Bombarda fiskeri – stor test af Bombardastænger

Med et bombarda flåd og forfang kan du fiske med flue efter havørred og med powerbait efter put and take ørred, effektivt og nemt, uden at du skal have fluestangen frem.

Det er super effektivt fiskeri, der giver dig store muligheder for at præsentere det helt rigtige agn til ørreden, uanset hvor du fisker. Det lange forfang gør at fisken ikke bliver skræmt væk af flådet.

Har du fisket med bobleflåd og flue eller bobleflåd og orm, så kender du konceptet. Bombarda er bare meget bedre på alle måder. Der er intet du kan med bobleflåd som du ikke kan med bombarda, men meget du kan med bombarda, som du ikke kan med bobleflåd.

Bombarda er et bedre alternativ til fiskeri med bobleflåd.

Indholdsfortegnelse

Hvad kan man fange på bombarda fiskeri?

Bombardafiskeri er særlig effektivt til ørred, blandt andet regnbueørred i Put and Take og på Kysten

Bombarda fiskestang

Bombarda fiskeri er udviklet til fiskeri efter havørred på kysten og fjorden, men rigtig mange fisker også efter put and take ørred med bombarda.

Du kan også sagtens fange andre fisk på bombarda. Jeg har fanget mange små sommertorsk på et synkende bombardaflåd, når fisken kommer tæt på land om aftenen. Sjovt og super effektivt. Men ingen tvivl om at det særlig er havørred og regnbueørred som bombarda egner sig bedst til.

Du kan kaste langt og præcist, men stadig have fuld kontrol over hvordan din flue (eller anden agn) præsenterer sig. Bombarda flåd fås nemlig som flydende, semi-synkende og synkende. Du kan altså servere en flue på overfladen, lidt under eller midt i vandet, uanset om du fisker 20 meter eller 50 meter ude.

Det er slet ikke så svært at komme i gang med bombarda fiskeri. Du behøver ikke noget særligt fiskegrej, selv om en lang bombardastang gør det nemmere. I denne guide får du et par gode tips til hvordan du kommer i gang med bombardafiskeriet.

Top 3 bombardastænger til kystfiskeri og put&take

Westin W3 Ultralight Spin
Bombarda Rejsestang

4-delt bombarda stang fra Westin, der er nem at transportere på cyklen eller når du skal ud og rejse. Perfekt til dig der ofte cykler til dit fiskevand eller dig der skal en tur til Norge/Sverige/Island.

1079,00 DKK
Shimano Vengeance AX Trout
God til prisen

Bedst til prisen. En rigtig god bombardastang fra Shimano med en alsidig kastevægt, så du kan fiske mere og andet end bare bombarda.

719,00 DKK
Shimano BeastMaster CX Trout
Den gode og alsidige

Beastmaster fra Shimano er legendariske fiskestænger der kan klare det meste. Her får du en bombardastang, der også fungerer som kystfiskestang eller til søen, put&take eller åen. Testvinder.

1249,00 DKK

Bombarda flåd

Bombarda fiskeri får sit navn fra bombarda flådet. Det er et langt, tyndt flåd, i gennemsigtig plast, der har fremragende aerodynamiske egenskaber. Det gør at man kan kaste langt og præcist, i medvind og modvind.

Bombarda flådet kan i øvrigt fås i versioner med forskellig opdrift: Flydende, Intermediate og Synkende.

Flydende bombarda flåd er velegnede til mere passivt fiskeri, for eksempel med power bait i put and take søen, hvor du kan spole langsomt ind og tage pauser undervejs. Det kan også bruges når overfladen er helt blank på kysten, så fisken nemt kan se en flue i vandspejlet.

Intermediate bombarda flåd kaldes også semi-synkende og er typisk det man fisker med på kysten og i fjorden. Flådet synker langsomt og ved indspoling vil det lægge sig ca. 1-4 meter under overfladen afhængig af type og indspoling. Det gør at man kan fiske sin flue eller anden agn lige under vandoverfladen og dermed simulere for eksempel et insekt der er ved at drukne. Man kan for eksempel bruge en flydende flue og på denne måde skabe en lokkende agn, der går mellem overflade og under vandet.

Synkende bombarda flåd synker hurtigt ned og er derfor velegnede til at fiske på bunden af for eksempel en put and take sø.

Vælg det rigtige flåd til forholdene

De 3 typer flåd, kombineret med forskellige agn og fluer, gør det muligt at fiske efter forholdene og årstiden. Du kan fiske med en flyderflue på overfladen i stille vand eller lade din flue hænge 10cm under overfladen når vejret er mere til det. Du kan fiske dybt med et synkende flåd. Du kan fiske med flue, powerbait eller orm. Bombarda giver dig næsten uanede muligheder, når du kombinerer med forskellige fluer, eller andet agn for den sags skyld.

Bombarda forfang

Det der nok afskrækker mange fra at gå i gang med bombarda er det lange forfang og ja, det kan da godt være lidt irriterende, men så er det altså heller ikke være.

Et bombarda forfang er typisk 2-3 meter langt og består af fluorocarbon line, der er stærk og usynlig for fisken.

Selve flådet sidder ikke på forfanget men på din almindelige line, som du træder igennem flådet. Her kan det være en god ide at sno linen i 2 lag, hvis du har problemer med at få skubbet linen igennem flådet. Man kan også købe en tynd metaltråd til formålet.

På bunden af flådet sætter du en plastikkugle, som forhindrer linekludder og slid. For enden af din line binder du en swivel, hvor du så fæstner forfanget til den anden side. Fisker du med flue, vil du typisk bare binde fluen fast for enden af forfanget, der altså er 2 – 3.5 meter i længde. Fisker du med powerbait kan du eventuelt sætte et bly ca. 30-60cm inden krogen, så power baiten kan holdes i den rigtige dybde.

Se illustration og video:

Kaste- og fisketeknik med bombarda

Det kan kræve noget øvelse at kaste med bombarda, da det lange forfang lige er noget man skal vænne sig til. Det er derfor det er en god ide med en særlig bombarda stang. Det gør det meget lettere at kasse, når forfanget ikke er i vejen eller ligger delvist på jorden.

Prøv at kaste forsigtigt til at begynde med og øv dig i at kaste med en jævn bevægelse uden for mange svirp.

Det er vigtigt at bremse linen inden flådet rammer vandoverfladen for at undgå linekludder

Når du kan se at flådet er ved at ramme vandet, gerne 2-3 sekunder inden sker, skal du sætte en finger på linespolen for at bremse nedslaget. Det er vigtigt for at undgå kludder. Det sker nemlig meget ofte at linen vikler sig sammen, når man ikke gør dette. Når du bremser line, får forfanget rettet sig ud, så det lander væk fra flådet.

Indspolingsteknik

Når flådet har ramt vandet, skal du spole ind i det tempo der passer til den fisketeknik du normalt ville bruge. Hvis du fisker efter havørred på kysten, vil du altså skulle fiske med spinstop, fuldstændig som normalt.

Dog er det værd at huske på at man med bombarda kan fiske mere passivt, da man med et flydende eller intermediate flåd, kan stoppe helt med at spinne og lade agnen fiske sig selv i noget tid, altså en reel stop-and-go fiskestil. Det kan være fiskeri med orm eller med powerbait for eksempel.

Der er mange måder at fiske bombarda og det er bare med at prøve sig frem.

Tags:

Erik - Oceankaj.dk

Erik - Oceankaj.dk

Jeg er lystfisker i København og her på siden deler jeg mine bedste fisketip med dig. Især til Oceankaj og andre steder i Nordhavn.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Oceankaj
Logo
itemscope itemtype=”http://schema.org/Organization”> FB