3 tips til at fange flere flade på kajen

Det er snart 3 år siden jeg begyndte at fiske efter fladfisk på Oceankaj. Det har lært mig lidt om hvordan man får listet de flade på krogen. Det er nemlig ikke lige meget hvordan du fisker efter dem. Den rigtige teknik og det rigtige agn kan betyde forskellen på en enkelt flad og hele spanden fuld med hjem.

Her får du mine 3 bedste tips:

1) Vælg det rigtige agn

Foto fra Fiskefoto.dk

Man kan fange fladfisk på alt mulig, men på Oceankaj er de lidt kræsne. De to bedste agn jeg har fisket med er:

  • Børsteorm
  • Skalrejer

Der er nok ikke nogen tvivl om at børsteorm er det bedste agn til de flade. Med børsteorm får du bid også hvis du ikke fisker aktivt. Men lige effektive børsteorm er, lige nemme er de at miste hvis du ikke passer på. Det er nemlig ikke kun de flade, men også krabber og småfisk som hvilling- og sejyngel, der kan lide ormene. Derfor får du ofte spist din børsteorm eller meget små fisk på krogen. Desuden er børsteorm forholdsvis dyre og kan kun købes hos grejbutikken.

Skalrejer derimod er helt anderledes nemme at gå til. Et halvt kilo for en 30-40 kroner giver nok til adskillige fisketure. Du bruger skalrejerne ved at brække hovedet af og så krogen rejen 2 gange, ud og ind, så krogen er nogenlunde gemt. Det er et super godt agn, især fisket aktivt. En fordel med skalrejerne, er at krabberne ikke kan tage dem og de små fisk har svært ved at bide på. Så når du får bid er det typisk en flad med lidt størrelse.

Sild fanger ikke på Oceankaj. Det er måske lidt underligt synes jeg, men de dur ikke på Oceankaj. Hvis du mod min anbefaling vælger sild, så skal du i hvert fald vælge et forfang med perler og spinnerblad. Fisker du det aktivt med sild kan det godt give gevinst, men ligger det stille på et almindeligt forfang, så fanger du ikke noget, med garanti.

2) Fisk aktivt

Du fanger mange flere flade hvis du fisker aktivt. Det er fristende at fiske efter flade passivt, det vil sige, kaste ud, vente på bid og så hive ind. Det kan man da også godt, måske kombineret med en festival stol og en kold øl. Det er fint. Men det fanger ikke så godt som at fiske aktivt. Fisker du passivt skal du i hvert fald have skarpe kroge, for du når sjældent at give modhug, så fisken skal kroge sig selv.

Når jeg siger, fiske aktivt, så mener jeg at kaste ud, nå bunden og så laaangsomt spole en meter ind, stop, stram linen op og vent. Ofte går der lidt tid inden du mærker noget. Er der ikke noget at mærke efter et par minutter spoler du laaangsomt en meter mere ind. Så venter du igen. Og så videre indtil du kommer tæt på land. På denne måde får du meget bedre føling med hvad der sker. Du finder også ud af præcis hvor fiskene bider denne gang. Der er nemlig ikke grund til at tonse langt ud, hvis fisken bider 5-10 meter fra kanten.

Der er mange forsigtige bid fra flade. Bruger du skalrejer, vil du nogen gange opleve at de flade har pillet rejen når den kommer op. Derfor gælder det om at have timing og tålmodighed og så have skarpe kroge!

3) Vælg det rigtige forfang og kroge

Mit favorit forfang til fladfisk fra Fiskegrej.dk

Brug SKARPE kroge. Lad mig sige det igen: skarpe kroge. Det betyder enten et nyt forfang, nye kroge eller slebne kroge. Årsagen til dette er at fladfisk bider forsigtigt og det er svært at give modhug i deres små munde. Derfor er det meget vigtigt med skarpe kroge, så de sætter sig nemmere. Nogle forfang kan du nemt skifte krogene på. Andre er lavet så du ikke nemt kan gøre det. Her anbefaler jeg at købe en lille slibesten hos grejbutikken. Jeg købte en til 100kr hos Hunters House. Så kan du slibe din kroge lidt skarpere. Det gør en stor forskel.

Når det gælder forfang vil jeg klart anbefale et forfang med spinnerblad og perler. De fisker meget bedre. Mit favorit forfang har 4-5 små perler i hvid og grøn med et lille blankt spinnerblad. Det giver altid fisk. Prøv selv med forskellige slags, se hvad der virker.

Læs mere om at fange fladfisk på Lystfiskerguiden.dk.

Skriv en kommentar