Bedste waders til kystfiskeri – stor TEST 2022

Waders er uundværligt fiskegrej for os der fisker fra kysten, men de er også omgærdet af en del mystik for mange. Hvad skal man købe af en slags? Der er nemlig neopren, pvc og åndbare waders. Der er waders med gummisål og filtsål. Hvilken størrelse skal man købe? Ja, der er meget at tænke over og da jeg selv skulle ud og have mig et par waders, så har jeg forsøgt at sætte mig så godt ind i sagerne, som jeg kunne.

Du kan se hvilke jeg waders jeg endte med at købe lige nedenunder.

Jeg har også skrevet en guide til køb under anbefalingerne. Her har især Steen Ulnits (som altid) og andre bloggere, været en stor hjælp. Hvis du vil læse de originale tekster jeg har brugt som kilder, så finder du en henvisning i bunden af denne guide.

→ Se waders på TILBUD lige nu!


Kom billigt i gang

Det behøver ikke koste en formue at få sig et par waders. I denne artikel har vi set på nogle af de absolut bedste waders, men de koster også derefter. Derfor får du her et par bud på billige waders til omkring 1000kr. Her er der tale om både billige neopren waders og billige åndbare waders fra det svenske mærke Fladen:

Fladen Neopren Waders
Fladen Neopren Waders
Neopren waders fra svenske Fladen. Klar til fiskeri, waders har støvler indbygget.
999 DKK 1299 DKK
image
Fladen Maxximus Waderssæt
Fladen Maxximus Waderssæt
Åndbare waders fra svenske Fladen. Sættet inkluderer et par wadersko, klar til brug.
1199 DKK
image

Bedst i test waders

Simms G3 Guide og Simms G4

Simms G3 Guide er de bedste waders. Den eneste konkurrent skulle da så lige være den nyere Simms G4 version, som så også koster et par tusind mere. Begge er i den absolutte topkategori. Det kan efterhånden være svært at finde et par nye Simms G3 i alle størrelser, men du kan tjekke de forhandlere vi linker til nedenunder.

Simms G3 Guide er en åndbar waders, der er meget slidstærk og holdbar. Waderen har 3 lag goretex på den øvre del og 5 lag på benene, med en ny membran der gør waderen 25% mere åndbar end tidligere modeller. Der er desuden et ekstra slidstærkt lag på ben og bagdel, så du ikke behøver bekymre dig så meget om at tage en vil på en sten eller skrabe noget under vandet.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Pro Outdoor 3.999,00 DKK 3.999,95 DKK Læs Mere
Lystfisk.dk 5.499,00 DKK 5.499,00 DKK Læs Mere

 

Simms G4 er den nyere model og har 5 lags goretex på hele waderen (mod kun 3 på Simms G3). Det er en ekstremt slidstærk model, der er velegnet til dig der har rigtig mange dage på kysten.

Det har jo ellers været en klage fra mange aktive fiskere, at der simpelthen ikke laves waders til fiskere der har 50-100 fisketure hver sæson. Det skulle der så være lavet om på med Simms G4, der nok er de bedste waders der er til at opdrive. Men så får du også lov til at betale for fornøjelsen, med en pris på næsten 7000kr.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Fiskegrej.dk 7.699,00 DKK 6.999,00 DKK Læs Mere

Anmeldelser af Simms G3 waders

Martin i en tråd på Fiskevand.dk

De absolut mest holdbare jeg har haft, er Simms G3, så ved ikke helt hvad jeg ellers skal foreslå.

Carsten Hansen er i samme tråd enig med Martin:

Jeg er ejer af et par G3, og dem er jeg meget glad for til august er de 3 år gamle, og regner med de holder en smule længere, de fedeste og bedste Waders jeg har ejet

Christian MoesgaardGonefishing.dk har lavet en grundig anmeldelse:

Simms G3 Guide Waders:

Jeg har prøvet lidt forskelligt efterhånden, for at finde et par som jeg vidste jeg ville blive glad for, og må sige det ligeud, det er fandme nogle lækre og ekstremt behagelige waders at have på.

Åndbarheden med Gore-Tex er helt i top, en lille gå tur rundt i butikken med disse sat op imod andre som jeg også har prøvet samme tur med. Jovidst kunne jeg mærke at de varmede, men ikke en svedende fornemmelse, hvorimod Scierras nye Cc6 gav en smule sved på panden.

Pasformen er igen perfekt, de sidder tæt, uden at sidde for tæt så de bliver strukket i stykker i sømmene, men på en behagelig måde, så man ikke rigtig mærker at man har dem på. Hvor jeg har prøvet andre med pasformer som føltes som at stikke benene i to sorte affaldssække, åndbarheden ligedan.

Muligheder og opbevaring i disse waders er praktiske, jeg er en klovn til tit at tage alt for meget med på turen, men tror faktisk det ville kunne lade sig gøre at have alt mit udstyr med i de strategisk godt placerede lommer.

Friluftsmagasinet.dk har Simms G3 som testvinder:

Simms G3 Guide er de bedst sælgende åndbare waders i hele Danmark, og det er ikke uden grund. Simms G3 Guide har vundet flere priser heriblandt Field & Stream “Best of the best awards” og IFTD “New product showcase”. Simms G3 Guide blev højprisklassens testvinder.

Bedste waders til prisen

Åndbare waders

Vision Kura

De bedste åndbare waders til prisen er Vision Kura, der får mange rosende ord med fra eksperterne. Her får du en waders i 3 lag, hvor de enkelte dele er ”svejset” sammen for at undgå syninger, der jo ofte er der huller opstår. Det skulle give mindre slid og færre huller.

Vision Kura er en åndbar waders, der er behagelig at have på, også når du skal gå op og ned af kysten i den bagende sommersol. Waderen får ros for at ikke at veje ret meget og derfor være nem at gå i.

Med en pris på lige over 2000 kr er den til at betale, især når du sammenligner med en waders som Simms G3, der er dobbelt så dyr. Netop den overkommelige pris gør at Vision Kura bliver kåret flere steder til den bedste waders til prisen.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Fiskegrej.dk 2.149,00 DKK 2.149,00 DKK Læs Mere
Pro Outdoor 2.149,95 DKK 2.599,95 DKK Læs Mere

Anmeldelser af Vision Kura

Torben Meldgaard fra Seatrouting.com skriver:

Vision har skabt en let, holdbar og åndbar vadebuks til en absolut konkurrencedygtig pris. Særligt de tynde sømme er virkelig noget som vil kunne gøre en forskel for en del kystfluefiskere. De holder bare! Bukserne er ca 500 kroner dyrere end lillebroderen Ikon, men det er penge som i min optik er godt givet ud, hvis man har problemer med slid i skridtet.

En solid tommelfinger op herfra! Jeg vil gå så langt som til at sige at det er de bedste du kan få til prisen!

Ole fra Stevnsfisker.dk skriver

Nu har jeg brugt disse waders i et år, og der har intet været at udsætte på dem indtil videre. Det bedste ved dem er, at de er en sand fornøjelse at have på, lette og meget behagelige, og det sætter jeg stor pris på, da jeg ofte går langt når jeg fisker.

Neopren

Scierra Tundra v2

Hvis du vil have et par neopren waders i høj kvalitet til en fornuftig pris, så går du ikke galt i byen med Scierra Tundra v2.

Waderen er testvinder hos Friluftsmagasinet.dk og et rigtig godt bud på dine næste neopren waders. Scierra har i flere år været en af de største spillere på markedet for neopren waders og her er Scierra Tundra v2 den nyeste model. På kort tid er den da også blevet en storsælger i ind- og udland.

Du får en waders med 5mm neopren, varm nok til at du kan fiske i selv koldt hjemligt vintervand, samt tyk nok, hvis du skal besøge kolde destinationer som Alaska. Scierra Tundra v2 er slidstærk og holder til rigtig mange timer på kysten.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Fiskegrej.dk 999,00 DKK 999,00 DKK Læs Mere

Anmeldelser af Scierra Tundra v2

Friluftsmagasinet.dk skriver

Allan og Jørgen anbefaler Scierra Tundra V2 til dig, der leder efter det bedste af det bedste. Hvis du ikke vægter prisfaktoren højt, så anskaf dig disse neopren waders. Du får et par ekstrem komfortable, bevægelige og slidstærke neopren waders.

Billige waders på tilbud

Der kommer løbende gode tilbud på waders i de danske webshops. Hvis du er på udkig efter et par billige waders, så kan du for det meste finde et par til omkring en 500kr. Det kan ofte være i nylon/pvc, men hvis du giver en hund eller to mere, så dukker der ofte gerne et par billige neopren waders op. Jeg anbefaler du tager en kig på tilbuddene hos Fiskegrej.dk, der ofte har lige netop et godt tilbud på waders.


Neopren vs Pvc vs Åndbare

Der er 3 slags waders i dag at vælge imellem: PVC, Neopren og Åndbare. Forskellen ligger i materialet, som har stor betydning for hvad du kan med dine waders. Der kan også være stor forskel i pris, så der er god grund til at tænke lidt over hvilken type du skal bruge.

PVC waders

Waders lavet i pvc plast er de mest ”old school” waders og også de billigste. Her er tale om waders i slidstærkt gummimateriale, der holder rigtig godt og sjældent går i stykker. Pvc waders er billige og holder længe, men de er ikke gode til at holde på varmen. Waders lavet i pvc har altid en fast støvle. Du kan få et par solide pvc waders helt ned til 500 kr, så hvis du bare vil i gang med at fiske med waders, er det en rigtig god mulighed. Hvis du regner med at fiske meget og eventuelt i de kolde måneder, så bør du nok se på et par waders i neopren eller åndbare waders i stedet for.

Neopren waders

Waders lavet i neopren er varme og holdbare, velegnede til koldt vand om forår, efterår og vinter. Neopren er det samme materiale som dykkerdragter er lavet af og er rigtig effektivt til at holde varmen. Det er er både en fordel og en ulempe. I de kolde måneder er det en klar fordel med neopren waders, hvor vandtemperaturen er lav og du ellers står og fryser. Men i de varme sommermåneder bliver de varme, rigtig varme. De er simpelthen ikke gode at gå i på kysten, hvor sved kan blive et reelt problem. Af den grund bruger mange både neopren og åndbare waders. Neopren findes frem når det bliver koldt og de åndbare kommer frem når vandtemperaturen stiger. Neopren waders har (næsten?) altid en fast støvle.

Åndbare waders

Åndbare waders er lavet i tynde materialer, der holder vandet ude og samtidig tillader varme at fordampe ud. De ”ånder” altså. Det er selvfølgelig en stor fordel, når man bevæger sig på kysten og i vandet. Med åndbare waders kan man komfortabelt tilbagelægge masser af kilometer på kysten uden at ens waders bliver klamme og varme af sved. Åndbare waders er lavet i tyndt materiale og derfor velegnede til sommeren, men det betyder ikke, at de er ubrugelige i koldere vejr. Der er nemlig mange der bruger åndbare waders året rundt og bare påklæder sig efter forholdene indenunder. Åndbare waders har ofte en løs støvle. Det betyder at man har en waders ”sok”, som man så skal have et par støvler udenpå. Det er noget mange foretrækker, da man simpelthen står og går meget bedre i en løs støvle end end en fast støvle. Dog er en fast støvle varmere og det er nemmere at komme ud af et par waders med fast støvle.


Filtsål eller Gummisål

Filtsål eller gummisål er et andet valg at træffe når du køber waders. Forfatter og ekspert Steen Ulnits har følgende at sige om emnet:

Til vadefiskeri på blød bund er de gængse gummisåler så klart at foretrække. Det er de eneste, som står blot nogenlunde fast her. Filtsåler er glatte som sæbe på blød og mudret bund – ja, de kan ligefrem være farlige, da man let mister fodfæstet og taber balancen. Det gælder også i vådt græs.

Skal der omvendt vades over en glat stenbund, er filtsålerne klart at foretrække. Filtfibrene skærer igennem det tynde lag af alger, som mange steder dækker stenene og gør dem glatte som sæbe. Kombinerer man filt med brodder, får man det bedst mulige fodfæste.


Fast støvle eller løs støvle

En anden overvejelse når du køber waders er om det skal være med fast støvle, som en del af selve waders buksen, eller med løse ”waderssko”, som du tager udenpå. Der er fordele og ulemper ved begge. Den faste støvle er varmere i koldt vejr og så er den nemmere at komme ind og ud ad. Den løse støvle derimod giver bedre støtte i anklen og vejer mindre. Med et par løse waderssko kan man tilbagelægge længere afstande end med en ”tung” fast wadersstøvle. Ulempen kan så være at det kan blive koldt i de koldere måneder. Det tager også længere tid at komme ud af et par waders med løse støvler.

Kilder:

http://ulnits.dk/fluefiskeri/rigtigt-valg-af-waders/

http://ulnits.dk/fluefiskeri/vedligeholdelse-af-waders/

https://seatrouting.com/2016/08/31/anmeldelse-vision-kura-waders/

Oceankaj
Logo
itemscope itemtype=”http://schema.org/Organization”> FB