Fiskekajak med og uden pedaler – Bedst i Test 2024

En fiskekajak er drømmen for mange af os lystfiskere der har stået på bredden og spejdet længselsfuldt ud over vandet, derude hvor fisken hopper, akkurat udenfor kastelængde.

Men hvor begynder man hvis man vil have sig en fiskekajak? Skal man af med mange tusinde kroner eller kan det lade sig gøre med mindre. Findes der andre alternativer, måske en packraft eller en flydering?

Jeg har undersøgt markedet for fiskekajakker og spurgt nogle eksperter om hvad man skal se efter når jagten går ind på paddledrømmen.

Efter at have researchet og spurgt mig frem anbefaler jeg:

Bedste fiskekajak (uden pedaler)

Galaxy Cruz Ultra

 • Meget for pengene
 • Egnet til kyst, hav og sø
Galaxy Cruz Ultra
Forhandler Pris Læs mere
5.295,00 kr. Læs Mere

Luksus fiskekajak fra det populære mærke Galaxy, som har solgt mere end 20.000 fiskekajakker til europæiske lystfiskere. Her er vi i en solid mellemklassemodel, i kategorien “meget for pengene”.

Med en pris på lidt over 5000 kr er vi her i den laverede ende af hardshell kajakker og endda et par tusind billigere end en oppustelig model som Advanced Elements, som jeg har beskrevet nedenunder.

Galaxy Cruz Ultra er trods sin rimelig lave pris en bundsolid og robust fiskekajak som kan bruges på havet også. Den er ca. 3 meter lang (292 cm), 84 cm i bredden og har en maksimal bæreevne på 150 kg.

Hvis du sammenligner med budget modellen Galaxy Rider, som du finder nedenunder, er det ret tydeligt at dette er en markant mere robust fiskekajak.

Andre forskelle er blandt andet det bedre sæde, “luksussæde” som forhandler kalder det, der burde give bedre komfort til de lange på vandet. Fiskekajakken sælges med pagaj og stangholdere også og der er selvfølgelig mulighed for også at montere fishfinder og kamera. I cockpittet er der en stor luge der giver godt opbevaringsplads til fiskegrej eller udstyr til campering og overnatning i det fri.

En stabil og robust model der ser ud til at give meget for pengene.

Galaxy Marlin

 • Hurtig fiskekajak
Galaxy Marlin
Forhandler Pris Læs mere
5.995,00 kr. Læs Mere

Er du på udkig efter en hurtig fiskekajak, der kan det meste, men som ikke koster en bondegård? Så kan Marlin 430 fra Galaxy være et rigtig godt bud.

Marlin 430 er en allround fiskekajak med et slankere design, der gør den hurtigere end de fleste andre fiskekajakker. Med en længde på 430 cm og en bredde på 82 cm er den stor og stabil nok til også at kunne håndtere lidt bølger på havet og kysten.

Den har en god maksimal lastevægt på hele 180 kg, så der er masser af plads til dit grej, fangst og evt. overnatning udstyr hvis du vil ud på længere ture.

Kajakken er udstyret med 2 justerbare stangholdere, 2 opbevaringsrum foran og bag, 4 håndtag, låg på opbevaringsrum, ergonomisk sæde mm.

Du kan med andre ord få en fuldt udstyret fiskekajak uden at skulle af med den helt store pengepung.

Bedste billige fiskekajak

Galaxy Rider

 • Billig fiskekajak
 • Egnet til sø, å og stille kystfiskeri
 • 3 års garanti
Galaxy Rider
Forhandler Pris Læs mere
2.995,00 kr. Læs Mere

Det behøver ikke være dyrt at komme i gang med at fiske i kajak. I hvert fald kan du hos Kajakforalle.dk få et sæt med alt hvad du behøver, inkl. selvfølgelig en hardshell sit on top kajak, Galaxy Rider, til under 4000 kr. Så bliver det vist ikke meget billigere.

Her får du nemlig kajak, pagaj, sæde, stangholder, redningsvest og trolley til at trække kajakken med. Der er kort sagt alt hvad du behøver, så må du bare selv medbringe fiskestang og fiskegrej.

Galaxy er et populært mærke indenfor fiskekajakker, hvor der er år blev solgt over 20.000 eksemplarer i Europa alene.

Galaxy Rider er en forholdsvis lille fiskekajak, der kun måler lidt over 2 meter i længden, men alligevel bør være stabil nok, i og med den er 82 cm bred og desuden CE-mærker for sikkerhed – ifølge forhandleren som den eneste i sin klasse.

Den har en masse fint ekstraudstyr lige fra kopholder til grejbokse.

Galaxy Rider er som skabt til søen, mosen og åen, men kan også klare ture på kysten i roligt vejr. Jeg kan i hvert fald nemt se for mig at tage denne med sig på en sen stille sommeraften på Øresund eller i en fjord.

Der er desuden 30 dages fuld returret og 3 års garanti. Så det burde være ok at tage chancen.

Bedste oppustelige fiskekajak

Advanced Elements StraitEdge Angler PRO

 • Premium oppustelig kajak
Advanced Elements StraitEdge Angler PRO
Forhandler Pris Læs mere
8.990,00 kr. Læs Mere

En oppustelig fiskekajak i høj kvalitet fra det amerikanske mærke Advanced Elements. Dette er en oppustelig fiskekajak, der er et reelt alternativ til en hardshell fiskekajak. Ifølge en del forhandlere jeg har spurgt og på de fleste anmeldelser anbefales den som den bedste oppustelige fiskekajak på markedet.

Den har mulighed alle de funktioner man kunne ønske sig, så som plads til stang- og udstyrsholdere, foran og bag, der kan tilpasses til fiskestænger, videokamera, ekkolod osv. Men tjek forhandleren først om det medfølger eller skal tilkøbes.

I forhold til holdbarhed så skulle dette altså være en meget holdbar kajak der ikke bare går i stykker. Ifølge en forhandler “du skulle nærmest stikke i den med en kniv” for at den går i stykker. Den er desuden forstærket i områder der typisk udsættes for slid. Jeg kan anbefale denne gennemgang på Youtube fra en australsk forhandler, hvor de virkelig kommer godt omkring den:

Desuden har den mulighed for at supplere pagajen med en elmotor, hvilket jo er en funktion mange efterspørger. Den har en aluminiumsramme, noget der gør den helt anderledes stabil end de billigere modeller.

Den er lavet til også at kunne stå op i og kaste og har en helt flad “drop stitch bund”, der skulle være den samme man har på en SUP. Sædet kan foldes sammen og tages ud.

Den totale vægt er kun 19kg, hvilket gør den nem at transportere.

Bedste fiskekajak med pedaler

Hobie Compass

 • Bedste pedaldrevne kajak
Hobie Compass
Forhandler Pris Læs mere
22.995,00 kr. Læs Mere

Hobie Compass er en populær pedaldrevet kajak, der giver dig hænderne fri til at fiske og tillid til at du får en fiskekajak i bedste kvalitet.

Hobie er et velrenommeret amerikansk mærke, der har lavet kvalitetskajakker siden 1950’erne. De er særligt efterspurgt for deres pedaldrevne kajakker, som gør det muligt at fiske og styre samtidig.

Hobie var faktisk pionerer inden for pedaldrevne kajakker og har været med til at revolutionere kajakfiskeriet. Med deres MirageDrive system kan du styre propellerne og finnerne 180 grader ved at trække en snor frem og tilbage. Det gør det super nemt at styre kajakken i alle retninger, noget der virkelig er praktisk når man fisker.

Hobie-kajakken er i mellem størrelse med en længde på 366cm og en bredde på 86cm. I tillæg til de almindelige funktioner som stangholder og cockpit opbevaring, roses denne model for at have et komfortabelt sæde. Du kan læse meget mere hos forhandleren.

Hobie Pro Angler 14

 • Den ultimative fiskekajak
Hobie Pro Angler 14
Forhandler Pris Læs mere
29.995,00 kr. Læs Mere

Hobie Pro Angler 14 er en af de mest populære og eftertragtede fiskekajakker på markedet. Dette er helt sikkert en fiskekajak som står øverst på ønskelisten hos lystfiskere der bruger mange timer på vandet.

Det er en stor fiskekajak med en længde på 4,2 meter og en bredde på lige under 1 meter. Det er derfor også en stabil og robust fiskekajak der er velegnet til kysten og havet.

Som andre Hobie kajakker har den Hobies MirageDrive system, der er et pedaldrevet system som kan styres med en hånd og hvor man kan dreje finnerne 180 grader på kort tid.

Af andre praktiske og gode funktioner kan nævnes det komfortable høje sæde, stangholdere, opbevaringsrum og køleboks hvor der er plads til 4 større fisk, hvad enten det er ørred eller torsk.

Hobie kajakker og især Pro Angler er ikke billig. Med en pris på over 30.000 kr er det her helt klart i en prisklasse, hvor mange nok får lidt svært ved at overtale konen, men til det skal siges at Hobie stadig er kendt som det bedste i sin klasse og hvor der også er en gensalgsværdi. Modsat billigere modeller holder Hobie prisen godt, tjek selv DBA og Facebook Marketplace.

jeg har testa en kompis sin hobie kajakk noen ganger og må si at de virker veldig bra. systemet med padlig med beina som gjør at man har hendene frie er suverent og utrolig praktisk. i tillegg er de veldig stabile og fine å padle på vanlig måte

SurPlus Trawl Blacktip

 • Populær fiskekajakk med pedaler
Forhandler Pris Læs mere
15.995,00 kr. Læs Mere

SurPlus Trawl Blacktip er en stor og godt utstyrt fiskekajakk på hele 14 fot eller vel over 4 meter og nesten 1 meter i bredde. Dette er en stødig og robust fiskekajakk.

Den er designet for å gi en optimal fiskeopplevelse med fokus på balanse mellom stabilitet og ytelse.

Med en pris på ca. 20.000 kr er dette en “rimelig” fiskekajakk med pedaler, i alle fall om du sammenligner med premium modeller som Hobie, som er 2-3 ganger dyrere.

Kajakken kommer med et pedaldriftsystem med fleksible finner, slik at du har hendene fri til å fiske aktivt mens du driver kajakken framover med føttene, et system som er lik Hobie sin system. En justerbar fiskestol sørger for at du sitter behagelig.

Trawl Blacktip har rikelig med oppbevaringsplass og smarte løsninger for å holde fiskeutstyret organisert. Det er totalt seks stangholderepå kajakken. To store, vanntette luker holder viktig utstyr tørt. I tillegg er det store oppbevaringsområder foran, bak og midtskips. H-rails og mange fester muliggjør montering av ekstra utstyr etter egne preferanser.

Andre detaljer som avtakbar koppholder, brakett for ekkolodd/fishfinder og en helt innfellbar kjølfinne viser at dette er en gjennomtenkt kajakk for seriøse fiskere. Med en solid lastekapasitet på 270 kg kan du ta med alt du trenger for lange dager på vannet.

Bedste fiskekajak med motor

Galaxy Wahoo S

 • Fiskekajak med elmotor
Galaxy Wahoo S
Forhandler Pris Læs mere
10.496,00 kr. Læs Mere

Galaxy Wahoo S er en ægte fiskekajak med elmotor til bare 10.000 kr. Det gør den til en seriøs overvejelse værd, efter min mening, når nu en elmotor til fiskeri nemt kan koste det samme.

Her får man jo altså også kajak og alt det andet udstyr, samt mulighed for også at montere pedaler, så man har mulighed for alle 3 fremdriftstformer.

Motoren har 4 hastigheder frem og 2 hastigheder baglæns, noget der vel gør den meget velegnet til trollingfiskeri.

Galaxy Wahoo S er en forholdsvis slank fiskekajak med et “rocker” design (banan-formet), der løfter kajakken over bølgerne, hvilket minimerer hvor meget vand der skyller ind i cockpittet. Dette gør den velegnet til kystfiskeri i højere grad end andre modeller.

Roret i kajakken kan nu styres med hånden, hvilket giver endnu mere frihed, især hvis du bruger pedaler som fremdrift.

Du kan læse mere om tilbehør og funktioner på forhandlerens hjemmeside.

Alt i alt ser Galaxy Wahoo S ud til at være et rigtig fornuftig bud på en fiskekajakk med motor som er til at betale.

TORQEEDO Ultralight

 • Elmotor til kajak
TORQEEDO Ultralight
Forhandler Pris Læs mere
16.800,00 kr. Læs Mere

Torqeedo kender du måske fra deres populære og kraftige elmotorer til saltvand. De er især populære med sejlerfolket, men også som brug til mindre både og joller. Her har jeg dog ikke fundet en sejlbåd, men en Torqeedo motor, der er specielt bygget til kajakker.

Den skulle kunne monteres på de fleste kajakker, hvorefter den kan styres med en remote.

Her får du en kraftig motor der kan nå op på 12,5 km/t og som har en maks rækkevidde på helt vilde 50 km, hvis du holder dig til laveste fart på 5,8 km/t.

Det er med andre ord et seriøst transportmiddel du har fået dig her, hvis du kan lægge de 15.000kr+ som den koster. Så får du også mulighed for at tilslutte GPS m.m. Det fremgår dog ikke om man kan lade den følge plottede ruter.

Testresultater – tabel

NavnPrisTypeStørrelseVægtMaks lastStangholderMaterialePedalerMotor
Galaxy Cruz Ultrahttps://oceankaj.dk//wp-content/uploads/2024/03/Galaxy%20Cruz%20Ultra.jpg5295Fiskekajak292 x 82 cm22 kg150 kgJaPlastNejNej
Galaxy Marlinhttps://oceankaj.dk//wp-content/uploads/2024/03/Galaxy%20Marlin.jpg5995Fiskekajak430 x 75 cm32 kg180 kgJaPlastNejNej
Galaxy Riderhttps://oceankaj.dk//wp-content/uploads/2024/03/Galaxy%20Rider.jpg2995Fiskekajak283 x 82 cm22 kg290 kgJaPlastNejNej
Advanced Elements StraitEdge Angler PROhttps://oceankaj.dk//wp-content/uploads/2024/03/Advanced%20Elements%20StraitEdge%20Angler%20PRO.jpg8990Oppustelig fiskekajak320 x 98 cm19 kg181 kgNej, skal tilkøbesUkendtNejJa, kan monteres
Hobie Compasshttps://oceankaj.dk//wp-content/uploads/2024/03/Hobie%20Compass.jpg22995Fiskekajak med pedaler366 x 86 cm39 kg181 kgJaPolyethyleneJaNej
Hobie Pro Angler 14https://oceankaj.dk//wp-content/uploads/2024/03/Hobie%20Pro%20Angler%2014.jpg29950Fiskekajak med pedaler417 x 97 cm63 kg272 kgJaPolyethyleneJaNej
Flipper 12https://oceankaj.dk/wp-content/uploads/2024/03/flipper12.jpg15995Fiskekajak med pedaler365 x 85 cm40 kg250 kgJaPlastJaNej
Galaxy Wahoo Shttps://oceankaj.dk//wp-content/uploads/2024/03/Galaxy%20Wahoo%20S.jpg10496Fiskekajak med motor357 x 84 cm38,5 kg180 kgJaPlastNejJa

Typer af fiskekajak

Der er flere smarte funktioner på den gennemsnitlige fiskekajak, der adskiller den fra almindelige kajakker, men helt overordnet adskiller fiskekajakken sig ved sin fremdrift. Hvor den almindelige kajak drives frem af padling, kan en fiskekajak drives frem af pedaler eller en motor.

Fiskekajak med pedaler

En fiskekajak med pedaler drives frem ved hjælp af et pedalsystem, hvor kajakroeren træder på pedaler for at bevæge kajakken gennem vandet. Dette frigør hænderne til fiskeri og giver mulighed for at manøvrere kajakken mere præcist.

Pedalsystemet kan være placeret enten i bunden af kajakken eller på en platform foran sædet. Denne type fiskekajak er ideel til længere ture og fiskeri i områder med moderat strøm og vind.

Fiskekajak med motor

En fiskekajak med motor bruger en elektrisk eller benzindrevet motor til fremdrift. Dette giver kajakroeren mulighed for at tilbagelægge større afstande og fiske i områder med stærkere strøm og vind uden at blive udmattet. Motoren styres typisk med en håndholdt fjernbetjening eller et rat monteret på kajakken.

Fiskekajak med motor er perfekt til dem, der ønsker at udvide deres fiskeområde og nyde en mere afslappet fiskeoplevelse. Dog skal man være opmærksom på eventuelle begrænsninger og regler for brug af motordrevne fartøjer i de områder, man ønsker at fiske i. På nogle kajakker kan man desuden montere fx frontmonterede elmotorer, hvis man allerede har sådan en.

Hardshell fiskekajakker

Hardshell fiskekajakker er den traditionelle og mest robuste type fiskekajak på markedet. De er konstrueret af holdbare materialer som polyethylen, glasfiber eller kompositmaterialer, hvilket gør dem modstandsdygtige over for slag, slid og UV-stråling. Hardshell fiskekajakker er velegnede til krævende forhold som bølger, strøm og vind, da de ofte har en mere stabil og hydrodynamisk udformning end oppustelige modeller.

En af fordelene ved hardshell fiskekajakker er deres alsidighed. De fås i forskellige størrelser og konfigurationer, så du kan vælge den model, der passer bedst til dine specifikke behov og fiskeristil. Nogle hardshell fiskekajakker har endda integrerede kølebokse, vandtætte opbevaringsrum og andre avancerede funktioner, der kan forbedre din fiskeoplevelse.

Hardshell fiskekajakker har dog også nogle ulemper i forhold til oppustelige modeller. De er generelt tungere og mere pladskrævende at transportere og opbevare. Du skal muligvis investere i et kajaktag til din bil eller have dedikeret opbevaringsplads derhjemme. Desuden kan hardshell fiskekajakker være dyrere end oppustelige modeller, afhængigt af materiale og funktioner.

Oppustelige fiskejakker

Oppustelige fiskekajakker er en billigere og mere transportvenlig løsning for dem som måske ikke har pladsen eller bilen til transporten. Med en oppustelig fiskekajak kan man tage den med i bagagerummet eller endda i en anhænger på cyklen osv.

Man får også en rekke oppblåsbare varianter, og flere av disse er velbygde og praktiske fartøy som er enkle å ta med i sekk eller på flyreise

Oppustelige fiskekajakker har udviklet sig meget de sidste år. Jeg må indrømme jeg selv var skeptisk, men ligesom med packrafts og paddle boards så har teknologien og holdbarheden altså virkelig udviklet sig. Det er ikke legetøj, det er et reelt stykke lystfiskerudstyr. Prisen er da heller ikke nødvendigvis så meget billigere, så det er måske lige så meget et spørgsmål om netop transport, opbevaring og brug, som at den er billigere.

Smarte funktioner på fiskekajakken

Ud over at man med fiskekajakken kan drive den frem uden brug af padling, så har fiskekajakker ofte også flere andre smarte funktioner der adskiller dem fra almindelige kajakker.

Rygstøtte

Fiskekajakker er ofte udstyret med en justerbar og komfortabel rygstøtte, der giver kajakroeren en behagelig siddestilling under lange fisketure. Dette er særligt vigtigt, da man ofte sidder i kajakken i flere timer ad gangen.

Stangholdere

Integrerede stangholdere er en almindelig funktion på fiskekajakker. Disse holdere giver dig mulighed for at have flere fiskestænger klar til brug, så du hurtigt kan skifte mellem dem efter behov. Stangholderne holder også dine stænger sikkert på plads, når du padler eller manøvrerer kajakken.

Opbevaringsrum til fisk

Mange fiskekajakker har et dedikeret opbevaringsrum eller en køleboks til at opbevare din fangst. Dette rum er ofte isoleret for at holde fiskene kolde og friske under turen. Nogle modeller har endda rum med afløb, så smeltende is og fiskeaffald nemt kan fjernes.

Mulighed for montering af ekkolod

Fiskekajakker har ofte forstærkede områder eller dedikerede beslag til montering af ekkolod (fishfinder). Et ekkolod hjælper med at lokalisere fisk, identificere bundforhold og bestemme vanddybden, hvilket giver en stor fordel under fiskeriet.

Alternativer til fiskekajak

Packraft

En packraft er måske den største konkurrent til fiskekajakken. I Norge er det da også et meget populært valg for lystfiskere, mens den er mindre populær i Sverige og nærmest ukendt brugt i Danmark.

Packraft er en total oppgradering av den klassiske og rimelige gummi- båten. Revolusjonerende materialer sørger for lav vekt, høy slitestyrke og lite pakkvolum. Svært anvendelig til transport og fungerer greit til fiske

Packraften er vel en slags kombination af kajak og gummibåd, hvis man skal sige det helt simpelt. Den har en flad, robust bund, som en gummibåd, men har en spids, aerodynamisk front, der gør man kan padle med god fart. Den er også oppustelig, så kan tages med i rygsækken, noget som gør den meget populær i lande som Norge og Sverige, hvor man på vandreturen kan komme forbi for et fjeldvand eller en dyb skovsø. I Danmark har vi mindre brug for packraften måske, fordi der typisk er nemmere adgang til vores vande.

Ulempen med packraften er at den ikke som sådan er målrettet lystfiskeren. Den kan fås i mere velegnede fiskemodeller, men den er primært til transport af udstyr, det ligger i navnet. Ting som stangholder osv er ikke standard og den har ikke pedaler. Det gør den mindre velegnet til trolling.

Flydering

En flydering, også kaldet en belly boat, er et udmærket alternativ til fiskekajakken for lystfiskeren der vil fiske ved kysten eller i søen, længere ude end kastene er til. En flydering bruges sammen med svømmefødder og er i sagens natur en meget livagtig oplevelse, da man jo altså er direkte i vandet.

Mange vil klare seg godt med en bellybåt, det er også et forholdsvis rimelig alternativ. Det gir en god følelse å sitte lydløst i «vannfilmen» mens du kaster på vakende fis

Her skal man altså være komfortabel med den til tider kolde oplevelse som de danske vande kan være. Man er også begrænset i hvor meget distance man kan tilbagelægge.

På den anden side kommer man her virkelig i kontakt med naturen og det er desuden en langt billigere løsning end packraften og fiskekajakken. Her kan man komme i gang for under 1000 kr.

Flyderingen er desuden designet til fiskeri, hvorfor man typisk kan få stangholder og montere f.eks. et ekkolod.

Oppustelig kajak

En oppustelig kajak kan være en billig måde at komme ud på vandet. Hos forhandlere some Watery.dk har jeg set dem til under 1000 kr. Her vil jeg nok gøre opmærksom på at de ikke er tilpasset fiskeri. Der vil typisk ikke være stangholder, opbevaringsplads osv. Men hvis det er en vindstille aften om sommeren og man kan nøjes med let udstyr, så kan det sikkert være et udmærket alternativ.

Læs denne artikel på andre sprog

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top