
Havørreden er uden tvivl den mest eftertragtede fisk for lystfiskere i Danmark. Det er der god grund til. Det er fantastisk flot fisk, der smager fortrinligt og som samtidig har masser af fight i sig. Det er noget helt andet at lande en 2kg havørred modsat at lande en doven havnetorsk med samme vægt. Vi er meget heldige i Danmark med utrolig mange kilometer kystlinje. I København har vi heldigvis også havørreden, selv om man skal lede længere efter dem end andre steder i landet. Sydhavnen, Svanemøllebugten, Charlottenlund og Amager er der gode muligheder for at træffe en ”blankfisk”.
Havørred
- Sæson: Hele året
- Grej: Blink, Flue, Bombarda, Medefiskeri
- Spises: Kogt, Stegt, Bagt, Røget, Rå
Havørreden er i danske farvand året rundt. Den går op i åerne for at gyde, hvorfra ynglen svømmer ud i havet, hvor den vokser sig stor og gammel nok, til at svømme tilbage i åen. I hele landet udsættes der store mængder yngel for at bevare og vokse bestanden. I Københavns området er det især nødvendigt, da der ikke findes mange åer som ørrederne gyder i. Men det betyder også at der ikke er helt så mange havørred i København, som andre steder i landet. Derfor skal du nok være forberedt på at lægge en hel del timer og arbejde i at få dem på krogen.
Havørreden er en aktiv og dygtig jæger der kan spise alt fra tobis til insekter og derfor er der også mange muligheder for at få den på krogen. Når du fisker efter havørred er det derfor en god ide at sætte sig lidt ind i hvad den spiser i hvilke årstider, på hvilken bund og i hvilket vejr. En torsk er glubsk og bider på stort set hvad som helst, men sådan er havørreden ikke. Den skal du overliste og tage mereseriøst.
Generelt om havørredfiskeri
Havørredfiskeri er et meget populært fiskeri og du kan virkelig gå i dybden. Jeg er slet ikke i nærheden af at kunne give ekspertviden, da jeg kun har taget et par ørred i København. Hvis du bliver bidt af fiskeriet er der er bøger, videoer og blogs i massevis at kaste sig over. Det jeg kan give dig her er derfor kun en introduktion, så du kan komme ud og prøve. Der er nemlig mange der psyker sig selv ud tror jeg, netop fordi der er så mange passionerede, men nørdede havørred entutiaster. Som altid gælder det, du fanger ingenting hvis du ikke prøver.
Den absolut bedste guide til havørred fiskeri er ”Havørredens Hemmeligheder” af Niels Vestergaard, som du kan få på DVD hos Saxo eller på biblioteket (hvis du har tålmodighed). Det er en fremragende serie af dvd’er, der kommer hele vejen rundt om fiskeriet.
Havørreden lever i både det åbne hav og ved kysterne. Ved kysterne foretrækker den varieret bund, hvor der er flere fødeemner. Tænk rev, tang, sand og sten, hvor der er småfisk, rejer og en masse andet. Det er en fisk der kan findes på meget lave dybder under de rette forhold, men modsat kan den også stå dybere.
Du får bedst chance for at fange en havørred, hvis du står tidligt op og fisker i timerne før og efter solopgang, men også soldnedgang er, som med andre fisk, et godt tidspunkt. Havørred er typisk en stimefisk og det kan derfor betale sig at bevæge sig for at finde fiskene. Det er ikke altid så let i havnen og omkring København, men det er hvad eksperterne anbefaler.
Spinstop
Uanset om du fisker med blink, kystwobler, gennemløber eller bombarda, så skal du bruge spinstop. Et spinstop er når du spoler ind og så stopper med at spole i et sekund eller to. Det får dit blink eller din flue til at synke mod bunden og imiterer en lille fisk som fx en tobis der søger tilflugt mod bunden. Efter sigende er denne ”flugt respons” noget der får havørreden til at hugge. Derfor skal du altid fiske med spinstop og det skal simpelthen bare sidde på rygraden så du gør det automatisk.
Havørred fiskeri med blink

Blink, gennemløber og små kystwoblere er de flestes foretrukne fiskemetode efter havørred. Der findes et utal af spændende blink og gennemløbere til formålet og der diskuteres på livet løs i Facebook grupperne. Hvilken er bedst? Skal det være den farve eller den anden? Nogle af de mest populære er nok Sømmet og Sølvpilen, men der findes mange andre.
Det handler nok mere om farver og hvilken gang blinket har i vandet. Derfor anbefaler jeg dig at købe et par blink og prøve dig frem. Det er vigtigere at du kender dine blink, så du ved hvordan de opfører sig i vandet, end at det lige er det eller det andet blink.
Der skal fart på når du fisker havørred. Du skal spole næsten lige hurtigt ind som når du fisker hornfisk, men husk spinstop, altid spinstop.
Havørred fiskeri med bombarda
Bombarda flåd er nogle lange flåd i massiv plast, der bruges til at kaste fluer eller regn-/børsteorm længere end du ellers ville. Flåddene fås i flere versioner, flydende, synkende eller langsomt synkende (intermediate). Med bombarda kan man fiske effektivt med flue på lange afstande eller præsentere en lokkende regnorm.
Der er ikke tale om medefiskeri med flåd, hvor flådet ligger stille. Bombarda er aktivt fiskeri, hvor man spoler ind hele tiden og bruger spinstop, ligesom med blink. Det handler ene og alene om at flådet kan få fluen eller ormen langt nok ud og kan holde fluen i den dybde man ønsker.
Det er et meget effektivt fiskeredskab, som dog kan virke lidt intimiderende til at begynde med, fordi der skal bruges et rimelig langt forfang på 2-3 meter. Jeg synes ikke det er så besværligt og det tog mig ikke mere end 5 minutter at rigge til. Det er her en klar fordel at bruge en 10 fods stang eller 11 fods stang, men en 9 fods stang kan også gå an.
Det gælder om at spole rimelig hurtig ind med spinstop også her, hvis du altså er efter havørred. For du kan også sagtens ”risikere” at torskene tager fx en børsteorms flue i skumringstiden. Første gang jeg prøvede i Svanemøllehavnen fik jeg 6 torsk på lige mange kast fordi jeg spolede meget langsomt ind. De var vilde med børsteormsfluen.
Opbevaring og spise
Havørred er en glimrende spisefisk. En vildt fanget havørred smager meget bedre end en opdrætslaks, men kan tilberedes på samme måde.
Stegt på panden, grillet, dampet, røget og kogt. Uanset tilberedelse så smager vild ørred fremragende. Det er også en fisk de fleste kan lide, også børn, så byd gerne hele familien på en lækker friskfanget havneørred.
Husk på at ørred kan indeholde sildeorm og derfor skal tilberedes med varme eller fryses ned til under -20 grader, hvis du vil spise den rå.