Makrel på Oceankaj

Når der begynder at blive langt imellem hornfiskene og torskene er trukket ud på dybere vand, så betyder det at det så småt er ved at blive tid til noget af de sjoveste af årets fiskere på Oceankaj – nemlig makrellerne. De fightende og velsmagende fisk ankommer i Øresund i store stimer og de lægger selvfølgelig også turen forbi “kajen” og resten af Københavns havn.

Makrel

  • Periode: Juni til September, typisk bedst i August
  • Grej: Blink eller Glideflåd
  • Spises: Kogt, stegt, røget

Makrellen bliver i folkemunde gerne kaldt “mini-tun” og det er ikke uden grund for makrellen tilhører tun-familien og det ses let når man først får en på krogen. Makrellen er, ligesom sine større fætre, en fisk uden svømmeblære, så den er konstant i bevægelse og er derfor en fisk med masser af fart og fight, en rigtig jæger.

Her finder du makrellerne i København

Makrellerne bruger det meste af deres tid i de frie vandmasser i København. Bådfiskere kan af samme grund hive dem op i store mængder når stimen er fundet. På Oceankaj og resten af Nordhavn kommer makrellerne også forbi, men det er sjældent de er der i længere tid.

Oceankaj er der især godt fiskeri efter makrel på spidsen af kajen.

På Nordhavn er der godt fiskeri efter makreller i de dybe bassiner (Orientkaj, Sundkaj, Docken). Her trækker de mindre byttefisk ind og efter dem følger makrellerne. Mit indtryk er at makrellerne foretrækker fralandsvind, da der så er mindre grøde og vandplanter men gerne strøm ind i bassinet. Jeg har haft god success her med at fiske med smelt/ansjoser på glideflåd, på ca 2-3 meter.

Makrelfiskeri i Nordhavns bassiner

Jeg har fisket en del efter makrel i Nordhavns dybe bassiner, så jeg hvis du har tænkt dig en tur får du dig her et par tips. Nordhavn består på bysiden (altså over imod Langelinje/Refshaleøen), af en række lange dybe bassiner på ca. 6-8 meter. Der må fiskes i 3 af dem, men især Orientkaj og Fortkaj/Sundkaj bassinerne er populære.

I bunden af bassinerne vil du se en del fiskere der står i hjørnerne og fisker, nærmest oven i hinanden. De fisker typisk med flåd med 0.5 meter line og sild/smelt. Makrellerne jager ofte ind i bassinerne og langs kanten og i hjørnerne kommer de ofte i stor stimer, nogle gange hvor de ses tydeligt i overfladen. Ser du dem i overfladen så sæt flåd på og fisk med kun 0.5 meter line og et langt smalt sildestykke. Hvis du ikke ser dem i overfladen kan du fiske med almindelig dybde og smelt/sild.

Makrelfiskeri på Oceankaj

Når makrel stimerne er forbi er du sjældent i tvivl, ofte bliver der taget en masse på kajen på samme tid, men lige så hurtig de er kommet kan de værre væk igen og så er der bare slet ingen. Det gælder derfor om at fiske mens de er der.

Der er to måder at fiske efter makrel på fra kysten, blink og glideflåd.

Makrellen er en fisk der lever i de frie vandmasser, tættere på overfladen end bunden, men kan findes i stor set alle dybder ud over bunden. Derfor skal du altså fiske en dybde på 2-3 meter op og ned og dit bundgrej er derfor ikke til meget hjælp.

Makrellen er en hidsig fisk og når man fisker fra båd med pirk og forfang er det ikke ualmindeligt at få flere på krogen samtidig. Det er ikke så let fra kajen, men mange bruger både blink og forfang for at øge muligheden for et hug alligevel.

Tommelfinger regel: Makrel kommer i stimer, er der en er der flere, så giv den gas!

Makrelfiskeri med blink

Fisker du med blink kan du bruge et typisk blink i vægt 20-40gram og så fiske i god hastighed op igennem vandet, med varieret indspinding og små ryk. Se på hvordan de andre på kajen fisker. En metode er at spinne ind først horizontalt mens du hæver stangen vertikalt og så giver et par nøk på toppen, så ned igen og begynd forfra. Du skal ikke fiske helt i overfladen som med hornfisk, men heller ikke på bunden som med torsk. Er makrellen i vandet, skal den nok hugge hvis du præsenterer et blink for den. Den er ikke kræsen

Makrelforfang kan enten være det klassiske sildeforfang, selv om det er bedre med lidt større kroge, eller et mere klassisk makrelforfang med fx blæksprutter på (i gummi). Dit blink kan være et all-purpose kystblink, et torskeblink eller et ørredblink.

Makrelfiskere med glideflåd

En anden meget effektiv metode er med glideflåd. Det er min favorit i det gode sommervejr, hvor man kan plante sig på stolen og holde øje med flådet der vugger op og ned i bølgerne. Altså lige indtil det er væk og man så hopper op af stolen og har fisk på krogen – herligt! Glideflåd kræver en smule forklaring. Da makrellen er en fisk der lever i de frie vandmasser, et par meter under overfladen, nytter det ikke med normalt bobleflod. Glideflådet fungerer ved at du sætter en lille plastikdup på linen. Denne dup kan komme igennem øjerne på din stang og på spolen.

Dernæst sætter du så dit flåd på i rækkefølgen: plastikdup, plastikperle, flåd, bly, svivel, 1 meters line og så en krog (enkeltkrog med agn). Det er ikke så svært som det lyder, slet ikke, så giv det en chance. Få eventuelt vist hvordan man gør hos din lokale grejforhandler.

De to mest populære agn er smelt og sild. Begge dele fungerer fint, men hypen handler om smelt, som dog kan være vanskelig at finde. Efter sigende skulle nogle af indvandrer markederne på Nørrebro have dem, men jeg fandt dem ikke efter at spørge et par stykker (opdatering: smelt fås hos indvandrer grønthandleren på Fredrikssundsvej, lige gør du kommer til Sportsdres grejbutikken). Sild er dog uanset også glimrende og en billig vare, i det du hos en fiskehandler kan få et par filleter for en flad 10er. Bruger du smelt kan du bruge dem hele, bruger du sild, skærer du strimler, gerne lidt aflange og ikke for brede, da makrellen har en lille mund.

Da det godt kan være lidt kedeligt at vente på stimerne kigger forbi er der god mulighed for at smide stang nummer 2 i vandet og fiske efter flade imens.

Opbevaring og spise

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makrellen er en glimrende spisefisk. Da jeg var barn (ikke så længe siden) og fangede dem i Norge, spiste vi dem ofte kogt og kolde med agurkesalat, men der er et hav af måder at tilberede dem på stegte, kogte og røgede. Stegt makrel på panden med kartofler, smør og agurkesalat burde være et hit hos de fleste. Jeg vil tilføje flere metoder efterhånden som jeg får prøvet dem.

Efter sigende er makrel en fisk der hurtig går i forrådnelse, så sørg for at opbevare dem ordentligt. Jeg foretrækker at rense alle jeg fisk jeg fanger med det samme, også makrel, det tager under et minut og så lægge dem som minimum i en pose, men gerne i en spand med vand (som du overdækker). Makrellens fine farver forsvinder også hurtigt efter de dør, garnfiskere kender nok til det når makrellen man trækker op er bleg og kedelig. Derfor, skynd dig at rense og gemme fisken væk.

Makrel har ligesom ørred og sild i Øresund nogle gange sildeorm, en parasit der ikke er særlig hyggelig at få, og i enkelte tilfælde kan være direkte farlig. Det er ikke nogen risiko for fisk der tilberedes ordentligt, det vil sige bliver kogt eller stegt. For en sikkerheds skyld kan man nedfryse dem i et døgn på -20grader. Jeg spurgte Jan fra Jans Lystfiskershop i Nordre Frihavnsgade om sagen og han kendte ikke til nogen der var blevet syge. Men better safe than sorry som man siger. I fryseren, på panden eller i gryden og spis så uden frygt og med velbehag.

En kommentar til “Makrel på Oceankaj”

Skriv en kommentar