflåd, bobleflåd, bombardaflåd og penneflåd. Valg af flåd afhænger af, hvor du fisker.

I små moser og skovdamme fungerer lette kortflåd eller slanke penneflåd godt. I større søer eller ved kysten kan du med fordel vælge bombardaflåd eller bobleflåd, som tåler mere vind og kraftigere kast.

Bombardaflåd giver mulighed lange kast og egner sig yderst godt til aktivt fiskeri. Bobleflåd fås i mange farver og er lette at fylde med vand for ekstra vægt ved kast.

Vurder forholdene der, hvor du skal fiske, og vælg et flåd, som passer til fiskevandets størrelse og den fisketeknik, du skal bruge. Med det rette flåd tilpasset forholdene øger chancerne betydeligt for en god fiskedag med orm og flåd.

Splithagl kan bruges til at få agnet ned på rette dybde.

Hvis du bruger et bobleflåd eller korkprop, setter du normalt et eller flere hagl lige over krogen. Så synker agnet langsomt ned i vandet.

Fisker du med et penneflåd, må du sette tre hagl på linen – to nær flådet og et ved krogen. Dette giver rigtig balance sådan at flådet står lodret i vandet.

Ved at eksperimentere med antal hagl og placering i forhold til flåd og krog, kan du finjustere den dybden agnet synker ned til. Rammer du riktig dybde øger chanchen for fisk betydelig.

Brug av splithagl krever lidt øvelse og test, men er en effektiv måde å kontrollere agndybde på når du fisker med flåd og orm.

Fiske med bombarda flåd og flue 

Bombarda flåd åbner for spændende muligheder for fluefiskeri ved at de lader dig kaste meget længere end du ville kunne med en fluestang.

Med tunge bombarda flåd på 15-30 gram kan du opnå meget lange kast, tilsvarende eller længere end ved kast med blink. Dette gør at du nemt kan fiske med flue på kysten og i søen og andre steder hvor det kræver kastelængde.

I tillæg til lange kast, gør bombardaflåd det muligt at velge mellem flydende, synkende eller intermediate flåd. Dermed kan du tilpasse fiskeriet optimalt til forholdene.

For eksempel kan et intermediate flåd med en flydende flue efterligne et insekt som drukner på overfladen, noget som kan være meget effektivt.

Bombarda flåd åpner fluefiskeriet og giver dig helt nye muligheter uafhængig av fluestangens begrænsninger. Perfekt for dig som normalt fisker med spinnestang, men som gerne vil prøve at fiske med flue.

Det kræver lidt øvelse at mestre teknikken med bombarda flåd. Du bruger nemlig et langt forfang på 2-3 meter fæstnet med svivel under flådet. Når du kaster skal du bremse flådet inden det rammer vandet, ellers risikerer du at linen vikler sig rundt om flådet.

En lang fiskestang på 11-13 fot gør det nemmere, men almindelige spinnestænger fra 9 fod og længere fungerer også fint. Det blir bare lidt mere besværligt.

Når du fisker bombarda er det viktig at animere flådet ved at bruge spinstop, på samme måde som ved fiskeri med blink efter ørred. En tommelfingerregel kan være 5 omdrejninger på hjulet etterfulgt af 1-2 sekunders pause.

Som rovfisk sniger ørreden sig ind på sit byttedyr og venter på det stopper op før den slår til. Brug usynlig fluorocarbon som forfang, og varier længden for at justere dybden.

Med lidt træning bliver bombardaflåd et effektivt værktøj, som udvider fluefiskeriets grænser. Det kræver teknik, men gør det muligt at fiske flue langt ude i vandet, hvor det ellers er umuligt at nå med fluefiskestang.

Fiske makrel med flåd

En særdeles effektiv metode til makrel er fiskeri med glideflåd. Dette er min favoritmetode i det gode sommervejr, for så kan du plante dig på stolen og holde øje med flådet, som gynger op og ned i bølgerne.

Det er næsten meditativt at følge flådet, indtil det pludselig forsvinder, og du har fisk på krogen – skønt! Glideflåd kræver lidt forklaring. Eftersom makrellen er en fisk, der lever i de frie vandmasser et par meter under overfladen, nytter det ikke med en almindelig flåd. Glidende flåd fungerer ved at sætte en lille stop, et linestop, på snøren over flåden i den dybde, du vil fiske, typisk 3-5 meter. Så kan du kaste flådet ud, uden at skulle baske med flere meter line.

Skriv en kommentar