En elmotor er efterhånden blevet uundværlig for den seriøse jolle- og småbådsfisker. De stille og lette motorer har masser af saft og kraft til dørgning og trolling i både ferskvand og saltvand. Moderne lithium batterier fylder meget mindre og holder længere end de ældre AGV batterier. Har du råd er det pengene værd. I denne guide ser vi på 3 populære elmotorer i forskellig prisklasse og behov, hvad enten du er til predatorfiskeri i søer eller fiske fra kyst og i fjord.

El-motoren er på det nærmeste lydløs, når den summer afsted gennem vandet
Steen Ulnits
Forfatter

Top 3 elmotorer til båd og fiskeri

Shakespeare Sigma
Billig elmotor til en god pris
1.299,00 DKK
Minn Kota Traxxis
Topmodel til søen
4.399,00 DKK
Watersnake Venom
Kraftfuld motor til saltvand
2.299,00 DKK

Guide til køb af elmotor til båd

En elmotor er ikke bare elmotor. Det er især vigtigt at få den rigtige størrelse og så er det vigtigt at vælge en saltvandsbestandig motor, hvis du skal til havs.

Hvor stor en elmotor skal jeg vælge?

Før du køber elmotor bør du overveje hvad motoren skal bruges til. Skal du bruge den til flydering/pontonbåd på en stille sø, så kræver det mindre end hvis du skal drive en predatorbåd med 2 personer og fuldt udstyr.

De førende producenter som Minn Kota, Shakespeare og Water Snake har hver især flere modeller til forskellige behov. Styrken på motoren opgøres i pund (lbs), efter den kraft og fremdrift propellen laver i vandet.

Til ferskvandsfiskeri (dørgning) har man typisk motorer på 30lbs til 50lbs, men i stille forhold på mindre søer kan man klare sig med 20-30lbs. De større motorer kræver typisk at sammenslutter flere batterier (fx 24V og 36V).

Til en jolle på 12 til 14 tommer i en større dansk sø eller på fjorden/kysten er en motorstørrelse på ca. 50-55lbs en god størrelse. Til en gummibåd, fiskekajak og lignende kan man klare sig med mindre.

Hvilket batteri skal du vælge?

Tiden hvor jollefiskeren måtte slæbe enorme lastbilbatterier med sig er forbi. I hvert fald, hvis man er villig til at betale for de nyere Lithium-Ion batterier, der fylder mindre og varer længere. Det kan fx være Rebelcell der laver populære batterier med masser af saft og kraft i en “lille” indpakning. Her får du et batteri der holder hele fisketure, men næsten ingenting fylder (se billede).

12 volt med 70 amp plus et reservebatteri er nok til langt de fleste fisketure

Det er en god ide at købe en batterikasse til batteriet af sikkerhedsårsager. Især hvis du bruger en jolle af aliminum der er elektrisk ledende. I værste tilfælde kan batteriet brænde sig igennem skroget (!).

“Batteriteknologien udvikler sig heldigvis meget hurtigt med stadig bedre performance og lavere pris, hvad enten man vælger de avancerede lithiumløsninger eller de billigere og tungere gel- og AGM-batterier. I dag er det overkommeligt at udstyre en båd med lidt overkapacitet på batterisiden, så man typisk har 30-40 % mere power, end man rent beregningsmæssigt skulle få brug for.”

Henry Thomsen

Frontmonteret eller Hækmonteret

Elmotorer kan drive båden fra fronten eller hækken (bag på båden). Der er fordele og ulemper ved begge metoder.

Frontmonteret giver bedre styring af båden, men kræver normalt en fast base, der altså koster ekstra. Dog kan man med nyere modeller elmotorer få beslag, der gør man kan spænde motoren fast på fx en foreningsbåd.

Hækmonteret bag på båden er den billigste løsning. Det er nemt at spænde elmotoren fast og tage med hjem. Men det styrer ikke lige godt som frontmonteret.

Fjernbetjening

En elmotor der kan styres med fjernbetjening er en kæmpe gevinst i fiskeriet, uanset om du sidder i jolle eller i fiskekajak, kano eller pontonbåd. Med fjernbetjening og autopilot er det super let at lægge kursen og samtidig have hænderne fri. Skal du alene ud på vandet er det virkelig en fordel.

Elmotor til ferskvand eller saltvand?

Skal du bruge din elmotor i saltvand skal motorens dele være kapslet ind, så det salte vand ikke ruster motoren. I så fald kaldes motoren for “saltvandsbestandig”. Se efter det før du køber.

Oceankaj
Logo
itemscope itemtype=”http://schema.org/Organization”> FB