Bedste Fiskestang og Fiskesæt til Put and Take – stor TEST 2024

Det er nemt og sjovt at komme i gang med fiskeri i put and take søen. Det kræver ikke noget dyrt fiskegrej, køber du et fiskesæt kan du komme i gang for under 500 kr. Smid et par blink og en dåse powerbait oveni og så er du klar.

I denne guide et par forslag til fiskestænger og fiskesæt til put and take.

Skal du kun fiske i Put and Take søen eller vil du også gerne kunne tage en tur på havnen eller i den lokale sø? Jeg har fundet et par fiskestænger der kan bruges både i “putten” og til andet brug. Der er noget for alle budgetter. Læs med og find et godt tilbud.

Indholdsfortegnelse

Fiskesæt til Put & Take

Ron Thompson/Shimano fiskesæt
Billigt fiskesæt til P&T

Er du på udkig efter en billig fiskestang til at komme i gang med og som stadig er i god kvalitet, så er amerikanske Ron Thompson et godt bud.

Du kan altså trygt købe en Ron Thompson Iconic Spin fiskestang for at komme i gang med det sjove put and take fiskeri.

Serien fås i en række forskellige længder fra 5 fod til 12 fod og en kastevægt på enten 7-28 gram eller 15-35 gram. 

Penn/Berkley fiskesæt med line
Godt og alsidigt fiskesæt til P&T m.m.

Med dette spinnesæt er du klar til alle slags spinnefiskeri: i P&T søen efter de store regnbuer, i mosen efter gedder og aborre eller på kysten efter torsk, makrel og ørred.

Dette sæt består af en Berkley Ripple Titanium stang, der er 2-delt, i længde 8 – 10 fod. Jeg anbefaler 8 fod, hvis du mest skal fiske i p&t og søen og en 9-10 fod, hvis du også vil fiske på kysten. Skal du fiske med bombarda eller bobleflåd anbefaler jeg 10 fod.

Shimano Vengeance/Sienna bombarda
Bombarda fiskesæt til P&T

Dette fiskesæt er til dig der gerne vil igang med at fiske bombarda. Hvis ikke du ved hvad bombarda fiskeri er, så vælg et af de andre fiskesæt.

Her får du en 12 fod stang fra Shimano, så du nemt kan kaste med de lange forfang som du bruger til bombarda.

Hjulet er også fra Shimano.

Fiskestang til Put and Take

Hvilken stang skal du købe?

En fiskestang til put and take skal kunne klare lidt af hvert. Den skal kunne lande en fightende ørred på op til 5kg og måske mere, men samtidig skal den også gerne kunne kaste lette spinnere og blink. En spinnestang til put and take er normalt 7 til 9 fod, men hvis du vil fiske med bobleflåd eller bombarda flåd, så kan du med fordel købe en 10-12 fods stang.

Hvilken længde og kastevægt du vælger afhænger lidt af hvad du skal bruge den til. Skal du kun fiske i ”putten” eller vil du også have en stang du kan tage med på kysten? Eller vil du hellere have en lille og let stang du kan fiske efter aborrer med i den lokale å eller sø?

Hvis du er mest til spinnefiskeri med blink, spinnner og jig, så er 7 til 8 fod glimrende. Der skal sjældent meget lange kast til en put and take sø – men præcision er derimod vigtig. Hvis du gerne vil fiske med flåd, måske med powerbait, vil du få mere success med en fiskestang på 9 fod. Det giver mere præcise kast med flåd.

Savage Gear Parabellum

Forhandler Pris Læs mere
899,00 kr. Læs Mere
1.099,00 kr. Læs Mere

Efter at have forhørt mig lidt og tjekket anbefalinger falder svaret på Savage Gear Parabellum CC Spin, som har et langt navn, men også er en glimrende fiskestang. Den fås i 6 fod, 9 fod og 10 fod. Jeg anbefaler at vælge en 9 fod med en kastevægt på 9-23 gram, hvis du fisker i åen og søen også. Eller en 9 fod med kastevægt på 10-34 gram, hvis du også vil kunne bruge den på kysten.

Denne fiskestang er smidig og responsiv nok til at kaste med lette agn, men stærk nok, hvis du skulle få en stor regnbue på krogen. Du får en fiskestang der også kan bruges på kysten, på havnen eller i søen.

En alsidig stang i topklasse til put and take og resten af dit fiskeri.

Ron Thompson Iconic spin

Forhandler Pris Læs mere
288,00 kr. Læs Mere

Er du på udkig efter en billig fiskestang til at komme i gang med og som stadig er i god kvalitet, så er amerikanske Ron Thompson et godt bud.

Jeg har selv en Ron Thompson stang på 9 fod, til samme pris, som har været min trofaste følgesvend i årevis. Det er solide stænger, om end de til den pris, selvfølgelig ikke holder for evigt. Min egen Ron Thompson stang holdt 3 år med et par fisketure hver uge inden et øje på stangen gik i stykker. Men skulle det være, ville den stadig kunne levere varen.

Du kan altså trygt købe en Ron Thompson Iconic Spin fiskestang for at komme i gang med det sjove put and take fiskeri.

Serien fås i en række forskellige længder fra 5 fod til 12 fod og en kastevægt på enten 7-28 gram eller 15-35 gram. Til put and take skal du vælge 7-28 gram kastevægt, hvor du så også kan fiske med større blink på kysten eller efter gedder i mosen.

Jeg anbefaler følgende længder:

  • 7 fod hvis du udelukkende vil fiske med lette spinnere og blink i søen og mosen
  • 8 fod hvis du gerne vil have en stang der kan bruges til det meste fiskeri og som stadig er rigtig god til det lette spinnegrej
  • 10 fod hvis du gerne vil fiske med bombarda og også fiske på kysten og molen

Fiskestangen på 12 fod er udelukkende til dig der mangler en bombardastang.

Berkley Phazer Pro II

Forhandler Pris Læs mere
Fisk på Krogen 429,00 kr. Læs Mere
499,00 kr. Læs Mere
538,00 kr. Læs Mere

Berkley Phazer Pro II er en 4-delt såkaldt rejsestang, hvilket ikke betyder den kun kan bruges på rejse, men at den med den 4-delte opbygning næsten ikke fylder noget. Du kan nemt have den med i en sportstaske eller binde fast til stellet på din cykel. En perfekt fiskestang til dig der bor i byen og lige vil hoppe ned og fiske efter hornfisk for så en anden dag at tage til “putten” efter ørred.

Berkley Phazer Pro II fås i flere størrelser, fra 7 fod til 10,6 fod.

7 fod stangen har en kastevægt på 3-15 gram og er derfor kun til det lette spinnefiskeri i mose, sø og put and take.

8,6 fod stangen har en kastevægt på 3-18 gram og er mere alsidig. Her kan du fiske i mose, sø og på kysten, selv om du er begrænset i ikke at kunne kaste med tunge bundrig, blink og lignende.

10 fod stangen med en kastevægt på 7-29 gram er den alsidige fiskestang, der kan bruges til det hele, kyst, put and take, sø og mose, fjord og elv. Den er 5 delt og fylder næsten ingenting. En stang du vil få glæde af i mange år.

Berkley Phazer Pro II er også min anbefalede rejsestang.

Begynderguide: Forskellige fisketeknikker i Put and Take og udenfor

Er du stadig i tvivl om hvilken stang du skal have? Måske er du helt nybegynder og lidt lost i forhold til hvad det hele betyder. I så fald får du her en kort introduktion til fiskeri i put and take og udenfor.

Kort om Put and Take søer og regnbueørred

En Put and Take sø er som bekendt en sø, hvor der lever ørred, typisk regnbueørred, der opdrættes på dambrug.

Regnbueørred er en fremavlet art, der også lever vildt i blandt andet Alaska og Canada. Den hedder regnbueørred fordi den har en fin rosa streg på siden, som andre ørred ikke har. Hvis den lever vildt i naturen, kaldes den Steelhead, fordi den så bliver mere blank.

Ørred lever alle steder i naturen, i havet, i åen, i søerne, så fiskeri efter regnbueørred er sådan set en realistisk måde at fange en ørred på.

Spinnefiskeri

Spinnefiskeri dækker over fiskeri med endegrej så som blink, spinnere, woblere, gennemløbere og andre typer kunstagn, hvor man kaster ud og spoler ind. Det er altså ikke kun spinnere vi taler om her!

Spinnefiskeri fisker man med en spinnestang, der typisk er 6 fod til 10 fod i længde. Man har en mindre stang når man fisker med lette blink og spinnere, for så kan man kaste længere og mere præcist. Skal man fiske med tunge blink, skal man modsat bruge en større eller mere kraftig stang.

Kastevægt er vigtigt for en stang, da det betyder hvilken vægt endegrej stangen er lavet til. En stang på 7 fod kan være lavet til 3-15 gram for eksempel eller 7-29 gram, så der kan være stor forskel. Man skal helst holde sig til den anbefalede kastevægt. Ellers kan stangen knække eller mere normalt, så vil man ikke kunne kaste godt.

Medefiskeri

Medefiskeri er fiskeri med agn på flåd eller bundforfang. Det kan for eksempel være fiskeri med powerbait på flåd, som jo er meget populært i put and take, men det kan også fiskeri med orm, maddiker eller andre typer agn.

Man bruger her typisk bobleflåd, der fylder med vand, eller andre typer flåd. Man kan også fiske med bundrig, hvor man kaster et tungt synk ud, hvorved ens agn synker til bunden, hvor det frister fisk der opholder sig dybt.

Når du fisker med medefiskeri, skal du have en længere stang, da dit flåd eller bundrig vejer mere og fordi det er lettere at kaste med, hvis du for eksempel har 1.5 meter line under dit bobleflåd.

Bombardafiskeri

Med et bombarda flåd og forfang kan du fiske med flue efter havørred og med powerbait efter put and take ørred, effektivt og nemt, uden at du skal have fluestangen frem.

Det er super effektivt fiskeri, men også mere krævende, der giver dig store muligheder for at præsentere det helt rigtige agn til ørreden, uanset hvor du fisker. Det lange forfang gør at fisken ikke bliver skræmt væk af flådet.

Har du fisket med bobleflåd og flue eller bobleflåd og orm, så kender du konceptet. Bombarda er bare meget bedre på alle måder. Der er intet du kan med bobleflåd som du ikke kan med bombarda, men meget du kan med bombarda, som du ikke kan med bobleflåd.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top