Fiskegrej

Dit grej til havnefiskeri og kystfiskeri

Havnefiskeri og kystfiskeri er heldigvis billigt og simpelt at komme i gang med. Det gælder også dit fiskegrej.

Du skal bruge:

Hele pakken kan fås for ca. 500-700 kr., hvor det er din stang og hjul der koster det meste. Det tjener sig hurtigt hjem.

Der er selvfølgelig meget andet grej du kan købe, men hvis du har det ovenstående, så kan du fange det meste.


LÆS MERE OM FISKEGREJ TIL KYSTFISKERI

Kystfiskesæt

Det bedste er at købe et kystfiske-sæt med stang, hjul og line. Det kan du ofte få hos din lokale grejbutik eller hos Bilka osv. Næsten alle fiskestænger i længden 8 til 10 fod kan bruges til almindeligt havne- og molefiskeri, i hvert fald for nybegynderen. Det behøver slet ikke koste en formue. En stang til et par hundrede kroner kan man altså også fange fisk på. Hjulet er lidt

Blink

Du skal have et par blink, et par stykker til torsk og et til hornfisk og makrel. Torskeblink er simple, tunge blink på 30-40gram. Hornfiske blink er tynde og lange på 20-30gram. De koster ca. 30-40 kr. pr. styk, men du kan få flere på tilbud billigere.

Torskeblink

Torskeblink er tunge og bevæger sig ikke så meget. Det er meningen de skal kunne kaste langt og komme til bunden, for det er her fiskene er, så de skal også kunne klare strøm. Der er mange slags torskeblink, jeg har ikke mærket den helt store forskel mellem farver og udformning. Torsk er ret glubske fisk og hvis et blink svømmer forbi, så bider de ofte. Lav spinstop, lidt ryk, lidt stop, så fungerer det godt.

Hornfiskeblink

Hornfiske blink er lange og tynde og skal fiskes i høj fart i overfladen. Hornfisk jager med deres næb og er lynende hurtige. Derfor skal blinket også være langt nok til at fisken kan bide ordentligt. Kast blinket ud, lad det lige synke i 1 sekund og giv den så gas ind, med spinstop en gang imellem. Meget ofte vil du opleve hug som ikke sætter sig, det er hornfisken der slår til blinket, for så at bide bagefter. Mærker du et sådant slag, så lav spinstop og ofte bider fisken lige efter.

Makrelforfang

Hvis du vil fange makrel skal du bruge et makrelforfang. Et makrelforfang er bare et sildeforfang, men du kan også få et forfang med lidt større kroge. Forfanget sætter du imellem dit blink og din line. Det er oftest forfanget og ikke blinket som makrellen bider på. I vandet ser det ud som om at en sild, blinket, jager nogle småfisk, forfanget. Der er oftest 4 kroge på et makrelforfang og er du rigtig heldig kan du med et enkelt kast få “fuldt hus”, det vil sige 4 makreller på samme tid. Så er der dømt fight!

Fladfisk forfang

Hvis du vil fange fladfisk skal du bruge et fladfiskeforfang, De koster ca. 20 kr. stykket og holder længe. Du sætter agn på forfanget, enten børsteorm,sild eller rejer og kaster ud. Du kan så enten fiske passivt eller aktivt. Fisker du passivt, lader du bare agnen ligge på bunden og holder øje med stangen. Jeg foretrækker dog helt klart at fiske aktivt. Jeg kaster forfanget ud, lader det gå til bunds og venter, nogle gange er der bid med det samme. Så spoler jeg langsomt ind et par meter, venter og spoler så igen. Ofte får du bid mens du spoler ind, fladfisk er faktisk rovfisk og hvis du ser optagelser under vandet af dem kan du se dem følge agnet aktivt. De ligger ikke bare stille på bunden og hygger sig. Jeg foretrækker helt klart et forfang med et spinnerblad på til aktivt fiskeri. Det fanger bare super godt.

Andre gode ting til fisketuren

Spand og reb

Der er ofte flere meter ned fra havnen til vandet og ikke nogen nem måde at komme der ned på. Her er det smart med en spand og noget reb, så du kan hente vand op. Vandet skal du bruge når du renser fisk og for at holde dem friske. Jeg anbefaler helt klart at rense dine fisk, så snart du kan efter fangts, i hvert fald at strubeskære dem. Ellers smager de dårligt og går hurtig i forrådnelse. Jeg filleterer også ofte fisken på fisketuren for at undgå at skulle stå med det derhjemme. Du kan købe en fin stor spand for småpenge i Røverkøb eller lignende farvehandler.

Fisketaske med stol

Den klassiske fisketaske med indbygget stol er også noget jeg er meget glad for. Der er plads til en grejboks og tasken folder ud til en lille stol. Perfekt til fiskeri efter fladfisk på Oceankaj. Du kan få grejbokse og stole i alle mulige størrelser og former. Til at begynde med anbefaler jeg bare at købe noget billigt evt. fra Bauhaus/Harald Nyborg osv.

Fiskejakke

Det er ikke rigtig strengt nødvendigt at have særligt fisketøj til streetfishing og fiskeri i Københavns Havn. Nogen vil endda måske sige at det lidt går imod ånden i det, nemlig at streetfishing handler om at hoppe på cyklen og komme afsted i shorts, sneakers eller vinterjakke. Uden for mange dikkedarer.

Den tanke kan jeg egentlig godt lide og det kan mange andre også. Derfor har flere af de populære mærker indenfor fiskeri og outdoor (fx Patagonia), da også nærmet sig streetmoden mere med deres nyere outdoor jakker.

For en god fiskejakke er selvfølgelig praktisk, med flere lommer til fiskegrejet, blink og den slags, så du ikke skal slæbe for meget rundt i tasken.

Pandelampe til nat- og aftenfiskeri

Mange af de steder der er gode at fiske er i København er der ikke noget lys efter det bliver mørkt. Det er ret surt for der er masser af fisk at fange efter mørkets frembrud. Hvis det er havørred du går efter, så er fiskeri i mørket noget af det aller bedste. Jeg kan huske en aften på Oceankaj hvor makrellerne bed hele tiden. Også efter mørkets frembrud. Desværre havde ingen af os lys med og vi måtte derfor gå hjem. Det fik mig til at beslutte at købe en pandelampe. Det er en gadget jeg er blevet meget glad for, også fordi det slet ikke er så dyrt som jeg troede.

Jeg har selv købt denne Black Diamond Spot fra Pande-Lamper.dk. Jeg kan i øvrigt virkelig anbefale pande-lamper.dk, det er super flinke folk der driver webshoppen og de gav mig nogle gode råd med på vejen. Den pandelampe jeg købte var en de anbefalede til netop fiskeri og for kun 350kr er det noget alle kan være med på. Den har både rødt lys og hvidt lys, er vandtæt og kan betjenes nemt med en hånd. Det er alt sammen noget der er vigtigt når du er ude at fiske. Lampen har 300 lumen og uden at være nogen ekspert er jeg ret sikker på det er rigeligt til fiskeformål. Jeg har brugt den en hel del gange siden jeg fik den og det fungerer helt perfekt.

En pandelampe er optimalt at bruge, men en god lommelygte bør være standard for enhver fisketur om aftenen. Jeg har købt min fra Lommelygtesalg.dk, som har et super udvalg.

Fileteringskniv

En god fileteringskniv er noget jeg virkelig sætter pris på. Jeg gidder ikke svine køkkenet til med fisk jeg har fanget og fisk der ikke bliver renset går hurtig i forrådnelse. Med min – meget skarpe – filetkniv kan jeg skære fine filleter på ingen tid allerede på fisketuren.

Jeg er lystfisker i København og her på siden deler jeg mine bedste fisketip med dig. Især til Oceankaj og andre steder i Nordhavn.
1 Comment
  1. Reply
    John Lund Steffensen august 1, 2018 at 10:39 am

    hvilke blink til makreller??

SKRIV EN KOMMENTAR

itemscope itemtype=”http://schema.org/Organization”> FB
Oceankaj