Med et bålfad kan du lave bål uden at skulle bekymre dig. Bare på med træ og kviste og tænd op, så er der maks bålhygge uden besvær. Med nogle bålfad, som så ofte kaldes “bålpander”, kan man også lave mad over bålet, hvilket bare gør det endnu bedre.
På markedet findes der efterhånden rigtig mange forskellige mærker at vælge imellem.
I denne artikel ser vi nærmere på nogle af de mest populære bålfad og bålpander fra kendte og mindre kendte mærker.
Tjek gerne udvalget på Bio-Pejs.dk og Kitchenone.dk de har et kæmpe udvalg af flotte bålfade.
Top 3 bålfad
Höfats Triple
Bedst i test – Varme og bål

Espegard
Bedst i test – Madlavning

Dubai
Bedst i test – Billigt

Bålfad – bedst i test
Höfats Triple
- Bedst i test – varme og bål
- 9/10 i test hos Utemagasinet

Forhandler | Totalpris | Læs mere |
---|---|---|
![]() |
1.009,00 DKK | Læs Mere |
Flere af de andre bålfad i testen er flotte og brænder meget effektivt, men de giver ikke så meget varme. Man skal være meget tæt på for at mærke varmen fra dem. Anderledes er det med Höfats Triple, som giver rigtig god varme, måske netop på grund af det flade design, der adskiller den.
Vi blev overraskede over, hvor godt den varmede, og hvor tæt på ilden vi kunne være sammenlignet med et normalt bål, hvor man skal holde afstand. Her fik vi den samme hyggelige følelse, som man får ved et lejrbål.
Dette bålfad kommer i flere størrelser. Den mindste model er 60 cm bred, mens den testede her er 90 cm bred. Den største model er 120 cm bred.
Det er også muligt at lave mad på dette bålfad ved hjælp af det medfølgende grillsæt.
Bålstativ – bedst i test
Espegard
- Anbefalet af Klikk.no
- 9/10 i test – Tek.nr

Forhandler | Totalpris | Læs mere |
---|---|---|
![]() |
1.472,00 DKK | Læs Mere |
Espegard Ildpande er den klassiske bålpande, som de fleste har i tankerne, når de tænker på ordet. Den har en rustik norsk stil med stativ til madlavning og masser af hygge. Perfekt til haven, men også sommerhus og til at tage med kortere ture i naturen.
Den er ikke helt billig, prissat lidt højere end budget-modellerne med en pris på cirka 2.000 kroner. Til prisen får du dog en bålpande, som blandt andet Klikk.no rangerer som ‘bedst i test’
Espegard bålpanden er en rund bålpande med en diameter mellem 60 og 70 cm, hvilket gør den velegnet til både små og store grupper rundt om bålet, der vil hygge og lave mad.
Bålpanden vejer mellem 21 og 28 kg, hvilket betyder, at den kan tåle meget brug og kan stå ude i al slags vejr, men den fungerer bedst, når den har en fast plads.
I Norge er denne model super populær, hvor man kan få den med en masse tilbehør.
Røgfrit Ildsted – bedst i test
Solo Stove
- Bedst i test – røgfrit ildsted
- 8/10 i test hos Utemagasinet

Solo Stove Bonfire er et imponerende røgfri bålsted fra den amerikanske producent Solo Stove. Med en diameter på 50 cm og en vægt på 9 kg er denne bålpande perfekt til mindre udendørs arrangementer, hvor man gerne vil have et bål, men ikke har brug for meget varme.
Den har også et sejt sci-fi-design, der giver et futuristisk præg.
Solo Stove Bonfire adskiller sig fra andre åbne pander ved at tilbyde en unik forbrændingsteknologi, der hvor der stort set ikke er røg og gnister.
Dette gør den mere sikker at bruge på steder, hvor det måske ikke er helt trygt med et almindeligt bål.
Det norske friluftsmagasin Utemagasinet.no anbefaler Solo Stove Bonfire som et godt køb på grund af dets gode kvalitet og funktionalitet.
«Solo Stove Bonfire er en stor bålpanne fra den amerikanske produsenten. I likhet med Rangers, den andre modellen fra Solo Stove, har den svært god forbrenning..Resultatet er så å si null røyk og lite gnister. Den passer dermed på steder det det kanskje ikke helt er trygt med en «vanlig» bålpanne. Dessuten ser den jo rett og slett litt sci-fi-stilig ut..Bonfire er kul og et bankers kjøp.»
Denne model er også den mest populære på prisportalen Prisguiden.no.
Guide til køb af bålfad, bålpander og ildsteder
I Danmark har bålet altid været en del af hyggen, tænk bare på snobrød, lange sommeraftner rundt bålet eller Sankt Hans. Med et bålfad kan du nemt tænde op og nyde ilden og træet der knitrer, under kontrollerede forhold.
Det er vigtigt at vælge det rette bålfad
Et bålfad er en god investering til enhver have. Udover at se pænt ud og give maks bålhygge, giver det også mulighed for at lave mad udenfor, i hvert fald hvis du vælger et af de modeller der er velegnet til del.
Når du skal købe et bålfad, bør du overveje budget, behov, placering og anvendelse.
Hvordan bruger du bålfadet?
Et bålfad kan enten være fladt og firkantet og så typisk beregnet til bålhygge eller et bålstativ som den populære Espegard model, hvor det også er et slags udekøkken. Dem kalder man typisk også “bålpander”.
En bålpande er både udekøkken, udepejs, grill og bål i ét. Den varmer godt op og er lige så velegnet til madlavning som til hygge.
De røgfrie ildsteder er ikke så kendte i Danmark endnu, men i udlandet er de meget populære. På grund af deres opbygning stiger røgen fra dem nemlig lige op og det gør dem velegnede til bålhygge, uden at man nødvendigvis har behov for lige så meget varme som normalt. Man undgår at stinke af røg, men får hyggen og det knitrende bål. Perfekt til lange sommeraftner eller camping.
Hvor kan bålfadet placeres?
De fleste bålfad er kompakte og kan stå de fleste steder. Men hold sikker afstand til bygninger og brændbart materiale. Brug aldrig en bålpande under halvtag eller markiser. Hav også altid vand i nærheden til slukning.
Hvilken slags træ bruger du til bålfadet?
Birk er den bedste og billigste træsort til bålfad. Den giver ingen gnister og kun lidt røg. Grantræ og fyr brænder godt, men har mange gnister og gløder, som kræver opmærksomhed. Pellets kan også bruges.
Kan man bruge kul?
Du kan bruge kul i bålpanden, men tænd op med kviste først. Kullene kan være svære at få jævn varme i, så vær opmærksom på dette.
Madlavning i en bålpande
At lave mad på bålpanden er en sjov måde at udfordre sig selv. Der er masser af opskrifter, der kan tilpasses. Det er nemt at lave mad, som hele familien kan nyde. Fra klassisk grill til eksotiske retter som paella og fajitas.
Rengøring af bålfadet
Med den rette vedligeholdelse bliver en støbejernsbålpande bedre med tiden.
Sådan vaskes bålfadet
Vask i hånden med en opvaskebørste og varmt vand. Undgå sæbe, da det fjerner smag fra panden. Tør over lav varme og smør med et tyndt lag fedt før opbevaring.