Bedste elmotor til båd – stor TEST af el-påhængsmotor (trollingmotor)

En elmotor er efterhånden blevet uundværlig for den seriøse jolle- og småbådsfisker. De stille og lette motorer har masser af saft og kraft til dørgning og trolling i både ferskvand og saltvand. 

Moderne lithium batterier fylder meget mindre og holder længere end de ældre AGV batterier. 

Har du råd er det alle pengene værd. I denne guide ser jeg på populære elmotorer i forskellig prisklasse og behov, hvad enten du er til predatorfiskeri i søer eller fiske fra kyst og i fjord.

Efter at have researchet emnet er jeg kommet frem til at nogle af de bedste er:

Bagmonteret elmotor

Frontmonteret elmotor

Bagmonteret elektrisk påhængsmotor  – Bedst i Test

Minn Kota Endura

 • Top 3 populær på Pricerunner
 • 4/5 stjerner hos Aftonbladet.se
Forhandler Pris Læs mere
1.899,00 kr. Læs Mere
2.134,00 kr. Læs Mere
2.499,00 kr. Læs Mere

En af de mest populære elektriske påhængsmotorer og trollingmotorer er Minn Kota Endura, der er lidt af en klassiker i klassen. 

Det er da også en mest populære elmotorer i Norden, hvor den for eksempel er en af de 3 mest populære på prisportalen Pricerunner.se.

⅘ stjerner hos Aftonposten.se

Aftonposten.se har ladet bådjournalist Lars Lindén teste elektriske bådmotorer og her får Minn Kota Endura mange rosende ord med og en vurdering på 4 ud af 5 stjerner.

«Minn Kota är ett amerikanskt märke främst avsett för sportfiskare. Tillverkaren erbjuder ett stort utbud av olika motorer och tillbehör. En populär modell är Minn Kota Endura Max 40lbs som klarar av båtar upp till fem meter. Är bland annat omtyckt för sin slittåliga och starka »

Du får her en motor med mellem  30lbs og 55lbs kraft, nok til selv ret store joller.

Den fås i en ferskvandsmodel Minn Kota Endura C2 og så en saltvandsmodel Minn Kota Riptide Endura EC2. Saltvandsmodellen er markant dyrere med en pris over 5000kr, mens ferskvandsmodellen er et virkelig godt køb til under 2000kr for 30lbs modellen. 

Det er næsten fo

Savage Gear Thruster

 • Dansk kvalitet
Forhandler Pris Læs mere
1.999,00 kr. Læs Mere

Savage Gear Thruster er en fantastisk trollingmotor til ferskvandsfiskeri, der er kendt for sin høje kvalitet og pålidelighed. Med en motorstyrke fra 36 til 55lbs er den kraftig nok til at trække selv større både, hvilket gør den til et godt valg for seriøse fiskere.

Populær hos fiskeentusiaster

Thruster er blevet populær blandt fiskeentusiaster i Danmark, og den er blevet anbefalet af flere fiskeeksperter. På fiskeforummer roser brugerne denne motor for dens stærke ydeevne og den nemme betjening, som gør fiskeri mere behageligt.

Godt valg til en rimelig pris

Savage Gear Thruster er også et godt valg til en rimelig pris, og den er tilgængelig i forskellige modeller. Prisen varierer fra omkring 2500 kr til 4000 kr, afhængigt af motorens størrelse og tilbehør.

Watersnake Venom

 • Populær
Forhandler Pris Læs mere
2.599,00 kr. Læs Mere

Watersnake Venom er en alsidig trollingmotor, der er designet til at håndtere både fersk- og saltvand. Denne motor er kendt for sin pålidelige ydeevne og kraftfulde trækstyrke, som gør den til et populært valg blandt fiskeentusiaster.

Populær blandt fiskeentusiaster

Watersnake Venom har vundet popularitet blandt fiskeentusiaster takket være dens effektive motor, som er ideel til trolling, og dens holdbarhed, der kan klare de hårdeste fiskeriudfordringer. Anmeldelser fra brugere fremhæver også dens brugervenlighed og lette vægt, som gør den nem at håndtere og opbevare.

Robust konstruktion

Watersnake Venom er konstrueret med en robust ramme og vandtæt motor, der gør den ideel til både fersk- og saltvandsfiskeri. Den fås i forskellige størrelser og ydeevne, og prisen varierer fra omkring 2000 kr til 5000 kr, afhængigt af modellen og tilbehøret.

Ideel til både nybegyndere og erfarne fiskere

Watersnake Venom er en alsidig trollingmotor, der er velegnet til både nybegyndere og erfarne fiskere. Den kraftige trækstyrke og pålidelige ydeevne gør den til et godt valg til trolling, og dens brugervenlige design gør den nem at betjene og vedligeholde.

Frontmonteret elektrisk påhængsmotor – Bedst i Test

De forhåndsmonterte elektriske påhengsmotorene er uundverlig utstyr til den seriøse fiskeren. Det er et før og et etter. Her ser vi på de mest populære modellene.

MotorGuide Xi3

 • Anbefalet af Team Krokodille
Forhandler Pris Læs mere
10.239,00 kr. Læs Mere

MotorGuide Xi3 er en kraftig og alsidig frontmonteret påhængsmotor som er specielt designet til fiskebåde. Med en kraft på mellom 55 og 70 lbs og en spænding på 12-24 volt, giver denne motoren tilstrækkelig kraft til at manøvrere båden på en effektiv måde uanset vind og vejr. 

Det er en den billigste af MotorGuides modeller og kan bruges i både ferskvand og saltvand.

Xi3 er beregnet til mindre både og er på sin vis “begyndermodellerne” da de er litt mere rimelige i pris end Xi5-modellene

MotorGuide Xi3 styres let med fjernbetjening, som giver brugeren mulighed for at styre motoren fra et hvilket som helst sted på båden. Dette giver dig mere bevægelsesfrihed og fleksibilitet, noget der kan være meget brugbart når du prøver å finde de bedste fiskepladser.

En anden god funktion på MotorGuide Xi3 er, at den er saltvandsbestandig, hvilket gør den til et godt valg for lystfiskere, der kan lide at fiske i havet.

Motoren har også en integreret GPS, ankerlås og autopilot, hvilket giver brugeren mulighed for at navigere til de bedste fiskeområder og holde båden stabil i strøm og vind. Hvis du har en Lowrance-kortplotter, kan du tilslutte den og få motoren til at sejle ruter, som du har plottet ind der.

«..Fordelen med et elektronisk kompass er at MotorGuide alltid vet i hvilken retning baugen på båten peker, dette gjør det mulig å forflytte båten fremover, bakover eller til en av sidene ved et enkelt tastetrykk mens du ligger ankret. MotorGuide vil da flytte båten 1,5m i valgt retning for hvert tastetrykk. Dette er en meget nyttig funksjon for å fiske av spesifikke plasser eller som hjelp for å ankre opp akkurat der du ønsker..»

MotorGuide Xi5

 • Anbefalet af Rosareke.no
Forhandler Pris Læs mere
19.549,00 kr. Læs Mere

Hvis du har brug for mere kraft og flere funktioner end det, MotorGuide Xi3 kan tilbyde, så kan MotorGuide Xi5 være det rigtige valg. Dette er topmodellen hos MotorGuide og en elmotor, som anbefales af blandt andet sportsfiskerteamet Team Krokodille, samt blogger og ekspert Bjørn Tore Kjølholt fra Rosareke.no.

«Minnkota er bra, meget bra men Motorguide har etter min mening et lite forsprang»

MotorGuide Xi5 er den storebror til Xi3, som vi så på i afsnittet ovenover, men hvad er egentlig forskellen mellem dem?

Først og fremmest har Xi5 mere kraft, med mulighed for at vælge modeller fra 80lbs til 105lbs. Dette er derfor en motor, der kan bruges på større både. Her er der nok kraft til både på 5-7 meter og op til 1 ton. Motoren er også saltvandsresistent, hvilket gør MotorGuide Xi5 et godt valg for dig, der fisker i saltvand, hvor forholdene kræver en større båd for at ligge stabilt i vandet.

Avancerede styringsfunktioner

Xi5 har avancerede styringsmuligheder. Du kan styre båden med fjernbetjeningen og fodpedalen, og bruge fartpiloten, der holder fart og retning, men den virkelige magi opstår, når du slutter den til dit Lowrance ekkolod.

MotorGuide kan nemlig tale med Lowrance kortplottere og ekkolod, som så igen kan tale direkte med Mercury-motorer. Hvis du kombinerer Lowrance med MotorGuide og Mercury, kan du faktisk styre både bov- og hæk-motor direkte fra din Lowrance kortplotter.

Hvad betyder det? Jo, så kan du plotte en rute på din Lowrance og få Xi5 til at følge den. Det er godt nok smart.

Selv uden brug af Lowrance kan MotorGuide styres med GPS, for eksempel med anker-funktionen, hvor Xi5 kan sørge for, at du holder samme position, selv i kraftig strøm og vind. Jeg tror, denne mulighed og fartpiloten, er de funktioner som vil blive brugt mest.

Læs mere på Rosareke.no

På bloggen Rosake.no, der skrives af den norske sportsfisker, Bjørn Tore Kjølholt, får du en rigtig fin gennemgang af MotorGuide Xi5, som Bjørn bruger til sin ørredbåd. Her kan du se motoren i brug og læse flere detaljer.

Garmin Force

 • Topmodel fra Garmin

Her har vi at gøre med en topmodel for den seriøse sportsfisker. Med en pris på over 30.000 kroner, kan det være, du skal arbejde lidt for at overbevise konen, men du kan også prale af at have noget meget avanceret teknologi til din båd.

Garmin Force er en kraftig motor, men kun egnet til ferskvand. Denne model fås endnu til saltvand.

Med en kraft på 100 lbs og 24-36V er dette den tredje kraftigste motor i testen, kun overgået af MotorGuide Xi5 og Minn Kota Ultrex.

Avanceret ekkolod og kortplotter

Garmin Force sælges med indbygget traditionelt CHIRP-ekkolod og ClearVü- og SideVü-ekkolod med ultra-HD-scanningsteknologi, som kan tilsluttes en Garmin kortplotter. Når de to er koblet sammen, kan du styre motoren fra kortplotteren og for eksempel lægge en rute ind, som motoren kan følge.

Garmin Force har alle de funktioner, man forventer af en moderne trollingmotor, som ankerlås, hvor båden holdes i ro uanset vind, vejr og strøm, samt nem styring med fjernbetjening og fodpedal.

Læs mere på Smaabaadsnyt.dk

Det danske bådmagasin Smaabaadsnyt.dk har skrevet en fin gennemgang af denne motor, hvor du kan læse flere detaljer. Du finder anmeldelsen af Garmin Force her.

Minn Kota Terrova

 • Mest populær på Pricerunner
Forhandler Pris Læs mere
19.652,00 kr. Læs Mere
19.999,00 kr. Læs Mere

Minn Kota er en af de mest populære producenter af elektriske påhængsmotorer, hvis ikke den mest populære. Minn Kota Terrova, der både fås i en ferskvand- og saltvandsversion, er for eksempel den mest populære på prisportalen Pricerunner.se. 

Har du Humminbird kortplotter i båden, får du mulighed for at tilslutte det indbyggede ekkolod og så bliver det for alvor sjovt!

Saltvandsmodellen hedder Riptide Terrova og er også meget populær.

«Minn Kota’s Riptide Terrova electric trolling motor is one of the hottest “must have” accessories for a variety of saltwater angling scenarios»

Masser af kraft og avancerede funktioner

Minn Kota Terrova er mellemmodellen og fås med kraft fra 55lbs til 80lbs. Det er passende til de fleste bådtyper, dog ikke de største, hvor du gerne vil op og have fat i 90-100lbs.

Motoren kan styres enten med den medfølgende fjernbetjening og fodpedal eller ved at koble den til en Humminbird kortplotter, hvor du så fuldt ud kan udnytte motorens smarte funktioner, ved fx at plotte ruter, som så følges.

Terrova har også andre standard funktioner som for eksempel ankerlås, hvor motoren kan sættes til at holde sig på samme sted ved hjælp af GPS. Der er også cruisecontrol.

Minn Kota Ultrex

 • Anbefalet af professionell bassfisker Mike Laconelli
Forhandler Pris Læs mere
45.859,00 kr. Læs Mere

Minn Kota Ultrex er en af de mest avancerede frontmonterede elmotorer på markedet og tilbyder en række funktioner, der kan gøre livet lettere for både sportsfiskere og lystsejlere. Denne motor er blevet rost af mange eksperter, herunder magasinet Wired2Fish og den professionelle bassfisker Mike Laconelli.

«Everyone on the water knows the name Minn Kota, and there’s no more trusted manufacturer of trolling motors in the world, period»

En kraftfuld motor med stor rækkevidde

Ultrex fås med en række forskellige trækkraftniveauer, fra 80lbs til 112lbs, så der er en model, der passer til de fleste både. Det er en stærk motor, der kan klare både store bølger og stærke strømme, selv om den dog ikke er beregnet til saltvand.

Ultrex har også en imponerende rækkevidde, takket være dens batterisparende teknologi og store batterikapacitet. Med en fuld opladning kan motoren køre i op til 10 timer afhængigt af belastningen.

Avancerede styringsfunktioner

En af de mest imponerende ting ved Ultrex er dens avancerede styringsfunktioner. Motoren er udstyret med en indbygget GPS, der kan bruges til at styre båden på en nøjagtig og effektiv måde. Du kan oprette ruter og waypoints, der kan følges automatisk af motoren, eller du kan bruge “Spot-Lock” -funktionen til at holde båden i en bestemt position på vandet, selv i stærke strømme og vind.

Ultrex kan også styres via en trådløs fjernbetjening eller en fodpedal, og den kan integreres med en række andre enheder, såsom sonar- og ekkolodssystemer fra Humminbird, som virkelig åbner op for uanede muligheder.

Prismæssigt er vi i den absolut dyreste ende her, med priser over 50.000kr. Her er vi oppe i niveau – eller over – Garmin Force. Dette er motoren til den seriøse sportsfisker.

Watersnake Geo Spot GPS

 • Bedst i Test – Budgetvalg

Watersnake Geo Spot GPS er en trollingmotor, der er specielt designet til fiskeren, der ønsker en motor med avancerede funktioner og præcision i styringen, men som ikke har budgettet til Minn Kota eller Motorguide. 

Med en stærk 55 lbs motor kan Geo Spot GPS levere den nødvendige kraft til at styre både på op til 6 meter i længden.

En af de mest brugbare funktioner ved Geo Spot GPS er dens indbyggede GPS-plotter. Ved at bruge den medfølgende fjernbetjening kan du nemt navigere til og fra dine foretrukne fiskesteder og oprette ruter og waypoints. Du kan også justere farten og styre retningen præcist for at opnå en optimal fiskeposition.

Geo Spot GPS har også en integreret ankerfunktion, som kan holde dig stabil på det samme sted, så du kan fokusere på dit fiskeri og ikke bekymre dig om bådens position. Derudover har motoren en “tilt-up” funktion, der gør det nemt at løfte motoren op og ud af vandet, når du er færdig med at fiske.

Selvom Geo Spot GPS ikke er lige så avanceret som nogle af de dyrere modeller på markedet, der er for eksempel ikke ekkolodd, er den stadig en god mulighed for sportsfiskere, der ønsker en kraftfuld og præcis trollingmotor med GPS-navigation til en overkommelig pris.

Guide til køb af el påhængsmotor

Flere og flere fritidsbåd ejere har fået øjnene op for denne geniale motor. For mig har en frontmonteret elmotor revolutioneret mit fiskeri og brug på havet; det er blevet et produkt, jeg ikke kan undvære.

Hvordan vælger man den rigtige el motor til båd?

Er du i tvivl om hvilken el påhængsmotor du har brug for? I dette afsnit ser vi lidt på det vigtigste at tage stilling til. Der er et stort udvalg af motorer, men de er ikke så forskellige at det gør noget.

Vi ser på:

 • Frontmonteret eller hækmonteret
 • Kraft og styrke
 • Funktioner som GPS og ekkolodd
 • Ferskvand eller saltvand

Frontmonteret eller hækmonteret

Det første du skal tage stilling til er om du skal have en motor der er frontmonteret eller hækmonteret. Hvis ikke du er så kyndig i seiladsterminologi, så betyder det om du vil have en motor der sidder bagpå båden (hæk), ligesom en almindelig påhængsmotor eller om du vil have en der er sat fast på fronten af båden.

Begge dele kan nemt trække båden, men der er meget stor forskel på hvad de ellers kan og ikke mindst i prisen. Nogle modeller er tilpasset speciel brug, som fx hvis de skal bruges til fiskekajakker.

Hvis du gerne vil have en påhængsmotor til gummibåden, jollen eller kanoen, med det primære formål at kunne komme rundt på vandet, så er en hækmonteret påhængsmotor et fint valg. Her kan du styre den som en almindelig påhængsmotor med hånden og bruge den på fuldstændig samme måde. Du kan også bruge den til trolling- og dorgefiskeri, men den kan ikke bruges til mere avanceret fiskeri. Der skal du bruge en frontmonteret. De hækmonterede modeller er billige og lette og kan fås for bare et par tusind kroner.

Hvis du er interesseret i en el påhængsmotor fordi du vil fiske med den, så er den frontmonterede version det du skal gå efter. Disse modeller er noget helt andet og kan virkelig hjælpe dig med dit fiskeri. De styres med fjernbetjening og evt. fodpedal, hvilket betyder at du kan styre båden med en fiskestang i hånden. De fleste af dem har desuden indbygget GPS, som fx gør det muligt at ligge helt stille på et bestemt spot, uanset hvor meget strøm der er. De mere avancerede modeller kan desuden integreres med ekkolodd og kortplotter, så du faktisk kan køre ruter som du har tegnet ind på din kortplotter. Det er MEGET avanceret og du kommer da også til at betale for det. En frontmonteret model med GPS begynder ved omkring 15.000kr.

Funktioner

De mest simple hækmonterede modeller har ikke rigtig nogen funktioner ud over forskellige hastigheder.

De frontmonterede modeller er derimod vanvittigt avancerede og virkelig en kæmpe revolution til fiskeriet. 

De har for eksempel:

 • Fjernbetjening og fodpedal
 • GPS
 • Integreret ekkolod
 • Autopilot
 • Anker funktion
 • Cruise control

De hækmonterede motorer styrer du ligesom en almindelig påhængsmotor, altså med hånden. De frontmonterede modeller styrer du derimod med en fjernbetjening og/eller fodpedal. Med fjernbetjeningen kan du ændre hastighed, lægge båden stille og ændre kurs.

«Du kan uansett uavhengig av kartplotter styrer selve el motoren fra en fjernkontroll du har liggende på dashbordet, eller har i snor rundt halsen. Samt at det finnes en pedal som du kan bruke hvis du ønsker det»

Først og fremmest har de fleste af dem GPS. Det betyder for eksempel at du få motoren til at holde dig på et bestemt sted på vandet, også selv om der er strøm. Det er altså en slags elektronisk anker. En kæmpe hjælp, hvis du er ude og fiske alene og ikke kan sidde og ro med årene samtidig.

Integreret ekkolod er der i flere af ferskvandsmodellerne. De er typisk tilpasset en udbyder som Lowrance (Motorcruise) eller Humminbird (Minn Kota). Det er altså tranduceren der er integreret. Selve skærmen skal du stadig anskaffe dig. Men det betyder at du med en kortplotter fra Lowrance eller Humminbird kan tegne en rute og så få motoren til at sejle den. Helt automatisk. Det er fiskeri på et meget højt niveau. Det må vi bare sige. 

Disse funktioner er selvfølgelig ikke gratis og skal du have en sådan smart motor, begynder priserne ved omkring 15-20.000kr.

Ferskvand eller Saltvand

De fleste el påhængsmotorer kan fås i saltvandsmodeller, men ikke alle. Saltvandsmodellerne er typisk en hel del dyrere og kan mangle funktioner som GPS og ekkolod. 

Hvis du vil have en frontmonteret motor, der har GPS og ekkolodd og som kan bruges i saltvand kan prisen hurtig komme derop. En Motorguide Xi3 til saltvand koster for eksempel omkring 20.000kr mens Minn Kota Riptide Terrova starter ved 30.000kr. En billigere model som Watersnake Geo Spot begynder ved 15.000kr.

Det er sammenlignet med en hækmonteret saltvands trollingmotor som Minn Kota Riptide Endura, der begynder ved omkring 5000kr eller en ferskvands frontmonteret motor som Minn Kota Powerdrive der begynder ved ca. 15.000kr.

De hækmonterede saltvandsmodeller er derfor nok kun til de virkelig seriøse fiskere. Her det værd at huske på at du godt kan bruge en ferskvandsmodel en gang imellem i saltvand, så længe du skyller den af.

«Skal jeg bruke motoren kun i ferskvann, eller skal den også brukes i saltvann? Ferskvannsversjonen tåler å brukes i saltvann innimellom, så lenge du skyller den godt etter bruk, men hvis mesteparten av fisket ditt foregår i saltvann så bør du velge saltvannsversjonen»

Hvor kraftig elmotor til båd?

Jo større båd, jo mere power skal din motor have. Elmotorers styrke opgøres normalt ikke i hestekræfter men i pund (lbs) og Watt.

«Skyvekraft, dette er ganske enkelt hvilken kraft motoren kan skyve med på full styrke. Jo tyngre båt du har, jo mer skyvekraft bør du i utgangspunktet ha»

1 hestekræft er lig med 735 Watt, så du kan gange amperer med volt for at få Watt og så dividere med 735 for at finde antal hestekræfter.

Forhandleren Westsystem.no har lavet praktiske tester af kendte motorer i samarbejde med Høyskolen i Vestfold.

«Vi mener derfor at en Minn Kota Endura 50 i praksis vil tilsvare en 1½ – 2 Hk bensinmotor»

50 lbs elmotor svarer altså nogenlunde til en bensinmotor på 1.5-2 Hk. Her skal man huske på at bensinmotorer har et meget større tab af energi end elmotorer, så derfor bliver den faktiske sammenligning til elmotorens fordel.

Hvor stort et batteri har du brug for?

 • Køb altid over 100ah.
 • Køb et batteri af høj kvalitet
 • Køb ikke et batteri, der er lavet til bilen

Det kommer an på hvor mange, størrelse og type batterier du har med dig, og selvfølgelig hvilken motor du har og hvor hurtigt du vil køre. 

Et generelt svar er et marinebatteri i størrelsesklassen 75-90Ah, er rigeligt til at fiske en halv dag med en 30 lbs motor.

Til hele dage på vandet vælger de fleste normalt to batterier i stedet for et stort, fordi det er nemmere at håndtere. Husk, at batterierne skal oplades efter hver tur, og de er tunge at bære, selvom du ikke skal langt fra kajen.

Læs denne guide på andre sprog:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top